swipegesture

Er din kontrakt god nok?

Jobsamtalen gik godt – nu skal I have aftalt vilkårene for din ansættelse og lavet en ansættelseskontrakt. Men husk at tjekke kontrakten og ansættelsesvilkår - inden du skriver under.

Artikel 5 Min.

Det er let at blive forblændet, når du endelig sidder med ”det gyldne dokument” i hænderne: En ansættelseskontrakt, du skal skrive under på.

Men – har du egentlig landet en god aftale med din arbejdsgiver?

De fleste lægger nok mest vægt på månedslønnen, men det er en god ide, at tjekke hele pakken – dine samlede ansættelsesvilkår - inden du skriver under på kontrakten.

  • Hvor mange timer skal du arbejde for din løn – bliver du honoreret for overarbejde eller er det rene interessetimer? 

  • Hvor mange feriedage får du?

  • Hvad indbetaler arbejdsgiver i pension?

  • Måske skal du stifte familie inden for en overskuelig årrække – hvor meget barsel har du og på hvilke betingelser?

  • Bliver du bundet på hænder og fødder af en konkurrenceklausul, som gør det besværligt at komme videre til et andet job?

Undgå ubehagelige overraskelser

Det er de færreste, der sætter sig grundigt ind i, hvad der står i kontrakten om fx barselsvilkår, ferie, pension og klausuler. Det er erfaringen fra vores advokater i CA Advokathjælp. Men det kan give nogle grimme overraskelser senere!

Din ansættelseskontrakt er det juridiske dokument, der bekræfter de aftaler, der er mellem dig og din arbejdsgiver.

Hvis der skulle opstå problemer i samarbejdet, er det oftest kontrakten, man søger tilbage til, når man skal afgøre, hvem der har ret.

Og nej, det er ikke sjovt at skulle tænke på mulige fremtidige problemer inden du overhovedet er startet på dit nye job. Men gør dig selv den tjeneste at:

  • Forstå kontrakten og vilkårene
  • Få alle detaljer forhandlet på plads
  • Få kontrakten læst igennem af en arbejdsretsjurist

- INDEN du skriver under!

Hvis du er medlem af CA Advokathjælp, kan vores advokater gennemlæse kontrakten og tjekke om der er faldgruber eller muligheder for at optimere kontrakten. Hvis du er medlem af en fagforening, kan du også få tjekket kontrakten dér. 

Disse ting skal du tjekke

Vi har samlet nogle af de punkter, som kan være svære at forholde sig til. Så kan du måske undgå ubehagelige overraskelser senere.

Gælder Funktionærloven eller får du bedre vilkår?

Funktionærloven er de grundlæggende vilkår, som gælder for din ansættelse, hvis du er ansat som funktionær.

Men du kan godt have en ansættelseskontrakt som giver dig bedre vilkår end de minimumskrav, som Funktionærloven giver dig ret til.

Prøvetid og opsigelse

De normale opsigelsesvarsler skal fremgå af din ansættelseskontrakt.

Dit opsigelsesvarsel efter funktionærloven vil fx typisk være en måned, mens arbejdsgiverens varsel afhænger af, hvor længe du har været ansat.

Hvis du har en prøvetid som en del af din kontrakt, har du og arbejdsgiveren mulighed for at se hinanden an og hurtigt slippe fri af hinanden igen, hvis ikke det er et godt match.

Normalt varer en prøvetid 3 måneder, hvor både du og arbejdsgiver så kan opsige kontrakten med kortere varsel, fx 14 dage.

Det kan også aftales, at der ikke skal være prøvetid.

Arbejdstid og løn

Din arbejdstid skal være specificeret i din kontrakt, så I har en aftale om hvor mange timer, du skal arbejde for den løn, I aftaler.

Lønnen skal også stå i din kontrakt.

I skal også aftale, hvordan eventuelt overarbejde honoreres. Bliver det udbetalt eller afspadseret? Mange er i dag ansat uden øverste arbejdstid, hvor overarbejde ikke honoreres særskilt.

Hvilken løn kan du i det hele taget forvente? Følger der goder med? Det kan du tjekke lige her med CA Løntjek

Individuel forhandling, overenskomst og fritvalgsordning

Mange danske lønmodtagere skal selv forhandle deres løn og goder til deres kontrakt gennem individuel forhandling.

Andre er omfattet af en overenskomst, som forhandles og fastsættes gennem en kollektiv aftale. Aftalen/overenskomsten fastsætter forhold og regler om fx ansættelse, opsigelse, løn og arbejdstid.

Er du omfattet af en overenskomst, så kan du ikke nøjes med at læse din kontrakt i gennem. Du må også tjekke overenskomsten for at forstå dine vilkår. Det skal du selvfølgelig gøre inden du skriver under på din ansættelseskontrakt. 

 

 

Der findes forskellige typer af klausuler, som kan binde dig til arbejdsgiveren på forskellige måde.

Fx kan du have Kunde- og/eller Konkurrenceklausuler som en del af dit ansættelsesforhold, som kan betyde en stram begrænsning for jobskifte og din fremtidige karriere. 

Kundeklausul

En kundeklausul er en aftale om, at du ikke må tage ansættelse hos eller udnytte dine kontakter til at udføre arbejde for din tidligere arbejdsgivers kunder.

Kundeklausuler er især relevante for sælgere, der har tæt og direkte kontakt med mange kunder.

Konkurrenceklausul

Er du en særlig betroet medarbejder kan du blive omfattet af en konkurrenceklausul.

Den forhindrer dig i at arbejde for en konkurrent eller at starte egen virksomhed, der konkurrerer med din nuværende arbejdsgiver.

Hvor meget er du begrænset af klausulen?

Klausulerne gælder fra det tidspunkt, hvor du fratræder og derefter i en periode på op til 12 måneder alt efter, hvad I har aftalt. Klausulerne har altså betydning for, hvordan og hvor længe du er bundet ift. anden beskæftigelse, når du har forladt din arbejdsgiver. 

Mange af vores medlemmer er omfattet af en eller flere klausuler eller andre begrænsninger. Men erfaringen er desværre også, at mange først opdager det, når den træser i kraft ved opsigelsen.

Og det kan være en kedelig overraskelse, hvis du har accepteret en for bred standardklausul. Det er derfor vigtigt, at få en advokat eller arbejdsretsjurist til at gennemgå de enkelte elementer i klausulen.

Så sikrer du, at den kun dækker det relevante og du ved, hvordan du er bundet.

Ferieloven giver dig ret til fem ugers ferie. Nogle er ansat under en overenskomst, som giver ret til mere ferie end fem uger, og andre har sikret sig ekstra ferie ved individuel kontrakt- eller lønforhandling.

Holder du ferie med løn, giver Ferieloven dig også ret til et ferietillæg på minimum 1% af din ferieberettigede løn.

Mange får dog mere end den ene procent. I nogle overenskomster helt op til 7% (- og det skal du fx huske at medtage i din forskudsopgørelse til skat.)

I ansættelser med individuel forhandling af løn og goder, kan det også være en mulighed at forhandle et højere ferietillæg og/eller flere feriefridage hjem.

Feriefridage er nemlig ikke en ret, men mange arbejdspladser tilbyder feriefridage til medarbejderne, og antallet kan variere fra overenskomst til overenskomst eller fra virksomhed til virksomhed. 

Så måske du kan forhandle dig til (flere) feriefridage end standard i din kontrakt.

Advokathjælp

Få tjekket din kontrakt af professionelle advokater

CA Advokathjælp yder professionel hjælp omkring kontrakter, klausuler, opsigelser og andre juridiske spørgsmål. CA Advokathjælp koster kun 55,- kr./md. for lønmodtagere og selvstændige. For studiemedlemmer er det gratis.

Advokathjælp

Få tjekket din kontrakt af professionelle advokater

CA Advokathjælp yder professionel hjælp omkring kontrakter, klausuler, opsigelser og andre juridiske spørgsmål. CA Advokathjælp koster kun 55,- kr./md. for lønmodtagere og selvstændige. For studiemedlemmer er det gratis.