Crowdlending trender blandt danske virksomheder

Af Anne Marx Lorenzen, journalist, FSR – danske revisorer

På det nuværende marked kan det være en udfordring for mindre danske virksomheder at få finansiering gennem de traditionelle kanaler. Manden bag lånekonceptet Lendino, Asger Trier Bing, vil gerne gøre op med virksomhedernes finansieringsudfordring og give mere gunstige forhold til de små aktører i dansk erhvervsliv.

Danske virksomheder har i stigende grad fået øjnene op for alternative finansieringsmuligheder på et kreditmarked, hvor banker og realkreditinstitutter ikke er sene til at trække i håndbremsen for virksomhedsejernes drømme.

”Det er et reelt problem, at vi har en banksektor, der ikke kan understøtte størstedelen af de danske virksomheder. Det er netop de virksomheder, der skal skabe vækst i Danmark i fremtiden”, mener CEO i lånevirksomheden Lendino, Asger Trier Bing.

Med Lendino er ambitionen at gøre det lettere for mindre virksomheder at optage lån. Det betyder dog ikke, at der ikke stilles høje krav til de virksomheder, der ansøger om lån hos Lendino.

”Virksomhederne går ind og udfylder fem-ti spørgsmål og sender dernæst en ansøgning afsted til os. Så ser vi på ansøgningen og beder dem om at sende nogle regnskaber og en årsopgørelse til os. På baggrund af den information laver vi en kreditvurdering og en risikovurdering, og så tilbyder vi dem en rente. Vi tilbød eksempelvis en virksomhed en rente på fem procent i denne uge. Når virksomheden gerne vil låne en million til fem procent i rente, lægger vi lånet online og ud til vores långivere, ” fortæller Asger Trier Bing.

Alle kan give lån

Ansøgninger får de nok af hos Lendino. Omkring 5.000 ansøgninger på årsbasis estimerer CEO’en, og hos Lendino oplever de en stadigt stigende interesse. Det er alle typer af virksomheder, der har fået øjnene op for den alternative finansieringsmulighed.

”Alt lige fra konsulenthuse til produktions- eller servicevirksomheder søger om lån hos os. Det er bredt fordelt over små og mellemstore virksomheder i hele Danmark, og ansøgningerne ligger typisk på lån på 10 millioner og nedefter. Her har vi også en fordel, for jo mindre lån man ansøger om, jo højere priser får man typisk fra de etablerede lånydere, ” siger Asger Trier Bing.

Asger Trier Bing forklarer, at hvert lån hos Lendino består af gældsbreve af 1.000 kroner stykket, hvilket betyder, at en million vil være 1.000 gældsbreve à 1.000 kroner stykket. Et lån kan dermed potentielt bestå af 1.000 investorer, der lægger 1.000 kroner hver. På grund af det lave beløb, man kan vælge at investere, er det også alle typer mennesker, der vælger at yde lån gennem Lendino.

”Vi har blandt andre en bankpartner, der lagde lige under 800.000 kroner ved det sidste, store lån. Så det er en blanding af private og professionelle långivere, der lægger nogle penge, indtil man når en million, der så overføres til virksomhedens konto. Det er en blanding af helt almindelige hr. og fru Jensen-typer, der investerer 50 – 100.000 kroner per lån til investorer, der lægger mellem en halv og en hel million. Lånet er et annuitetslån, som virksomhederne afdrager på månedligt, og de indbetalinger kanaliseres så direkte videre til vores långivere. Hvis der er en långiver, der har bidraget med 10 gange så meget som en anden långiver, får de selvfølgelig også 10 gange så meget rente igen, ” forklarer Asger Trier Bing.

Succes med crowdlending

En af de virksomhedsejere, der har valgt at lade sig finansiere gennem Lendino, er Lars Brøndum Petersen, som er en af iværksætterne bag Retap – en genanvendelig vandflaske lavet af glas.

”Vi har tidligere brugt Eksportkreditfonden og banken til at finansiere vores virksomhed, men vi skulle bruge et lån på 200.000 kroner, der kunne gøre det muligt for os at sende nogle varer til USA, og dér var hele processen med at komme igennem banken og Eksportkreditfonden meget omstændelig, ” forklarer Lars Brøndum Petersen.

For Retap har samarbejdet med Lendino været en stor succes, og efter at have optaget to lån hos lånevirksomheden overvejer de nu at udvide med et tredje lån.

”Det går stærkt med at låne, og vi er snart færdige med at tilbagebetale det første lån og bliver færdige med det andet lån inden for de næste to kvartaler – begge lån har kun taget et år at tilbagebetale, ” forklarer Lars Brøndum Petersen.

Muligheden for venner og familie for at poste penge i deres nærmestes projekter er, ifølge Lars Brøndum Petersen, også en af styrkerne ved Lendinos lånekoncept.

”Det bliver en mere legitim måde, hvorpå en virksomhed kan få støtte fra familie og venner. Vi kunne se, at de beløb, som vi modtog fra venner og bekendte gennem Lendino, varierede med alt fra 3.000 kroner til 80.000 kroner. Vi havde faktisk ikke tænkt os at lave en lånerunde blandt venner og familie, men Lendino har vist sig at være en god måde at aktivere sit netværk på, ” siger Lars Brøndum Petersen.  

Vigtigt at hjælpe små virksomheder

En af de långivere, der har ydet lån til Retap, er Lars Brøndum Petersens tidligere studieveninde Carin Christensen. Retap var faktisk årsagen til, at Carin Christensen i første omgang blev opmærksom på Lendino.

”Grunden til jeg blev långiver var netop, at jeg var bekendt med Lars’ virksomhed og koncept, og jeg havde længe tænkt på, at jeg rigtig gerne ville investere i det. Men hvordan gør man lige det, når man bare er en privatperson? Der er ikke umiddelbart nogen ordentlig måde at gøre det på, og det er svært at støtte de små projekter, hvis man eksempelvis ikke har lyst til at købe sig ind som partner. Så fandt jeg ud af, at Lendino eksisterede, og at jeg kunne investere derigennem, ” fortæller Carin Christensen.

Oplevelsen med retap og Lendino har givet Carin Christensen blod på tanden, og hun har allerede investeret i flere projekter siden.

”Man sætter sine penge ind på en konto hos Lendino, og så fordeler man dem på mange forskellige lån derinde. Så kommer der renter tilbage, og dem reinvesterer jeg så i nye lån. Jeg har indtil videre lånt ud til fem-seks forskellige virksomheder, og jeg har eksempelvis ydet et lån til en privat børnehave, der gerne ville udvide. Jeg vil gerne støtte de små aktører, og det kan være rigtig svært at låne penge i banken, hvis man er en lille virksomhed. Jeg har valgt Lendino, fordi jeg hellere vil støtte små virksomheder, men der er naturligvis også et økonomisk incitament i det. Derudover er det et meget gennemsigtigt system, og man kan investere meget lidt ad gangen. Du kan bare sætte 1.000 kroner i en eller anden virksomhed – det behøver ikke være 100.000 kroner hver gang, ” forklarer Carin Christensen.

Decorative

Carin Christensen var en af mange crowlenders, der sikrede finansieringen af Retap for Christian Brøndum Petersen.

Crowdlending

Når man ”crowdlender”, låner man penge til en person, virksomhed eller et projekt, som har en forpligtelse til at tilbagebetale pengene til en fast rente.

Man modtager renter på sin investering fra første måned og får dermed tilbagebetalt dele af sin investering hurtigt og løbende.

Man yder kun lån til virksomheder, der i forvejen genererer penge, og som i forvejen er forholdsvis etablerede, hvilket mindsker risikoen ved at yde lån.

Lendinos ambassadørprogram

Lendino vil gerne udbrede budskabet om crowdlending til flere virksomheder; blandt andet gennem deres ambassadørprogram, hvor man som ambassadør skal hjælpe med at finde virksomheder, der ønsker at benytte sig af crowdlending.

Lendino sørger for grundig indføring i konceptet og løbende support.

Mere information kan findes på lendino.dk eller ved at skrive til ambassador@lendino.dk