Ledige: Svært at finde arbejde til at undgå karensdage

20. oktober 2015

Af Ole Strand, CA a-kasse

Kun hver femte højtuddannede ledige kan finde arbejde nok til at undgå de 8 karensdage, som var omdrejningspunktet i Dagpengekommissionens anbefalinger til nyt dagpengesystem. Det sætter et voldsomt pres på de lediges økonomi. Det viser en helt ny undersøgelse om de lediges holdninger til kommissionens anbefalinger.  

Dagpengekommissionens forslag om 8 karensdage skal motivere ledige til i højere grad at søge korte arbejdsforhold og midlertidigt arbejde. Men for de ledige bliver det vanskeligt at få arbejde nok til at undgå karensdagene. Det viser en helt ny undersøgelse blandt 1.423 højtuddannede ledige fra CA Karrierepartner og a-kasse for højtuddannede i erhvervslivet.

Svært at undgå karensdage

Kun 18 % af de ledige mener, at det vil være muligt at finde arbejde nok til at undgå karensdagene. 55 % mener, at det slet ikke eller kun i mindre grad vil være muligt, mens 24 % ikke har taget stilling.

Problemet for de højtuddannede er dobbelt. For det første er der ikke småjobs nok til, at alle ledige kan undgå karensdagene. For det andet er de fleste af den slags job ufaglært arbejde, og så står de højtuddannede bagest i køen, fortæller Christian Sørbye Friis, der er direktør i CA.

”Det er en myte, at de højtuddannede altid kan få job i Netto, hvis der ikke er job inden for deres faglige område. Som enhver anden arbejdsgiver vil Netto da helst have ansatte, der passer til jobprofilen. De skal hverken være under- eller overkvalificerede, så derfor skal de højtuddannedede kæmpe ekstra hårdt for at overbevise arbejdsgiverne om, at de skal ansætte dem til de korte arbejdsforhold og småjobs”, siger Christian Sørbye Friis.

Karensdage smadrer lediges økonomi

Hver anden ledige mener, at karensdagene i høj eller meget høj grad vil påvirke deres økonomi som ledig. Hver fjerde mener, at det vil påvirke økonomien i nogen grad, og kun den sidste fjerdedel mener, at det slet ikke eller kun i mindre grad vil påvirke deres økonomi.

CA’s direktør mener, at det er en skidt idé at finansiere dagpengeforbedringer ved at indføre karensdage for alle ledige.

”I forvejen dækker dagpenge kun i snit 47 % af de ledige lønmodtageres løn i CA – og med indførelsen af karensdage, bliver dækningen endnu dårligere – og de ledige bliver endnu mere pressede på deres økonomi”, siger Christian Sørbye Friis.