Hver fjerde virksomhed bruger case interviews i rekrutteringen

Af Mai-Britt Petersen

Hvis du skal til jobsamtale i en virksomhed, kan du godt forberede dig på, at du vil blive testet:

  • 2 ud af 3 virksomheder bruger en eller flere typer test i rekrutteringsprocessen
  • Knap hver fjerde virksomhed bruger case interviews.
  • 3 ud af 4, der bruger caseløsning, bruger samtidig også enten persontest eller logisk test.

Det viser en rekrutteringsundersøgelse, som vi i CA a-kasse har lavet blandt 1.310 medlemmer, der har ansvar, medansvar eller kendskab til rekrutteringsprocesserne i deres virksomheder.

1. Flere test i store virksomheder

Der er en sammenhæng mellem virksomhedernes størrelser og brugen af test i rekrutteringsprocessen. Mens hver anden lille virksomhed slet ikke bruger test i rekrutteringen, gælder det kun for hver femte af de store virksomheder.

Ikke overraskende, fordi det selvfølgelig kræver flere ressourcer at gennemføre et testforløb.

Den samme tendens gælder ved case interviews, idet 26,1 % af de store virksomheder bruger caseløsning, mens det ’kun’ gælder for 20,9 % af de små virksomheder.

Skema: Bruger I test i rekrutteringen?

”Når forskellen mellem store og små virksomheder er relativt lille ved case interview – i forhold til at store virksomheder bruger persontest og logiske test langt mere end små virksomheder – skyldes det to ting”, mener Lars Ulrik Jeppesen, der er (red. tidl.) karrierekonsulent i CA a-kasse.

”En persontest eller en logisk test forudsætter, at virksomheden ved, hvordan man tester. Typisk kræver det certificering af en medarbejder, eller at man køber kompetencen ind til opgaven. Men case interview er meget nemmere at gå til for en lille virksomhed. Man skal groft sagt finde en konkret eller fiktiv problemstilling, der er relevant for virksomheden og så forholde sig til, hvordan kandidaterne løser opgaven”, siger Lars Ulrik Jeppesen.

Den anden ting, der spiller ind, er, at der blandt de små virksomheder i undersøgelsen er forholdvis mange konsulenthuse: ”Case interviews har sine rødder i konsulentbranchen, hvor de ofte bliver brugt til at tjekke kandidaternes kompetencer i en presset situation. Siden er case interviews dog blevet mere mainstream og bruges også i andre brancher”, siger Lars Ulrik Jeppesen.

2. Gode råd om case interviews

”Et case interview kan handle om hvad som helst, så det er svært at forberede sig på et konkret spørgsmål, men det er heller ikke så vigtigt”, mener Lars Ulrik Jeppesen.

”Virksomheden er i virkeligheden kun i mindre grad interesseret i selve resultatet, men derimod i, hvordan du bruger dine analytiske, strukturelle og procesmæssige evner. Og det kan man faktisk godt øve sig på og blive bedre til ved at øve sig på case interviews fra andre virksomheder”, siger Lars Ulrik Jeppesen.  

Læs mere om 'Performance vurderinger, Case Interviews & Assessment Centers'

Øv dig på case interviews her

3. Disse virksomheder bruger case interviews

Herunder finder du nogle af de virksomheder, hvis medarbejdere deltog i vores rekrutteringsundersøgelse. Du kan i disse virksomheder være sikker på at blive bedt om at løse en case som en del af jobsamtalen.

Små virksomheder*

1<50 ansatte

Mellemstore virksomheder*

51<250 ansatte

Store virksomheder*

251 eller flere ansatte

Atlantic Link (11<20)

BDO (51<100)

Danske Bank (1001<)

BOCCA (11<20)

BON’A PARTE (51<100)

Deloitte (1001<)

Compass Human Ressources (21<50)

Creuna (51<100)

Grundfos (1001<)

Data Intelligence (11<20)

Dolle A/S (51<100)

Infomedia (101<1000)

JS Danmark A/S (21<50)

Epoka A/S (51<100)

KMD (1001<)

Karsberg (<10)

Georg Jensen (51<100)

Marcantec (101<1000)

Lind Invest (11<20)

ManpowerGroup (51<100)

Novo Nordisk (1001<)

Sage Consulting Company (<10)

Moment Professionals (51<100)

O.W. Bunker (101<1000)

Ticket2travel (21<50)

O. Kavli (51<100)

PwC (1001<)

WebCRM (<10)

RD Huset (51<100)

Siemens (1001<)

Kilde: Europa-kommisionen (sept. 2014) 

God forberedelse og god jobjagt!


Klik her, hvis du vil læse flere artikler med inspiration, tips og tricks til jobsamtalen >


 

Få CA's gratis e-bog "Jobbet er dit" med inspiration til din jobsøgning

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.