Få intervieweren til at falde for dig - via spejling og matchning.

Af Sanne Juel, karriererådgiver, CA

Efterlign den, du taler med, og vedkommende vil automatisk synes bedre om dig.

Via kropssprog (kropslig kommunikation) og tale kan du få andre til at synes om dig, hvis du matcher eller spejler den, du snakker med. Du kan fremkalde noget velkendt, som får intervieweren til at tænke "ham/hende her, minder mig om mig selv, det er trygt, og så er vi jo ens. Ham eller hende synes jeg godt om".

Spejling betyder, at du med dit kropssprog spejler den, du taler med. Dvs. hvis intervieweren bevæger sin højre hånd opad, spejler du det og bevæger din venstre hånd opad. Spejling bruges bedst, når du sidder eller står OVER FOR intervieweren.

Ved matching sker der det samme, dog matcher du med samme kropsside. Dvs. hvis intervieweren nu lægger højre ben over venstre, så matcher du præcis og lægger dit højre ben over det venstre. Du matcher bedst, når du står eller sidder VED SIDEN AF intervieweren.

Gør det ganske diskret og gradvist. Gør det nænsomt og med respekt. Evt. nedton bevægelserne eller udfør dem med en lille forsinkelse. Efterlign evt. ansigtsudtryk. Så oplever intervieweren, at du måske har det ligesom ham og måske føler det samme, hvilket kan danne et stærkt usynligt og ubevidst bånd. Du fører intervieweren ind i en tryghedszone. Ofte taler man om, at hvad der sker i kroppen også sker i hovedet.

At påvirke et andet menneskes opfattelse af dig, det kan lyde meget manipulerende og skal selvfølgelig bruges med omtanke, og så det føles naturligt for dig.

Undersøgelser* har vist, at vores kommunikation (både den nonverbale og verbale) kan deles op i tre hovedområder

  • Kropssprog som er 55 %
  • Toneleje som er 38 %
  • Ordvalg som kun 7 %

Mellem 50-90 % af vores kommunikation er ubevidst og uden ord og handler om, hvordan vi bruger stemmen, tonefaldet og kropssproget.

Derfor er det supervigtigt at blive bevidst om, hvordan du bruger dit kropssprog og din stemmeføring, så du kan tilpasse dig situationer og andre mennesker. På den måde kan du tydeliggøre din kommunikation og har større chance for selv at blive forstået.

Ved at iagttage andre kan du aktivt lære at bruge dit kropssprog og din stemme.

Det kan kaldes at tale "den andens sprog"… uden ord. Meningen med bevidst kropssprog og toneleje kan betyde, at modtageren bedre forstår, hvad du forsøger at sige - du taler hans eller hendes sprog, så at sige.

Hvem kan vi bedst lide i hele verden? Ja, os selv. Så når vi tilpasser vores egen ubevidste kommunikation uden ord (stemme, tonefald og kropssprog) efter den anden part, signalerer vi følgende: Jeg er som dig - du kan have tillid til mig. På den måde kan vi få den anden person til at føle mere sympati for os.

How to do it - så intervieweren falder pladask for dig ved samtalen  

Betragt den anden persons kropssprog

Er det de store bevægelser - eller små bevægelser? Begynd at efterligne personen. Hvis personen lige over for dig klør sig på venstre arm, kan du efter et par sekunder også klø dig på venstre arm.

Læg mærke til talen - stemmeføringen

Taler personen hurtigt eller langsomt? Dyb eller lys stemme? Monoton eller melodisk stemme?

Højt eller lavt? Bruger han eller hun en bestemt type ord. Tilpas din egen stemme og sprog efter, hvordan den anden bruger sin stemme.

Lyt

Vær lydhør efter foretrukne ord og småord, som vi ubevidst skyder ind hele tiden. Brug dem.

Spørg

Stil åbne spørgsmål, der får intervieweren til at tale om sig selv og åbne sig op over for dig.

Øvelse gør mester

Øv dig i det! Næste gang du møder nogen, så prøv at tilpasse dit kropssprog. Lad være med at tænke på, om det føles unaturligt. Det handler bare om, at du på én gang bliver bevidst om, hvad du gør.

Tvivler du på om det forholder sig sådan?

Er du stadig lidt forbeholden? Kig på et nyforelsket par eller på, hvordan du selv kommunikerer med nogen, du allerede har et godt forhold til. Så vil du bemærke, at I opfører jer præcist på denne måde: I efterligner ubevidst hinanden.

Slang, fagudtryk og yndlingsudtryk

"Cool, fedt, in/out, stjerne". Vær opmærksom på hvilket slangudtryk intervieweren bruger. Er der mange fagudtryk, så forsøg at tale samme sprog. Brug de samme vendinger og fagudtryk, så I er på niveau. Bemærker du, at personen har sit "eget" yndlingsudtryk, så brug det også diskret.

Vejrtrækningen

Er du meget prof. og vil skabe sympati omkring din personlighed, kan du gå så vidt som til at forsøge at efterligne/matche den andens vejrtrækning. Kig evt. på skuldrene og se, hvornår de bevæger sig op og ned, eller læg mærke til, hvornår personen holder pauser i sin tale, for da trækker personen vejret ind. Du får nemmere ved at matche stemmeleje, når du matcher vejrtrækning.

Energiniveau

Igen match. Store bevægelser, mange bevægelser, hurtig tale, rumsteren m.m. - MATCH. Gør det samme. Du kan indstille dig på lav eller høj energi, derfor se, om du på forhånd kan få kendskab til intervieweren. Evt. forsøg at få en telefonsamtale med vedkommende og vær opmærksom på energiniveau, så du kan spejle til samtalen.

De bedste ønsker om, at du opnår det, du ønsker ved samtalen! 

Kilder:

*Psykologi, maj 2008
Bogen "Lær at læse tanker" af Henrik Fexeus


Klik her, hvis du vil læse flere artikler med inspiration, tips og tricks til jobsamtalen >


 

Få CA's gratis e-bog "Jobbet er dit" med inspiration til din jobsøgning

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.