De afgørende 4x20

Af Lars Ulrik Jeppesen

''You never get a second chance to make a first impression''. Også til jobsamtalen er godt begyndt halv fuldendt. Få styr på ”4 x 20”, der er afgørende for en god start.

Hvis du har prøvet at rekruttere nye medarbejdere, ved du, at de første sekunder ved det personlige møde er meget afgørende i din evaluering af kandidaten. Der kan naturligvis rettes noget op på et dårligt førstehåndsindtryk, men ikke helt, for førstehåndsindtrykket varer ved, og der lægges som regel endnu mere fokus på det i rekrutteringssammenhæng.

En af mine gode kollegaer illustrerer førstehåndsindtrykket med ’4 x 20 reglen’:

  • De første 20 sekunder
  • De første 20 ord
  • De første 20 skridt
  • De øverste 20 cm - ansigtet!

Ovennævnte repræsenterer muligvis det åbenlyse, ikke desto mindre hopper kæden af for en del mennesker i denne proces. Så hvis du (også) vil have fokus på førstehåndsindtrykket til jobsamtalen, så husk:

Første 20 sekunder – tag fat og husk at give slip.

Vi har vist alle lært det med det faste håndtryk. Vi har tilmed lært at holde en god øjenkontakt, mens vi giver det faste håndtryk. Så er det på plads, eller er det? Jeg synes egentlig, at jeg har lagt hånd til en del ’slatne’ håndtryk og et meget vigende blik. I en grad, så jeg har været i tvivl om, hvorvidt vedkommende ville vende sig om at løbe, lige så snart jeg slap… Derfor, husk det faste håndtryk og den imødekommende øjenkontakt. Det er en rigtig god start.

Første 20 ord – skinner solen virkelig altid i Ballerup?

Af smalltalkens klassikere må vejret absolut ligge i top. Andre temaer som positive kommentarer til domicilet, modtagelsen i receptionen osv. er bestemt også brugbare. Smalltalken er en god icebreaker, ikke mindst til at få dig selv til at komme godt i gang.

Første 20 skridt – sæt den ene fod foran den anden

Nogle målrettede skridt, gerne ved at komme personen du skal hilse på i møde, er også med til at styrke et dynamisk førstehåndsindtryk.

Øverste 20 cm – det er en dejlig dag i dag

Med få professioner som undtagelse går smilet vist aldrig af mode. Smil smitter, udtrykker ro, overskud og imødekommenhed. Så hvis du ikke lige er opmærksom på, hvor meget og hvordan du smiler, så bliv det!

Så husk de simple ting om førstehåndsindtrykket, de virker! Og husk at nyde jobsamtalen i fulde drag, for da du får jobbet, bliver det den sidste jobsamtale i lang tid…


Få CA's gratis e-bog "Jobbet er dit" med inspiration til din jobsøgning

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.


Klik her, hvis du vil læse flere artikler med inspiration, tips og tricks til jobsamtalen >

Læs mere om CA karrierepartner og a-kasse