Drøm stort - start i det små

drøm stort - start i det små

af Githa Rasmusssen - karriererådgiver i CA Karrierepartner og a-kasse

Hvad venter du på? Start med første skridt og scor drømmejobbet

Tænk, hvis din karrieredrøm gik i opfyldelse. Så du hver dag vågnede op med smil på læben og næsten ikke kunne vente, til du sad på kontoret klar til at kaste dig over dagens opgaver.

Utopi eller ønskescenario?

Indrømmet, det kan være svært at gå fra drøm til virkelighed. Og det sker sjældent af sig selv. I rådgivningen møder jeg både

 • dig, som er mellemtilfreds og hverken stresset eller udbrændt. Du vil bare gerne noget andet og er rådvild: “Jeg ved ikke, hvad det andet er”, og
 • dig, der bare gerne vil have et job. ”Det gør ikke så meget, hvad jeg laver. Jeg vil bare i gang.”

Du er strandet her. I ventesalen og kommer ikke rigtigt videre. Måske er du nærmest handlingslammet. Fordi der er langt fra dig  – ved skrivebordet med en overfyldt inboks på en frostklar, blæsende torsdag formiddag – til en arbejdsdag, hvor solen altid skinner.

Heldigvis behøver det ikke at være sådan, så kom ud af ventesalen og bevæg dig mod drømmejobbet i tre trin:

 1. Se drømmejobbet for dig
 2. Brainstorm for at komme i gang
 3. Tag mindst mulige skridt

Sæt ord på din drøm

Vi starter der, hvor du gerne vil hen og bevæger os fra dine abstrakte vendinger “noget andet” eller “bare et job” til det helt konkrete.

Først booker du et møde med dig selv. Måske søndag formiddag i sofaen med en kop kaffe eller tirsdag eftermiddag i et fredeligt hjørne på din yndlingscafe. Du sætter tankerne i gang og forestiller dig, hvordan det er at sidde i dit drømmejob:

 • Hvad er din titel?
 • Hvilken branche er du i?
 • Hvor ligger dit kontor, og hvordan ser det ud?
 • Hvad er dine primære opgaver?
 • Hvordan er din chef?
 • Hvem er dine kolleger?
 • Hvordan løser I opgaver i teamet?
 • Hvilke udviklingsmuligheder er der for dig?
 • Hvilken kultur præger virksomheden?
   

Notér på et stykke papir, indtal et memo, eller fortæl det til en ven.

Nu har du et billede af, hvor du gerne vil hen. Hvad det vil give dig at være lige der, hvor jobbet ikke bare er et job, men din rette hylde.

Det er stadig bare ord og tanker. Helt forpustet sidder du måske tilbage og tænker: ”Det er jo ikke realistisk,” hvorefter du atter er tilbage i ventesalen og dagdrømmer. Fordi opgaven stadig er en stor mundfuld.

Tøm hovedet for ideer

Du har måske hørt, at det er en god ide at spise elefanten i små bidder. At sætte mål og delmål. Og hvordan gør du så lige det? At lave overspringshandlinger og udskydelser ligger lige for. Men fortvivl ikke. Hold fast i dit drømmebillede, og find frem til, hvad dit mindst mulige skridt kunne være.

Hvis du har en drøm om at løbe en halvmaraton, kunne dit mindst mulige skridt være at tage løbeskoene ud af skabet og sætte dem i gangen ved dit andet fodtøj. Så ville du se dem, hver gang du skulle ud og blive mindet om den aftale, du havde lavet med dig selv.

Nu skal det jo ikke handle om løb, men om at score drømmejobbet, så dit mindst mulige skridt kunne fx være at:

 • fortælle en god ven, hvad du drømmer om
 • tjekke på ca.dk, hvornår du kunne deltage i kurset Karriere- og kompetenceafklaring og straks melde dig til
 • gå ind på virksomhedsdatabasen Lasso X via CA og finde relevante virksomheder
 • læse erhvervstillægget i relevant avis hver dag
 • have skærmbillede på mobilen, som minder om drømmejobbet
 • lave en kaffeaftale med din tidligere studiekammerat, som sidder i et job lig det, du drømmer om

Sæt i gang – mindst mulige skridt

Vent med at lægge en detaljeret plan med mange aktiviteter. Beslut kun, hvad du vil gøre som det første. Så kommer næste skridt bagefter.

Hvis du allerede i dag skulle tage det mindst mulige skridt mod drømmejobbet – hvad skulle det så være? Beslut dig, og gør det. Så er du i gang.

Hvad er et godt arbejdsliv og hvad kan du gøre for at trives på jobbet?

Vi har hver især vores egen definition af trivsel og det gode arbejdsliv. Fælles for alle er, at trivsel er en forudsætning for at kunne fungere på jobbet, og vores trivsel påvirkes af både ydre og indre faktorer. Og heldigvis er der er noget, du selv kan gøre, hvis du ikke trives. Og hvad kunne det være? Læs mere på CA’s temaside om trivsel på jobbet