Corona har sat turbo på fremtiden

Der er meget skidt at sige om corona-krisen, men for fremtidsforsker Liselotte Lyngsø er det også spændende tider. Trends og tendenser, der normalt udvikler sig over mange år, er blevet mainstream på kort tid. 

Af Ole Strand - CA Karrierepartner og a-kasse

Nogle gange sker der en ting, som totalt ændrer en branche. Før Airbnb boede næsten alle rejsende på hoteller, uden at der var den store forskel, hvor du end rejste i hele verden. Med Airbnb kan du bo hvor som helst. Du kan bo i et træhus eller en båd. Privat midt i storbyen eller i en lille flække. 

”Airbnb var en gamechanger, der har ændret vores rejsemønstre, vores rejseoplevelser og tvunget hotellerne til at gå nye veje for at komme ind i kampen igen. Men det er peanuts i forhold til Covid-19.  Pandemien har ikke bare ændret en enkelt branche. Den har ændret vilkårene for alle brancher, for alles arbejdsliv og for vores omgangsformer over hele kloden”, siger Liselotte Lyngsø.

Vi har tilpasset os i rekordfart

Mens nogle brancher kæmper for at overleve og rejsebranchen er gået helt i dvale under pandemien, har mange produktionsvirksomheder har stadig fuldt tryk på kedlerne, De har tilpasset sig og fået tingene til at fungere med skrappe hygiejnekrav, afspritning og afstand. Imens er funktionærer og vidensarbejdere sendt hjem for at arbejde derfra.

'”Pandemien har vist, hvor fleksible vi i virkeligheden er. Hvor hurtigt vi indretter os på nye vilkår. Og den har vist sig, at der er andre måder at arbejde på, end vi plejer at gøre”, fortæller Liselotte Lyngsø.   

Hun ved godt, at det ikke var lutter lagkage, at arbejde hjemmefra under den første nedlukning i foråret. Dårlige internetforbindelser, usikkerhed, ondt i ryggen og forstyrrende børn var en del af corona-virkeligheden for mange hjemmearbejdende. 

”Jeg har selv fire børn og det kan bestemt være en udfordring at få arbejde fra hånden, samtidig med at man skal hjemmeskole og holde børnene beskæftiget og underholdt. Men fra første til anden nedlukning er der alligevel sket noget. Vi har fået styr på teknikken, og vi er blevet bedre til at tackle hjemmearbejdslivet”, mener Liselotte Lyngsø.

Vi er blevet ejere af vores egen tid

Covid-19 er på en måde som dogmefilmene. De påtvungne rammer er ikke kun en begrænsning, de sætter os også fri.

”Når der er grænser for, hvordan vi kan gøre tingene, sætter det også kreativiteten fri. Vi har fundet ud af, at tingene godt kan gøres anderledes. Digitale møder er blevet hverdag. A-mennesker starter kl. 6-7 om morgenen og lukker tidligt ned. B-mennesker står senere op og lægger sit arbejde på andre tider. Vi er blevet ejere af vores egen tid”, siger Liselotte Lyngsø. 

Selvom vi har vænnet os til nedlukningen, er der også en stigende Corona fatique. 

”Vi er trætte af være hjemme og være på skærmen hele tiden. Vi har opdaget, at nogle ting fungerer dårligere digitalt. Samvær med kollegerne, onboarding og ledelse er bare sværere på distancen. Så vi vil gerne tilbage på arbejdspladsen, bare ikke hele tiden”, siger Liselotte Lyngsø.   

Fra trend til mainstream på få måneder

Liselotte Lyngsø regner bestemt ikke med, at alting bliver som før, når alle er vaccineret og pandemien er slut. 

”Vi mennesker har et udpræget dovenskabsfilter. Vi gider ikke have besvær, hvis det ikke er nødvendigt. Den daglige transport – eller flyve ud og hjem samme dag kan vi godt undvære. Og vi har lært noget af pandemien er det, at arbejdet kan klares hjemmefra i meget større omfang end vi havde forestillet os for et år siden”, siger Liselotte Lyngsø. 

Derfor bliver der også meget mere fokus på det fleksible arbejdsliv efter Covid-19. 

”Kravet om fleksibilitet har indtil nu mest været en ung trend. Jeg møder unge, som ikke vil have kørekort, fordi de vil alligevel ikke køre efter arbejdet. De vil arbejde hvor og hvornår det passer dem bedst. Men ønsket om det fleksible arbejdsliv er på få måneder gået fra trend til mainstream. Vi har prøvet at være herrer i vores arbejdsliv og gider ikke vende tilbage til et 9-16 arbejdsliv på autopilot med lang transport”, siger Liselotte Lyngsø.  

Fleksible fordele for arbejdsgiverne

Samtidig har virksomhederne også fundet ud af, at det ikke er så farligt, at medarbejderne arbejder hjemmefra og på skæve tidspunkter. 

”Der har nok været en skepsis hos lederne overfor hjemmearbejde. Kunne man nu få fat på folk og lavede de noget, når man ikke kunne holde øje med den. Men det har vist sig, at medarbejderne har leveret varen og at der også er fordele for arbejdsgiveren, når medarbejderne arbejder fleksibelt”, siger Liselotte Lyngsø. 

En anden konsekvens af covid-19 er, at det er gået op for os, at vi ikke behøver at lade os begrænse af geografi. 

”Den lynhurtige udvikling af vaccine er nok det bedste eksempel på evnen til at koble sig op og samarbejde globalt. Men også på det mere jordnære plan er det gået op for folk, at der behøver ikke være grænser. Du kan arbejde lige så godt med en, der sidder i den anden ende af landet. Eller i et andet land for den sags skyld”, siger Liselotte Lyngsø.  

Derfor nærmer vi os hurtigt en normalisering af det fleksible arbejdsliv, når det ikke længere er påtvunget, men en mulighed. Samtidig forventer Liselotte Lyngsø, at der kommer et meget større fokus på sundhed og sygdom på arbejdspladserne. Salg af smart ure der måler på vores puls, ilt og bevægelse er steget med 158%. Vi bliver datatracket som aldrig før og det vil i stigende grad blive brugt til at måle medarbejdertrivsel.

”Vi har med Covid-19 set, hvor galt det kan gå og hvor let vi smitter hinanden. Det vil føre til et meget større fokus på sundhed på arbejdspladsen. Og en fælles forståelse hos ledelse og medarbejdere om, at man ikke tager på kontoret, hvis man er småsyg og hoster. Så bliver man hjemme og arbejder, hvis man ellers er rask nok”, siger Liselotte Lyngsø.  

To årsager til succes med fleksibelt arbejdsliv i Danmark 

Liselotte Lyngsø mener, at der er to årsager til at danskerne har omfavnet og taget det fleksible arbejdsliv til sig så hurtigt. 

”Fleksible rammer for arbejdslivet kræver tllid og frihed under ansvar. Og det er vi verdensmestre i. 76% af danskerne har tillid til ledelse og autoriteter, mens det fx kun gælder for hver fjerde franskmand. Og uden tillid – ingen frihed. I Danmark er der i forvejen stor frihed for den enkelte til at tilrettelægge arbejdet selv. Derfor er det gået bedre med hjemmearbejdet i Danmark end i så mange andre lande”, slutter Liselotte Lyngsø.