3 ting som nyuddannede skal vide

af Christian Staal, www.christianstaal.com, CA-medlem 

Christian var nyuddannet og klar på at træde ind i erhvervslivet. Han gik dog på et splitsekund fra at være studerende til at være arbejdsløs.  

Jeg afsluttede min cand.merc. den 27. januar i år. Jeg var stolt af mit resultat, og husker tydeligt samme aften, da jeg var i byen for at fejre det med min kæreste Malene og min ven Casper. Vi mødte en gruppe af Caspers venner, og han introducerede os for hinanden. ”I skal lige møde min ven, Christian,” sagde han. ”Han er lige blevet arbejdsløs.” Det beskriver meget godt, hvad der skete i mit liv fra den ene dag til den anden. Jeg havde besteget et af mit livs vigtigste bjerge, men i samme øjeblik dukkede der et nyt op. På et øjeblik gik jeg fra at være studerende til at være arbejdsløs. 

Under mit studie hørte jeg løbende om, at mange nyuddannede akademikere har svært ved at finde arbejde, men jeg troede naivt, at det ville gå hurtigt for mig. Jeg har udlandserfaring, topkarakterer og gode anbefalinger. Jeg brugte timevis på at få mit CV til at se godt ud og på at skrive engagerede ansøgninger. Jeg fik feedback på mit materiale fra CA’s rådgiver, samt erfarne familiemedlemmer.

Derfor var jeg chokeret, da jeg efter to måneder ikke var blevet kaldt ind til en eneste jobsamtale. Menneskerne omkring mig bakkede mig op. De sagde “Det er deres tab, at de ikke ansætter dig. Du skal nok snart få et job.” Alligevel var det indimellem svært ikke at miste modet.

Jeg ville ønske jeg kunne rejse tilbage i tiden og fortælle mit yngre selv, hvad jeg nu ved. Det ville have sparet mig for mange bekymringer, skuffelser og fejltagelser.

1. Tag ikke afslag personligt

Når virksomheder slår spændende stillinger op, bliver de bombarderet med ansøgninger fra dygtige kandidater. Jeg hørte for nyligt om en virksomhed, der modtager over tusind ansøgninger til nogle af deres jobopslag. Virksomheden har ikke resurser til at læse så mange ansøgninger. Derfor bruger en af virksomhedens ledere følgende metode. Han smider halvdelen af ansøgningerne i papirkurven, og siger, “disse personer var uheldige, og vi har ikke brug for uheldige medarbejdere.” Hvis du får afslag, er det måske, fordi din ansøgning lå i den uheldige del af bunken. Du kan øge sandsynligheden for, at din ansøgning bliver læst, eksempelvis ved at ringe til virksomheden, men det giver ingen garanti. Derfor kan det ikke betale sig at tage afslaget personligt.

Det føles endnu værre at få afslag efter at have været til jobsamtale. Men et afslag betyder ikke, at du ikke er dygtig. Det betyder blot, at der var en anden kandidat, som passede bedre til stillingen. Det kan også være, at vedkommende havde en personlighed, der matchede med teamet. Eller at hun var mere begejstret for jobbet. Det bringer os videre til næste lektion.

2. De vil have en, som brænder for jobbet

Det er altid rart at blive anerkendt for sin dygtighed. Derfor er det naturligt, at man ønsker at blive tilbudt en stilling efter, at man har været til jobsamtale. I foråret var jeg til samtale om et spændende graduate-program, hvor jeg endte med at få afslag. Jeg tror at en del af årsagen var, at jeg ikke havde hjertet med. Jeg ville gerne have et arbejde, men det specifikke job havde ingen særlig betydning for mig.

Det står i skarp kontrast til min oplevelse ved Trollbeads, hvor jeg endte med at blive ansat. Efter min første samtale vidste jeg, at jobbet var noget for mig. Dagen efter samtalen kontaktede jeg virksomheden og spurgte, om de havde noget materiale liggende, som det ville give mening for mig at se på, for bedre at kunne forberede mig til næste samtale. Jeg var oprigtigt nysgerrig efter at høre mere om jobbets indhold og udfordringer.

Efter min tredje samtale var jeg fast besluttet på, at jeg var den rette kandidat til jobbet. Jeg var klar til at kæmpe for det. Jeg planlagde endda, hvordan jeg ville få virksomheden til at ombestemme sig, hvis de gav mig et afslag.
Jeg tror blandt andet, jeg fik jobbet, fordi virksomheden kunne fornemme, at jeg havde hjertet med.

I foråret var jeg træt af skuffelser, men nu er jeg taknemmelig for hvert et afslag, jeg fik. Uden de afslag havde jeg ikke haft mit nuværende job.

3. Det handler ikke om, hvor mange ansøgninger du sender

I starten af foråret sendte jeg mange, velformulerede ansøgninger ud. Der var kælet for sproget, korrekturen var i orden, og jeg havde gode argumenter for, hvorfor jeg ville være en god medarbejder.

Men mine ansøgninger havde en stor mangel. De var ikke målrettet virksomheden. Jeg havde kun researchet virksomheden overfladisk og ringede sjældent for at spørge ind til jobbets indhold.
Det minder mig om filmen om Charlie Den Ensomme Puma. Charlie går på jagt for at fange en fugl. Han løber efter en hel flok ad gangen, men har ikke øjnene på et specifikt bytte. Derfor undslipper alle fuglene ham.

Da jeg søgte ind ved Trollbeads, fokuserede jeg al min energi på den specifikke mulighed. Jeg læste om virksomheden, besøgte både deres egne butikker samt multibrand stores, der forhandler deres smykker. Jeg formulerede svar på ethvert tænkeligt spørgsmål og forberedte også spørgsmål selv. Jeg læste deres årsregnskab. Jeg læse nyheder om dem fra de seneste 3 år. Alt dette havde jeg tid til, fordi jeg fokuserede min energi på netop denne mulighed.

Vejen til dit drømmejob

Jeg håber, at mine tips kommer dig til gavn. Husk aldrig at tage afslag personligt. Søg kun stillinger, som du brænder for at få. Brug din tid på at skrive få gode ansøgninger frem for mange middelmådige.