”Det er det mest deprimerende hårde jeg har prøvet”

Hygger nyuddannede sig på dagpenge? Ikke Karoline Østergaard, der blev udfordret på selvtilliden, da hun blev ledig efter uddannelsen. Men med netværk, virksomhedspraktik og CA's Joy Ahlström som sparringpartner fik Karoline hul på bylden og to nye job. 

Af Ole Strand - kommunikationskonsulent i CA

Det var som at løbe panden imod en mur, da Karoline Østergaard søgte job som nyuddannet cand.merc.com fra CBS:

”Jeg troede ligesom så mange andre studerende, at der bare gik en måned eller to max, så var jeg i job. Det gjorde der så ikke. Der gik faktisk 6-7 måneder før jeg fik jobbet”, siger Karoline Østergaard,

Hun har ellers havde gjort alt det rigtige under studiet med pæne karakterer, relevante studieophold og udlandsophold. Og Karoline har søgt bredt og uopfordret, men også fået en masse standardafslag - hver gang, fordi hun manglede erfaring. 

”Man lægger så megen energi i de der ansøgninger, og så får du nogle ordentlige hug tilbage med den der mail, de bare sender ud til alle. Man bliver lidt hærdet og skal huske ikke at tage det alt for personligt, for det er det ikke. De har bare mange ansøgere, som de skal vælge imellem”, siger Karoline Østergaard.

Nej, man hygger sig ikke på dagpenge

Fra politisk hold er holdningen lidt, at man som ledig går og hygger sig. Og folk i Karolines omgangskreds har opfordret hende til at nye friheden fra job og forpligtelser, mens hun var ledig. Men det er helt misforstået, mener Karoline.

”Hvis jeg havde vidst, at jeg havde et job om en måned eller to måneder så kunne jeg måske have slappet mere af. Men det ved man jo ikke. Det er rigtig svært at holde modet oppe og tro på sig selv - og sælge sig selv - når du har fået så mange slag i ansigtet.  Det har været det mest deprimerende hårde, jeg har været personligt igennem”, siger Karoline Østergaard.

Joy holdt modet oppe

Mens Karoline var ledig, har hun løbende været i kontakt med Joy Ahlström, der er karriererådgiver i CA. Det startede med de lovpligtige samtaler, som Karoline skulle til i a-kassen, men Karoline har på eget initiativ booket sig ind til flere karriererådgivninger med Joy.

”Jeg havde rigtig stor glæde af at komme her og snakke med Joy – det har betydet rigtig meget for mig i den proces at have en sparringspartner, som jeg kunne dele op- og nedture med. Hun er ikke bange for at spørge direkte, og pakker ikke tingene ind. Og så har hun bare en positiv indstilling til tingene, som smitter,. Så hvis det har været lidt op ad bakke, har hun været god til at få mig op at stå igen og holde fanen højt. Det har virkelig gjort en forskel”, siger Karoline Østergaard.

Netværk og uopfordret ansøgning

Da de almindelige stillingsopslag ikke gav pote, opfordrede Joy Karoline til at ekstra turbo på den uopfordrede jobsøgning via netværket – og netværkets netværk.

”Lad være med at holde dig tilbage og føle at du er til besvær. Ræk ud og tag imod, når folk siger, at de gerne vil hjælpe dig. Mine kolleger fra mine studiejob har forsøgt at åbne nogle døre, og min udlejer trak på hele sit netværk”, siger Karoline Østergaard.

Udlejeren, som er en ven af Karolines familie, gik på pension for et år siden, og brugte en pæn del af sin nye fritid på at sidde med Karoline og finde ud af, hvem i sit store professionelle netværk han kunne trække på, for at hjælpe Karoline.

”Det har lært mig, at den rigtige forbindelse kan være blandt alle, du kender. Det kan være tidligere kolleger, familie og venner. og for mig har det isærr været min udlejers anbefalinger, der virkelig har rykket noget. For den personlige anbefaling betyder alt. Hvis de kender ham som professionel, så smitter det af, når han anbefaler mig”, siger Karoline.  

Netværks netværk førte til praktik og to job

I december var Karoline til en uopfordret jobsamtale via netværket. De havde ikke nogle åbninger, men hun gav ikke op og foreslog i stedet en virksomhedspraktik i otte uger, som de gik med til.

”Først havde de sagt nej, og jeg var lidt ærgerlig, fordi jeg kunne faktisk fornemme at hun og jeg kunne få et godt samarbejde – og så tænkte jeg – nu prøver jeg lige en gang til. Og det at jeg selv havde holdt fast og vendt tilbage – havde taget tøjlerne om jeg så må sige – det gjorde at de gav det en chance – så man skal ikke give op. Man skal vise, at man vil det, selv om det kan være lidt grænseoverskridende. Men hvad har du at tabe ved det?”, siger Karoline Østergaard.

Hun startede i praktik i slutningen af februar, men allerede et par uger/en måned ind en i forløbet fik hun tibudt et job på midlertidig kontrakt. Men dagen efter blev hun ringet op fra Radissons-hotelkæden. De havde fået hendes CV gennem netværk, og syntes, at det så rigtig interessant ud. Det blev til en samtale og en ansættelsesproces, som endte med, at hun fik et barselsvikariat som marketing manager, som hun netop er startet i.

”Det er ret vildt at gå 6-7 måneder, hvor der ikke sker noget, og så inden for så kort tid, så dukker der flere muligheder op på en gang”, siger Karoline Østergaard. 

Fik selvtillid og erfaring i virksomhedspraktikken

Til samtalen havde Karoline god glæde af erfaringerne fra virksomhedspraktikken.

"Praktikken har været en rigtig god måde at komme i gang på, når man siddet og fået nogle dyk. Ja, der forventes noget af dig, men du får ikke løn for det, så du kan lige arbejde dig ind i tingene, og du kan kun overraske positivt", siger Karoline Østergaard, som fik boostet troen på egne evner.  

"Det gav god energi og jeg fik vist, at jeg faktisk godt kunne klare de opgaver. Det gav mig også mere selvtillid til jobsamtalen, at kunne henvise til de opgaver jeg sad med i praktikken, så jeg kan kun anbefale andre at bruge virksomhedspraktik som en genvej til job”, siger Karoline Østergaard. 

CA motiverer og udvikler mig

Mikkel Kofod Madsen bruger CA's kurser til at udvikle kompetencerne - og CA's karriererådgivere til at skærpe jobsøgningen og løfte motivationen.

CA udvikler din karriere

Decorative

Se alle CA's medlemstilbud, der udvikler og sikrer din karriere: webinarer, online foredrag, karriererådgivning, stresscoaches, lønsikring, advokathjælp og meget mere.