Har du tænkt karrieren ind i dit studieliv?

Af Jimmy Buchmann

Vi har spurgt tidligere studerende, hvilke råd de vil give nuværende studerende. Svarene har et entydigt tema: Tænk karrieren ind i studietiden og kom i gang med det samme.

De bedste råd fra tidligere studerende

CA har spurgt over 1.300 tidligere studerende, der er blevet færdige inden for de seneste år om, hvilke råd de vil give videre til studerende og kommende dimittender. Samtidig har vi også gennemført en rundspørge blandt rekrutteringsafdelinger i virksomheder for at høre deres prioriteringer.

Her har du de 5 mest anbefalede råd:

 1. Få et relevant studiejob
  Hele 86% af de adspurgte har oplevet, at relevant erfaring fra et studiejob er vigtigt for at få drømmejobbet efter afslutning på uddannelsen. Tilsvarende vægter de rekrutteringsansvarlige i virksomhederne relevant studiearbejde højt, og langt højere end karaktererne. Så der er god grund til at gå efter et studiejob, der matcher de fremtidige jobambitioner.
   
 2. Start jobsøgningen minimum et halvt år inden du dimitterer
  Når afslutningen på uddannelsen nærmer sig, så står menuen på specialeafskrivning og eksamener. Men ifølge 64% af dimittenderne bør man starte jobsøgningen minimum et halvt år inden afslutningen på uddannelsen, så man undgår at skulle starte helt fra bunden, når man er dimitteret. Det kan koste tid.
   
 3. Skab netværk til erhvervslivet via messer og karrieredage
  60% anbefaler, at man aktivt bruger messer og karrieredage til at skabe kontakt med virksomhederne på, og på den måde skabe sig et netværk blandt virksomhedernes rekrutteringsansvarlige. Det støttes også af virksomhederne, som både vægter messer højt som rekrutteringskanal, og som næst efter relevant erfaring fra studiejob, vægter initiativ og personlighed højt. Så kom ud på messerne og kontakt virksomhederne.
   
 4. Hold kontakt til medstuderende, der er i job, fordi netværk skaber jobs
  54% mener, at det er vigtigt at fastholde netværket til medstuderende, da dette skaber fundamentet for dit fremtidige professionelle netværk og dermed også potentiel adgang til fremtidige jobmuligheder.
   
 5. Søg jobs uopfordret
  Knap 40% mener, at uopfordret jobsøgning er en vigtig genvej til de gode jobs. Generelt ser vi p.t. trends, der peger på at uopfordret jobsøgning fylder mere og mere hos kandidaterne, hvilket igen kan påvirke jobmarkedet i retning af, at en større procentdel af stillingerne besættes netop via uopfordret ansøgning.

Selvom du måske har flere år tilbage af uddannelsen, så er der altså god grund til allerede at tænke på at få relevant erfaring på CV’et, samt at få skabt fundamentet for et godt netværk.

Gratis E-bog: Land dit første job

Decorative

Er du på jagt efter dit første job? Så er du måske nysgerrig omkring, hvordan du bruger uopfordrede ansøgninger? Eller hvordan specialet kan bane vejen for en ansættelse? 
Få inspiration og værktøjer til en god start i jagten på dit første job.