Hvis din hest er død, så stå af!

Af Jakob Størling, vanebryder

Krisen kradser, alting forandrer sig fra dag til dag, ja endda fra time til time. Vi lever i en tid, hvor det bliver sværere og sværere at kontrollere omverdenen, og tværtimod sker det oftere og oftere, at det er omverdenen, der styrer os. Men hvis du vil, kan du styre dit personlige og professionelle liv lige derhen, du vil, du skal bare bryde dine dårlige vaner, og de vaner der begrænser dig i at nå det, du virkelig ønsker.

Vaner udgør op mod halvdelen af årsagen til, at vi ikke når vores mål. Alt for ofte bevarer den enkelte person, medarbejder, afdeling og hele virksomheder de samme vaner, som er dyrket og rodfæstet igennem mange år. Igennem systematisk og målrettet arbejde med vaneadfærd kan virksomheder frigøre kræfterne i det eksisterende medarbejderpotentiale og derved realisere uanede ressourcer og muligheder.

Virksomhederne og dens medarbejdere skal bryde de traditionelle rammer for ”hvad man gør” og ikke være bange for at tænke nyt. Virksomheder skal belønne dem, som tør tænke anderledes og tør lave fejl. Ville vi nogensinde have haft Rundetårn, hvis alle mente, at bygninger skulle være firkantede? De bedste ideer starter nogle gange som de skøreste!

Vaner og forandringer er ikke noget nyt, men det er nyt, at vi er nødt til at tage dem alvorligt.

Den græske filosof Heraklitos udtalte for 2.500 år siden: ”Det eneste konstante er forandringen”. Det er mere sandt end nogensinde før, og valget står mellem at nå sine mål, på grund af forandringer eller på trods af forandringer?

Frivillig eller tvungen vaneændring?

Hvis man venter længe nok, skal omverdenen nok sørge for, at man ændrer sine vaner. I disse dage står de nærmest i kø, General Motors, Chrysler, Kodak for at nævne nogle store internationale aktører. Men hjemme i vores egen lille andedam har vi også et par gode eksempler bl.a. SAS og B&O. Virksomheder som, i tide, ikke nåede at ændre deres vaner, arbejdsgange etc. førend at omverdenen har tvunget dem til det. Og det er knap så sjov en proces at være i. I den anden ende af skalaen ligger LEGO Koncernen, som for en lille måned siden kunne høste gevinsten af flere års arbejde med at bryde vaner og gøre ting anderledes. De kom ud med et overskud i 2008 på 1,4 milliarder kroner. Det er nok noget sjovere i dag at være ansat i LEGO end at være i SAS.

Fremtiden er taknemmelig

Det er let nok at ønske sig noget af fremtiden. Fremtiden svarer ikke igen, og du kan bilde den hvad som helst ind. Men hvordan gør du, hvis du virkelig ønsker at ændre/forandre noget?

Stil dig selv en enkelt spørgsmål - hvad er det mindste jeg kan gøre?

Eksempel: Jeg vil gerne begynde at løbe, men jeg kan ikke komme i gang. Hvad er det mindste jeg kan gøre? Tage mine løbesko på, og rundt i stuen med dem på. Næste skridt – gå en tur, næste skridt – lunte en tur rundt om huset etc. Hvad der sker, er, at du langsomt ændrer dine vaner, og at du derved når i mål, uden de store ”kraftanstrengelser” De kraftanstrengelser som så oftest tager luften ud af al forandring. De kraftanstrengelser som kommer, når det hele bliver for besværligt, og ”ikke umagen værd”

En anden enkel ting, du kan prøve i hverdagen, er, at gøre små ting anderledes. Kør en anden vej på arbejde, sov i partnerens side af sengen, lad være med at se tv en aften, sid på en anden plads end du plejer ved aftensmaden etc. Måske det sætter nogle ting i et andet perspektiv og giver nogle muligheder, du ellers ikke havde set/tænkt over. 

Øvelse:

Hvad vil du gøre i dag anderledes end du gjorde i går? Og hvorfor? Prøv det, og se hvad der sker! Måske noget helt nyt du kan bruge til noget.

Held og lykke med vanebrydningen

Har du lyst til at blive klogere på vanebrydning, se mere på www.habitmanager.com