Find vejen til din første bestyrelsespost

Hvordan trodser du fordomme og barrierer og finder din første bestyrelsespost? Det sætter Laura Vilsbæk fokus på i sin nye bog - og på et online webinar i CA den 10. september. 

Du-behøver-ikke-hedde-jensAf Ole Strand - CA Karrierepartner og a-kasse

Vil du gerne arbejde professionelt i en bestyrelse? Så skal du ikke lade dig stoppe af hverken fordomme og barrierer, for der er brug for mange flere forskellige profiler i de danske bestyrelser. Det mener Laura Vilsbæk, der selv har fået hul igennem til flere bestyrelser.

Hun har netop udgivet bogen 'Du behøver ikke hedde Jens og gå i jakkesæt - sådan finder du din første bestyrelsespost' for at hjælpe andre med at komme uden om de fordomme og barrierer, der kan være for bestyrelseskandidater med en anderledes profil.

Laura Vilbæk peger i bogen på fem barrierer, der kan gøre det svært at komme med i en bestyrelse. 

1. Du kæmper mod Jens i jakkesættet

Der er en ubevidst bias, fordi det klassiske billede af et bestyrelsesmedlem som en mand i jakkesæt på 60+ år er så indgroet hos os alle. Det betyder, at bestyrelser ofte vil være tiltrukket af personer, der passer på profilen, mens fx den unge kvinde med tatoveringer og piercinger er bagud på point fra starten. 

2. rekrutteringsprocessen blokerer

Fire ud af fem bestyrelsesrekrutteringer foregår i lukkede netværk. Man vælger dem man kender - og så bliver det ofte en som ligner de andre i bestyrelsen . 

3. Manglende viden

Hvad laver man egentlig i en bestyrelse? Det er sjældent særlig åbent, og det gør mange kandidater usikre på, om det er noget for dem, hvis de ikke ved nok om,  hvad de går ind til. 

4. Manglende professionalisme

Mange bestyrelser - især i SMV-segmentet -  er tantebestyrelser, hvor det er familen der sidder i bestyrelsen, og hvor der mangler professionelle bestyrelsesmedlemmer. Det er sjældent, at de tager nyt blod ind - og hvis de gør, kan den professionelle let komme i klemme mellem 'tanterne'.

 5. evighedsbestyrelser

Danske bestyrelsesmedlemmer sidder længe. 1/3 har siddet i samme bestyrelse over 10 år. Det kan skabe en kultur, det som ny kan være svært at komme ind i.  Det kan hænge sammen med, at bestyrelsens arbejde sjældent bliver evalueret. Og det gør det sværere som ny at komme ind, når de gamle nærmest er groet fast.  

Og løsningen er ...

Laura Vilsbæks bog byder ikke på en patentløsning, som garanterer en bestyrelsespost efter endt læsning. Men hun har et skarpt blik på de udfordringer, der er - hun giver et fint indblik i arbejdet som bestyrelesmedlem - og så giver hun et  godt overblik over mange af de muligheder, der er for at gøre opmærksom på sig selv og trænge igennem barriererne.

Det er også i bestyrelsernes interesse at have flere forskellige profiler i bestyrelserne - og have en professionel tilgang til bestyrelsesarbejdet. Du sidder nemlig ikke bare i en bestyrelse. Du arbejder i en bestyrelse. 

Det er Laura Vilsbæks kongstanke og dermed fungerer bogen også som en god reminder til ejerne og bestyrelserne i SMV-segmentet om at tage et kritisk blik indad og evaluere på bestyrelsesarbejdet: Har bestyrelsen de kompetencer, der er behov for? Er der diversitet og forskellighed, eller er der gået Rip, Rap og Rup i den? Og kunne der måske være brug for friske øjne?

Læs mere om Laura Vilsbæk og hendes bog på www.nyibestyrelsen.dk.