Løntilskud: Arbejdede sig ind på jobbet

Via virksomhedspraktik og løntilskud var Jeanette Roll på rette tid og sted, da hun fik mulighed for fast job hos stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller.

Uden for storbyerne er der ikke mange jobs. Men via virksomhedspraktik og løntilskud var Jeanette Roll på rette tid og sted, da muligheden for et fast job viste sig hos stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller.

Jeanette Roll blev cand.ling.merc. fra Handelshøjskolen i Aarhus i januar 2011, og fortsatte i de første måneder i det job, som hun også havde haft under uddannelsen. Men da hun i maj 2011 flyttede til kæresten i Kolding, flyttede hun samtidig væk fra jobbet, og blev ledig.

”Jeg tænkte egentlig, at der i provinsen måtte være rigeligt med jobs for en højtuddannet, men det var der ikke. Der var da nogle stykker at søge, og jeg kom til et par samtaler, men det var virkelig, virkelig svært at få hul igennem”, siger Jeanette Roll.

Virksomhedspraktik med værdi for virksomheden

Efter 3 måneders ledighed kom Jeanette Roll i et aktiveringsforløb med konsulentvirksomheden Ramsdal-gruppen, som foreslog hende at komme ud i virksomhedspraktik for at få noget mere erfaring.

Konsulenten fra Ramsdal-gruppen tog kontakt tilLemvigh-Müller A/S, der er Danmarks største stål- og teknikgrossist med cirka 1200 ansatte, for at høre om muligheden for en virksomhedspraktik.

Hanne Lunding Røhl, der er chef for HR Udvikling i Lemvigh-Müller A/S, var positiv, men ville godt vide mere om ordningen, og vende det i organisationen, inden hun sagde ja.

”Vi har ikke før haft folk i virksomhedspraktik, så jeg brugte lidt tid sammen med Ramsdal-konsulenten på at finde ud af, hvad det handlede om. Jeg havde også et indledende møde med Jeanette, for at høre om hendes forventninger, og om de stemte overens med mine”, siger Hanne Lunding Røhl.

Dernæst tog Hanne Lunding Røhl det op med sin afdeling for at finde ud af, om der var relevante opgaver nok til Jeanette, og om man havde tid til at tage hende ind.

”Det er jo ikke kun mig, der får en praktikant. Det er hele afdelingen, der skal kunne absorbere det og være klar til at tage imod hende. Det gælder om at kunne se fordelene ved at få løst nogle opgaver, som vi ikke selv har tid til at få løst, og få en ind, som kan se tingene udefra, og som har nogle kompetencer inden for kommunikation, som vi ikke selv havde”, siger Hanne Lunding Røhl.

Ekstern opgave blev løntilskudsjob

Så Jeanette Roll kom i virksomhedspraktik i 8 uger i HR afdelingen i Lemvigh-Müller A/S, der består af 12 personer som beskæftiger sig med løn, administration, processer og udvikling.

”Jeg blev taget virkelig godt imod, selvom det bare var et praktikophold, og jeg fik blandt andet til opgave at se på, hvordan Lemvigh-Müller kunne gøre rekrutteringssproceduren bedre og smartere. Der var ansættelsesstop i hele virksomheden, så jeg regnede egentlig ikke med, at der var mulighed for at kunne blive efter praktikken. Men i slutningen af praktikperioden nævnte jeg så alligevel muligheden for, at de kunne få løntilskud, hvis de kunne ansætte mig”, siger Jeanette Roll.

Hanne Lunding Røhl havde selv tænkt i de samme baner og evalueret på praktikforløbet med medarbejderne. De var positive, og Jeanette blev ansat et halvt år med løntilskud til at lave en trivselsmåling blandt medarbejderne, som virksomheden får lavet hvert andet år.

”Folk havde et godt indtryk af Jeanette. Hun passede godt ind og var et frisk pust. Hun var god til at stille spørgsmål, og så passede det med, at vi skulle lave en trivselsundersøgelse. Et rigtigt godt projekt og der var rigtig meget læring i det, fordi det var i hele organisationen”, siger Hanne Lunding Røhl.

Tidligere er trivselsundersøgelsen blevet lavet af eksterne samarbejdspartnere, men der var flere fordele ved at få det lavet internt.

”Jeg lavede et regnestykke på, hvad det koster eksternt, kontra hvad det koster, hvis vi bare køber et system ind, og selv kører det, samtidig med at det gav en større fleksibilitet at have en intern medarbejder på opgaven, som også kunne lave andre ting ved siden af”, siger Hanne Lunding Røhl.

Udover trivselsundersøgelsen lavede Jeanette Roll flere andre ting, mens hun var i løntilskudsjob. Hun gennemgik og forbedrede en del af Lemvigh-Müllers kommunikationsmateriale, blandt andet personalehåndbogen og introduktionsforløbet for nye ansatte.

Virksomheder kan hjælpe unge i gang

En virksomhed skal kunne se en fordel i at tage en virksomhedspraktikant ind. Men der er også andre aspekter i det, mener Hanne Lunding Røhl. 

”Jeg kan godt huske, hvordan det er at være der, hvor Jeanette er nu, som nyuddannet. Jeg blev færdig som cand.merc. i starten af 90’erne, hvor det også var svært at finde job. Og der ville jeg bare ønske, at der var nogen, der havde givet mig en mulighed for at komme ind i en virksomhed og lave noget relevant og vise, hvad man er værd. Der synes jeg, at man som virksomhed har en forpligtelse”, siger Hanne Lunding Røhl.

På rette tid og sted for jobåbning

Da løntilskudsperioden udløb i juli 2012, var der stadig ansættelsesstop, men forskellige omstændigheder gjorde, at det blev muligt at fastansætte Jeanette Roll, uden at skulle have besværet med at slå stillingen op. 

”Fordelen er jo, at vi havde fundet ud af, at hun kan sine ting, at hun er pligtopfyldende, og at hun passer ind i kulturen i afdelingen. Og det ved man jo aldrig helt, når man ansætter en udefra”, siger Hanne Lunding Røhl.    

For Jeanette Roll har erfaringen med virksomhedspraktik og løntilskud udelukkende været positiv.

”Du får ikke løn under virksomhedspraktikken, men den kan hjælpe dig videre. Og har du først gjort et godt indtryk, er det lettere at ’klistre sig fast’. Jeg vidste jo godt at chancen for, at jeg kunne fortsætte hos Lemvigh-Müller var lille på grund af ansættelsesstoppet, men jeg var heldig at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, da muligheden bød sig”, siger Jeanette Roll.

Decorative

Sådan får du job via praktik og løntilskud

Se fire korte videoer og lær, hvordan du kommer i fast job - enten gennem et praktikforløb eller en ansættelse med løntilskud.