Drop nytårsforsættet og læg i stedet en plan for det nye år

Decorative

Af Githa Rasmussen - Karriererådgiver i CA

Drop nytårsforsættet og afsæt i stedet tid et møde med dig selv i kalenderen. Eneste punkt på dagsordenen: Hvordan får du et godt arbejdsliv i det nye år?

I en eufori af bobler og kransekage i gode venners lag, kan du den 31. december sikkert igen hurtigt komme i tanke om et nytårsforsæt eller to. Det kunne handle om at arbejde mindre, være bedre til at sige fra, starte efteruddannelse, leve sundere, udvise større taknemmelighed, være mere nærværende i vigtige relationer eller …

Og så rammer hverdagen, og inden vi får set os om, er det nye år godt i gang, og de gode hensigter forduftet. Arbejdet kalder.

Derfor er min opfordring til dig: drop nytårsforsætterne. Afsæt i stedet tid til møde med dig selv i kalenderen. Et møde med fokus på dig og dit arbejdsliv. Det kan være i en stille stund mellem jul og nytår eller i løbet af den første, friske uge i det nye år. Eneste punkt på dagsordenen:

Hvordan sikrer jeg mig et godt arbejdsliv i det nye år?

Et helt nyt år. 365 dage, 8.760 timer, 525.600 minutter. Og mange af de vågne timer tilbringer du sikkert på jobbet. Måske tænker du: ”Jamen jeg har snart MUS (MedarbejderUdviklingsSamtale) med min chef. Så drøfter vi min udvikling der.

Men nej. Det handler jo ikke om, at chefen skal udvikle dig som medarbejder. Det handler om, at du sætter dig for, hvordan et godt arbejdsår er for dig.

Så bliver bonussen sikkert, at du er super velforberedt til den årlige MUS og også får mere ud af den samtale. Men det er ikke formålet med mødet med dig selv. Formålet er at skærpe din bevidsthed om, hvor du er på vej hen og hvorfor. Hvad giver mening i dit arbejdsliv?

Kig bagud først og dernæst fremad

Nu forestiller vi os, at du har afsat et par timer i din kalender og sidder klar til at fokusere på dit gode arbejdsliv i det nye år. Inden du sætter dig for, hvad det nye år skal indeholde, tager du et kig i kalenderen for året, der gik. Måned for måned. Og for hver måned noterer du plusser, minusser og evt. kommentarer. Ikke lange udredninger, men stikord. Det kunne se sådan  ud:

 
Måned Plusser   Minusser  Kommentarer
Januar
 • Kampagneplan for 1. kvartal klar i god tid
 • Første møde med kunde x
 • Super kickoff med teamet
 • Anerkendelse via lønforhøjelse
 • Jane sygemeldt med stress = ekstra arbejdspres
 • Omsætning ikke helt i mål
 • Glemte min plan om max. 3 timer overarbejde/uge
Pres med mange opgaver, betænkelig ved kvalitet i arbejdet
Februar ... ... ...
Marts ... ... ...

Tag dig god tid til denne tidsrejse. Tænk i fx opgaver, projekter, relationer, møder, kunder, samarbejdspartnere, udvikling, systemer, processer, kolleger, chefer, work/life balance, karriereønsker osv. osv.

Dernæst tager du et kig på hele året, der gik. Er der en rød tråd, mønstre eller vinkler, som du først ser nu, hvor du har overblikket?

Et kig ind i det nye år – de 4 S’er

Inden du forlader det gamle år, reflekterer du over de 4 S’er: Stop, Skru ned, Skru op, Start.

Som på en mixerpult skruer du nu op og ned på de enkelte aktiviteter i forhold til dine refleksioner over det forgangne år. Hvordan tager du det bedste fra sidste år med ind i det nye år?

 • Stop: Hvad skal du holde op med at gøre?
 • Skru ned: Hvad skal du gøre mindre af?
 • Skru op: Hvad skal du gøre mere af?
 • Start: Hvad skal du begynde på?

Kom an med det nye år – i ord og billede

Nu er du klar til at lægge gode planer for dit arbejdsliv i det nye år. Ikke bare et hurtigt nytårsforsæt rystet ud af ærmet. Eller en gentagelse af sidste års løfte til dig selv, fordi du aldrig fik gjort noget ved det.

Med dit nye overblik skaber du rammen for, hvordan det nye år måske bliver dit bedste arbejdsår nogensinde. Ikke tilfældigvis, men fordi du har zoomet ind på året der gik og taget det bedste med videre til året, der kommer. Du ved, hvad du vil lade fylde i den nye friske kalender: erfaringer tilsat nye tanker, som gør det nye år endnu bedre end året, der gik.

Sæt ord på

Måske kan du sætte ét ord på dit nye år. Et ord, som fungerer som en overskrift for året og dit pejlemærke, når du bliver i tvivl: skal/skal ikke? Det kunne være taknemmelighed, udvikling, nærvær, dynamik, ro, relationer, glæde, less is more eller noget helt andet.

Se det for dig

Og hvad med at omsætte dit nytårs-ord til et billede? Tag eventuelt et kig på udvalget af inspirerende fotos fra Dialoogle. Vælg det foto, som illustrerer dit nytårs-ord, download det gratis og brug det på skærmbillede på telefon eller computer, eller print det og hæng det op et sted, hvor du ser det igen og igen.

Du sætter gang i loven om tiltrækning og øger chancen for, at det nye år bliver lige præcis, som du gerne vil have det. Ikke en døgnflue som et nytårsforsæt, men en rød tråd i dine planer og aktiviteter i det nye arbejdsår.

Næste år ved samme tid sætter du igen tid af til øvelsen. Eller måske vælger du allerede i forbindelse med sommerferien at holde et midtvejsmøde med dig selv for at tjekke, hvordan det går – skal du justerer på de 4 S’er, eller går det lige som planlagt?

Godt karrierenytår!

PS: Du kan naturligvis bruge samme proces, hvis du tænker, at du vil se på hele dit liv: job og privatliv


Nå dine mål - privat og professionelt - en guide til at fastsætte mål, skabe handlekraft og opnå konstruktive tankemønstre.

DecorativeBogen indeholder en række værktøjer til at fastsætte mål og skabe både handlekraft og konstruktive tankemønstre, og kan hjælpe dig med at skabe nye standarder og unikke resultater for dig selv - både professionelt og privat. 

Med "Nå dine mål" får du:

 • Viden om, hvordan du sætter mål - og opnår dem gennem "målsætningens 8 essentielle trin"
 • Indsigt i hvad der motiverer dig, og hvordan du holder motivationen oppe
 • Viden om, hvordan drive, dedikation og disciplin hjælper dig
 • 7 konkrete vaner, der sikrer dig fremgang

Denne bog er tidligere udgivet under titlen "Fremgang".

Få e-bogen 'Nå dine mål' - privat og professionelt

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.