Fyret - begyndelsen til enden?

Af Ole Strand, kommunikationskonsulent, CA karrierepartner og a-kasse

Chok, vrede, uretfærdighed, skyld og skam. En fyring kan udløse en rutsjebanetur gennem hele følelsesregisteret. En fyring føles som begyndelsen til enden, men for mange ender det med en ny begyndelse og et bedre arbejdsliv.

En fyring kan leveres mere eller mindre nænsomt – men uanset hvor godt arbejdsgiveren forbereder sig, og hvor godt han pakker det ind, er det alligevel et voldsomt indgreb over for den, der bliver fyret. 

”Det meste af vores vågne liv foregår på arbejdet. Det er det, vi lever af og for, og det er det som rigtig manges identitet er bygget op omkring. Og hvis du bliver fyret, mister du på et splitsekund det hele, så selvfølgelig får de fleste et chok”, siger Susanne Bruhn, der er karriererådgiver i CA a-kasse.

Mig, jeg er ingenting

Når du mister jobbet, mister du også nemt selvtilliden, og så ryger motivationen til at søge job. 

”Fyringen er for mange et slag oven i hovedet, om at du ikke er god nok til dit job. Set udefra kan vi andre måske se objektivt på det og sige ’jamen der var nedskæringer, nogen skulle jo fyres, og det blev så bare dig’. Men den, der bliver fyret, tænker ’jamen, det blev lige præcis mig. Hvorfor ikke en anden. Det må jo være fordi, jeg var den dårligste’. Og manglen på selvtillid bliver større og større, jo længere tid der går med det ene afslag efter det andet, og så mister man motivationen”, siger Susanne Bruhn.  

Motivationen skal tilbage

Når Susanne Bruhn skal hjælpe et medlem til at finde motivationen, spørger hun ind til medlemmets succeshistorier, hvad har man tidligere haft af succeser, hvorfor er man lykkedes i de job, man har haft, og finder nogle af de positive ressourcer frem i den situation, man er i i dag.

” Det kan også handle om at prøve at identificere sig med noget andet og få noget lykke og noget glæde ind i tilværelsen , for ellers bliver du modløs, og det skinner altså igennem helt ud i din ansøgning, og når du ringer op, og møder op hos en arbejdsgiver, for så er du ikke den bedste udgave af dig selv”, siger Susanne Bruhn. 

Tillad dig selv at have det godt

Derfor gælder det om at få den gode og topmotiverede udgave tilbage. Det handler om noget så enkelt som at blive glad igen. Det ér en alvorlig situation - både mentalt og materielt – at være ledig. Men man skal heller ikke piske sig selv med det hele tiden, mener Susanne Bruhn.

”Bliv ved med at have fokus på at gøre noget godt for dig selv. Få noget positivitet og glæde ind i din hverdag. Find ud af, hvad det er, der gør dig glad. Hvis det er at gå en tur ude i skoven en time hver dag, så er det det, du skal gøre”, siger Susanne Bruhn.

Lav andet end at søge job

Det er også vigtigt at strukturere hverdagen med en arbejdstid til jobsøgningen og tid til at holde fri og være sammen med familien.

”Ofte har folk kronisk dårlig samvittighed over ikke at have søgt. Men lad være med at tro, at du skal søge job 11 timer om dagen, 7 dage om ugen. Det kan man ikke. Det er vigtigt med pauser og fritid, for ellers bliver det bare negativt, negativt, negativt fokus på jobsøgningen, hvor du går i seng med dårlig samvittighed, og når du står op igen, har du sgu også dårlig samvittighed. Der gælder det om at få fyldt noget andet og positivt indhold ind i tilværelsen også”, siger Susanne Bruhn.