Nyuddannet: Kend kontrakten

Når du står som nyuddannet og måske har været igennem en proces, hvor du har set adskillige drømmejobs smutte for næsen af dig, så er det let at blive forblændet, når du endelig sidder med ”det gyldne dokument” i hænderne: En ansættelseskontrakt, du skal skrive under på.

Men – har du egentlig landet en god aftale med din arbejdsgiver?

Du tjekker garanteret først og fremmest, hvad månedslønnen er på – ikke sandt? Måske tænker du bare ”fedt”, skriver under og glæder dig til din første månedsløn. Men hvad med dine andre vilkår?

  • Hvor mange timer skal du arbejde for din løn – bliver du honoreret for overarbejde eller er det rene interessetimer? 
  • Måske skal du stifte familie inden for en overskuelig årrække – hvor meget barsel har du og på hvilke betingelser?
  • Bliver du bundet på hænder og fødder af en konkurrenceklausul, som gør det besværligt at komme videre til et endnu federe job?

Vores seneste undersøgelse af nyuddannedes løn og goder (CA+ marts 2020) viser, at mange af de nyuddannede ikke kender deres kontrakt og vilkår så godt, som de måske burde.

Undgå ubehagelige overraskelser

I undersøgelsen svarer knap 60%, at de ikke kender barselsvilkårene i deres kontrakt. Og 26% ved ikke, om de er omfattet af en konkurrenceklausul. Det kan give nogle grimme overraskelser senere!

Din ansættelseskontrakt er det juridiske dokument, der bekræfter de aftaler, der er mellem dig og din arbejdsgiver. Hvis der skulle opstå problemer i samarbejdet, er det oftest kontrakten, man søger tilbage til, når man skal afgøre, hvem der har ret. Og nej, det er ikke sjovt at skulle tænke på mulige fremtidige problemer inden du overhovedet er startet på dit nye job. Men gør dig selv den tjeneste at:

  • Forstå kontrakten og vilkårene
  • Få alle detaljer forhandlet på plads
  • Få kontrakten læst igennem af en arbejdsretsjurist

- INDEN du skriver under!

Vi har samlet nogle af de punkter, som undersøgelsen viser, mange ikke sætter sig ind i eller som kan være besværlige at forholde sig til. Så kan du måske undgå ubehagelige overraskelser senere.

Ved du hvad en advokat koster?

Decorative

Kontraktvilkår

Funktionærloven, overenskomst eller individuel forhandling. Hvad gælder for dig?

Decorative

Klausuler

Kunde- og konkurrenceklausuler betyder begrænsninger. Men på hvilken måde?

Decorative

Ferie, -fridage og -tillæg

Ferie, feriefridage og ferietillæg - hvor meget har du ret til?

Decorative

Hvem hjælper dig

Få nogle professionelle øjne på din kontrakt - inden du skriver under.