Ledigheden, der tvang mig på vej

Hvis du ikke brænder for dit mål, så når du det heller ikke. Det var en af de pointer, som storyteller Osama Salame fortalte på et velbesøgt morgenmøde om ’Ledigheden, der tvang mig på vej’ i CA Gentofte.

DecorativeDenne mandag gik de jobsøgende og Osama Salame et lag dybere end blot jobsøgning og kom rundt om manglende selvtillid, modet til at finde og gå efter det næste job – og om at holde modet oppe, når det ser allermest sort ud.

Osama Salame arbejder i dag som netværkskonsulent hos Altinget.dk og Mandag Morgen og bijobber desuden som motivator og storyteller i sin virksomhed movingstories.dk. Det sker blandt andet med udgangspunkt i hans erfaringer som elitesportsmand på det danske taekwondo-landshold.

”Uden mål er det svært at holde motivationen oppe. Som dreng var jeg buttet og lidt kropsdoven. Jeg gad ikke træne, før jeg fik sat mig selv et mål om, at jeg ville være den bedste taekwondo-kæmper i verden. Det blev jeg så aldrig, men det fik mig til arbejde så hårdt og disciplineret, at jeg kom på det danske taekwondo-landshold”, siger Osama Salame.

Ambitionerne raslede ned som ledig

Men Osama har også selv været ledig i to perioder. Det kostede hårdt på selvfølelsen, så han ved, hvad han taler om, når det handler om at motivere sig selv som ledig.

”For mig var ledigheden noget, jeg tog meget, meget tungt i starten. Det passede slet ikke med min selvforståelse og mine forventninger. Jeg havde klaret mig godt på studiet, havde et fint CV, så jeg burde da godt kunne finde et job”.

Men det gik slet ikke så nemt, som Osama havde forestillet sig.

”Jeg startede med at sætte ambitionen højt, men jo længere tid jeg var ledig, jo mere raslede ambitionerne ned. Til sidst ville jeg bare have et job”.

Men samtidig begyndte Osama at se nærmere på, hvad det var for nogle job, han søgte – og om det egentlig var noget, han ville arbejde med.  

”Nogle job var selvfølgelig noget, jeg meget gerne ville, men mange søgte jeg også bare, fordi det var statskundskabsjob. Og når jeg nu havde læst statskundskab, så måtte jeg nok også hellere søge det, selvom jeg måske ikke brændte så meget for det”, siger Osama Salame.  

Fandt ud af, hvad han brændte for

En personlighedstest hos CA hjalp Osama med at blive mere fokuseret på, hvad han brændte for.

”På nogle punkter bekræftede testen nogle af de tanker, jeg gik rundt med, men det var også en øjenåbner på andre områder. Jeg fandt fx ud af et job bag en computerskærm, det er ikke mig. Jeg kan sagtens finde ud af det, men det er ikke det, jeg brænder for. Det skal være mere konkret, netværksbaseret og udadvendt”.

Alligevel søgte Osama mange job, som passede på hans faglige profil, men som ikke lige frem var hans drømmejob.

”Som ledig skal man selvfølgelig ikke være kræsen. Man skal tage de job, der er, og få en masse erfaring, og så kan man hoppe videre. Det vigtige er, at der er noget i jobbet, som man kan bygge videre på”.

Samtidig begyndte Osama at tage udgangspunkt i sine erfaringer fra sporten i jobsøgningen.

”Måske er det ikke alt ved jobbet, der er fedt, men så fokuser på de ting, der er i jobbet, som du brænder for og er god til. Men hvis du ikke kan finde noget i jobbet, som du brænder for, så er det op ad bakke. For hvis du ikke kan overbevise dig selv, så bliver det altså også svært at overbevise virksomheden”. siger Osama.

Nyd rejsen

En anden ting, som Osama kunne trække på fra elitesporten, var at blive bedre til at nyde rejsen mod målet.

”Det er jo næsten blasfemisk at sige, at man kan nyde noget som helst, når man er ledig.  Du har ingen penge, dårlig selvtillid og en usikker fremtid. Og andre ser skævt til dig, hvis du ligefrem går og hygger dig på dagpenge”, siger Osama Salame.

”Så ja, det er overordnet set ikke særlig fedt at være ledig, men derfor kan man jo godt fokusere på de små fordele, der alligevel er. Fx, at du selv bestemmer over din tid. Du kan tage kurser i dagtimerne til at opkvalificere dig til dit næste job. Og har du lyst til at tage en time fri fra jobsøgningen og løbe en tur midt på dagen, handle ind eller hente dine børn tidligt, så kan du bare gøre det. Nyd og brug det, inden du skal i fuldtidsarbejde med faste tider”.

Få sparring på din jobsøgning

Osama anbefaler også, at man ikke sidder og kukkelurer derhjemme alene med sin jobsøgning, men kommer ud og får sparring på, om man gør det rigtigt. 

”Jeg ved en masse om statskundskab, jeg er rigtig god til taekwondo, men når jeg skulle skrive en ansøgning, var jeg totalt nybegynder. Så jeg brugte eksperterne i CA og på jobcentret til at få feedback på mine ansøgninger, så jeg kunne blive bedre til det”, siger Osama Salame.

Osama fulgte sin mavefornemmelse

Efter en tid som ledig fik Osama Salame da også job i udlændingestyrelsen, hvor han kunne bruge sin faglighed som statskundskabsuddannet. Men efter et års tid sagde han op. 

”Jeg lærte rigtig meget, jeg havde en god chef og gode kolleger, men arbejdsopgaverne var bare ikke mig. Jeg gav det et år og aftjente min værnepligt, som en kollega udtrykte det. Men det var ikke det, jeg ville, så jeg måtte pænt sige fra og søge nyt job”.

For Osama handlede det om at følge sin egen mavefornemmelse.

”Vi sætter ofte vores ambitioner ud fra andres forventninger og krav i stedet for at fokusere på vores egne mål. Derfor var jeg nødt til at stoppe og satse mere på det, som jeg brænder for”.

Historier, det rykker

Det har ført til hans nye job som netværkskonsulent hos Altinget.dk og Mandag Morgen – og hans bijob med foredragsvirksomheden Moving Stories. Som navnet siger, fotæller han historier, der rykker. Historier, der motiverer, bevæger og flytter andre.   

”Jeg har hele tiden holdt foredrag. Først bare som frivillig her og der med fx at tage ud til en klub og motivere unge. Men da jeg fik jobbet hos Altinget.dk, lavede jeg samtidig en aftale med chefen om, at jeg ved siden af jobbet også skal kunne forfølge min drøm om at tage ud og inspirere og motivere andre. Mit mål er at motivere 1 million mennesker inden 2040. Nu må vi se. Så er der i hvert fald noget at stræbe efter”, siger Osama Salame.

Læs mere om Osama og MovingStories                     

Se Osamas Kort sagt-video: “Dit mål – ikke deres” i kolonnen til højre.