Hold netværket levende

Af Ole Strand, CA 

Hvor meget tid bruger du på dit netværk? For Henrik Skaanderup, der er sektionsdirektør i NCC, er den ugentlige netværkspleje en vigtig del af hans arbejde – det var også netværket, der skaffede ham jobbet i NCC efter 14 måneders ledighed og 174 netværkssamtaler. 

Da Henrik Skaanderup i 2011 udgav bogen ’Slået Hjem’ om hele den lange vej fra fyringen og tilbage i et nyt job, ramte han et centralt emne. 

Ledighed som business-bestseller

’Slået hjem’ var nr. 4 på Bestsellerliste over danske business-bøger i 2011. Normalt er ledighed ellers ikke det varmeste business-emne. Nærmere lidt tabu, men Henrik Skaanderup var rette mand på rette sted med sin historie om, hvor hårdt en fyring rammer på selvværd, og hvor svært det kan være at komme tilbage i job. Også for en indtil da ombejlet direktør.

"Der var krise, da bogen udkom, og det er der stadigvæk. Som tiden går, er der flere og flere, som kan se, at det ikke kun sker for de andre. Det bliver mere og mere synligt, og der ryger flere og flere, det kan jeg også se i mit eget netværk. Derfor er der stadigvæk et publikum til bogen", siger Henrik Skaanderup.

Tre typer til foredrag

Bogen blev også startskuddet på en omfattende foredragsvirksomhed. Det startede med tre gå-hjem-møder i CA og har siden udviklet sig til en omfattende foredragsvirksomhed i jobcentre, a-kasser, virksomheder, i erfa-grupper for HR-folk og i mange ledernetværk.

"Det er typisk tre grupper, som kommer til mine foredrag. Der er alle dem, der gerne vil vide, hvordan de kan bruge deres netværk proaktivt, så de kan undgå ledighed, mens de stadig har et godt job. Så er der dem, som er ledige, som kommer for at få hardcore hjælp, og som vil/skal videre. Den sidste gruppe, det er dem, der arbejder professionelt med ledige og ledighed. Det kan være HR-folk og outplacementfolk eller a-kassefolk, som gerne vil høre den personlige vinkel på ’de ledige’ i Danmark", siger Henrik Skaanderup.

Netværkssamtaler hver uge

For de fleste kommer det som en stor overraskelse, hvor meget tid Henrik Skaanderup bruger på sit netværk, nu hvor han er i job igen.

"Det gælder om at bruge sit netværk, aktivt og hele tiden, mens man er i job. Det nytter ikke noget først at starte, når man bliver ledig. Det skal bygges op, mens man er i job, og det skal vedligeholdes, mens man er i job. Det kræver tid og nogle ressourcer", siger Henrik Skaanderup.

Han har 1–2 forretningsrelaterede netværkssamtaler om ugen, og når andre hører om det, bliver han ofte spurgt, ’Jamen, hvordan pokker skal vi få tid til det?’

"Svaret er, ’Jamen, har du tid til at lade være’. Dels er det jo godt for den virksomhed, du er i, hvis du vælger at føre netværkssamtaler med nogen, der også giver noget forretning, og dels så er det altså hjælp til selvhjælp, fordi du opbygger og vedligeholder et stærkt netværk", siger Henrik Skaanderup.

Samtaler med ledige i netværket

Oven i arbejdstiden tager Henrik Skaanderup også flere samtaler hver uge med folk fra netværket, som er blevet ledige.

"Jeg har selv siddet i den anden ende som ledig og ringet rundt for at pleje netværket, så selvfølgelig skal der være plads til at tage en snak og give mine erfaringer videre til dem i mit netværk, som nu i en periode er mellem jobs. Man skal bestemt heller ikke underkende, at selvom de lige nu er uden job, har de jo ikke med et slag mistet al deres erfaring og viden. Hvis man skal holde sit netværk i live og kørende, er man nødt til at vide, hvad der sker derude", siger Henrik Skaanderup.

Nødt til at sige nej

Men succesen med bog og foredrag betyder også, at han må sige nej til mange samtaler uden for netværket.

"Der er vel 5-10 personer, der henvender sig hver uge, fordi de har læst bogen eller hørt et foredrag, og gerne vil have en netværkssamtale. Og der må jeg desværre sige nej. Det kan jeg desværre ikke overkomme. Der må jeg henvise til bogen og foredragene", slutter Henrik Skaanderup.