Hvorfor det ikke kan betale sig at arbejde i udlandet - og hvorfor du skal gøre det alligevel!

Af Stine Halmind, cand.mag. i Spansk sprog og kultur, Online Marketing Manager i Feriebolig-Spanien.dk

Hvad er chancerne for at få job i et land, der er kendt for Europas bedste klima, men også for Europas største ungdomsarbejdsløshed?

Jeg var skeptisk, da jeg fik mulighed for at flytte til Spanien for snart et år siden, men jeg var draget af udsigten til at komme helt tæt på det sprog og den kultur, jeg havde brugt årevis på at studere. Heldigvis blev jeg positivt overrasket. Som udlænding konkurrerer du nemlig ikke med spanierne, men så at sige på et parallelt, internationalt jobmarked.

Så er lykken vel gjort?

Ikke just. Det giver ikke meget mening at søge arbejde i en af Europas mest skrantende økonomier, medmindre man som mig er smaskforelsket i det spanske sprog og drømmer om at opleve kulturen på nærmeste hold.

Et mere beskedent ønske om en tilbagelænet livsstil og flere solskinsdage kan også gøre det, men lad mig sige det med det samme: det kan ikke betale sig at arbejde i Spanien - og der er nok i det hele taget få lande, der kan hamle op med danske løn- og ansættelsesvilkår, medmindre du bliver ansat i en stor international virksomhed. Selvom jeg tjener mere end den gennemsnitlige spanier, er lønnen lavere end de dagpenge, jeg ville få som nyuddannet i Danmark. Både skat og leveomkostninger er lavere end hjemme, men basisgoder som elektricitet, internet og fitnessmedlemskab koster det samme.

Men hvis du lige som jeg ikke mener, at værdien af et udlandsophold kan måles i penge og prestige, er det en utroligt berigende oplevelse at arbejde i udlandet!

Hvordan får jeg så et job?

I internationale miljøer er networking altafgørende, og det forstærkes blot af, at det især i Sydeuropa er en grundlæggende del af kulturen, at man bruger sit netværk meget aktivt. Mens jeg færdiggjorde mit speciale om spansk arbejdskultur meldte jeg mig ind i netværksgrupper, søgte information om jobsøgning i udlandet og kontaktede expats - folk der arbejder uden for deres hjemland - for at høre om jobmuligheder og internationale virksomheder i Spanien. Én kontakt førte til den næste, ét netværksarrangement blev til flere, og snart fik jeg job hos Feriebolig-Spanien.dk, en portal for udlejning af ferieboliger. Mit arbejde består bl.a. i at skrive artikler om Spanien og have ansvar for de sociale medier, så både det spanske og det kommunikationsfaglige er i spil. Har man ikke så meget tid til at netværke sig til et job, er der ofte arbejde at få i forskellige typer call-centre, og i hvert fald her på

Solkysten er det et populært job.

Hvilke ulemper er der ved at arbejde i udlandet?

  1. Løn og arbejdsvilkår er ofte ringere end i Danmark (afhængig af landet og det konkrete job), og det kan være sværere at finde ønskejobbet.
  2. Man er langt væk fra familie og venner, og man skal både skabe et nyt netværk og vedligeholde det gamle.
  3. Man skal bruge energi på at falde til i de nye omgivelser, finde ud af hvordan sundhedssystemet virker, hvor man får de bedste grøntsager og får sin cykel repareret, hvordan den offentlige transport fungerer osv. Især hvis man samtidig starter sit første fuldtidsjob, kræver det tilvænning.
  4. Når du vender hjem til Danmark risikerer du, at det er sværere at finde et godt job, fordi du har mistet tilknytningen til det danske arbejdsmarked, og de potentielle arbejdsgivere ikke ser det som et plus i sig selv, at du har været i udlandet.

Hvilke fordele er der ved at arbejde i udlandet?

  1. Du får udvidet din horisont og lærer dig selv bedre at kende. Det er en kliché, men ikke desto mindre sandt. Dine vante rutiner og faste forestillinger udfordres, når du konfronteres med en anden kultur og livsstil, så du kommer til at reflektere over dine værdier og dine mål i livet. Når du kommer hjem, kan du gå mere målrettet efter jobs, der passer til, hvem du er og bidrager til at opfylde dine mål. Du vil blive bedre til at fornemme, om du passer ind på en konkret arbejdsplads, og du vil kunne fortælle en potentiel arbejdsgiver, hvad du står for.
  2. Du får sat din situation i perspektiv. Du møder en ny arbejdskultur og anderledes vilkår, så du bliver bevidst om, hvad der er vigtigt for dig mht. løn, arbejdsløshedsforsikring, arbejdsmoral, work-life-balance osv. For det første sætter du nok større pris på de danske vilkår, og for det andet er du mere bevidst om, hvilke punkter du skal prioritere ved lønforhandlinger og MUS.
  3. Du bliver mere selvstændig. Du bliver stillet over for nogle praktiske udfordringer - alt fra at søge opholdstilladelse til at finde de bedste indkøbsmuligheder - som du ikke møder i Danmark. En kommende arbejdsgiver vil vide, at du ikke lader dig slå ud af lidt modgang, og at du er i stand til at finde løsninger, selv når du kastes ud i uvante situationer.

Det kan altså som oftest ikke betale sig økonomisk at arbejde i udlandet, og der er mange gode argumenter for at blive hjemme. Men en tur uden for vores danske lilleputland giver dig en fuldstændig unik oplevelse, som du vil få gavn af resten af livet, ikke mindst i din professionelle karriere.

Din verden bliver større, du bliver klogere og stærkere. Om det lyder som en omgang sødsuppe eller den nøgne sandhed i dine ører, er måske en god indikation på, om et udlandsophold er noget for dig. Men i virkeligheden er der kun én måde at finde ud af det på, og jeg lover, at du kommer hjem som et rigere menneske.

Hvad skal jeg undersøge på forhånd?

Folkeregistret

Du skal overveje, om du skal meldes ud af det danske Folkeregister. Opgiver du din bolig, kan du melde dig ud og dermed ophører din skattepligt i Danmark. Du skal så sørge for at søge opholdstilladelse i det andet land og blive meldt ind i deres sundhedssystem osv.

A-kasse

Er du på dagpenge, kan du få dem med til udlandet i tre måneder, mens du søger job. Har du allerede job, kan du melde dig ud af a-kassen, mens du er dækket af  arbejdsløshedsforsikringen i det andet land og stadig optjene anciennitet i Danmark. Når du melder dig ind i den danske a-kasse igen, skal du dokumentere, at du har haft arbejde i udlandet.

Arbejdsvilkår

Indbetaler din arbejdsgiver til sundhedssystemet? Hvor mange feriedage har du? Hvad er dine rettigheder, hvis du bliver syg? osv.

Legater

Gennem EURES kan du få legater til at dække omkostninger, hvis du skal til jobsamtale i udlandet eller til etableringsomkostninger.

Se mere på ec.europa.eu