Refleksioner fra en mindful topleder

Af Metha Loumann. Foto: Ulrik Jantzen

Det er vigtigt at kunne sige pyt, lyder det fra Novozymes-direktør, der har fundet sin måde at være i verden på. Man kan høre det på den dæmpede stemme og se det i hans øjne, som han står der i de stærkt himmelblå arbejdsomgivelser. Claus Stig Pedersen udstråler ro.

Med en arbejdsuge på op mod 60 timer, ansvaret for 14 medarbejdere, en række tillidshverv, og som ansvarlig for kerneområdet i en af landets mest ekspanderende virksomheder, kunne man ellers godt forvente bare en lille smule kaos.

Men nej. Den 43-årige direktør for bæredygtig udvikling i den danske enzymvirksomhed Novozymes, Claus Stig Pedersen, er årvågen, nærværende og fokuseret. Det er, siger han, fordi han er udøver af disciplinen mindfulness. Claus Stig Pedersen har, bl.a. ved hjælp af meditation, trænet sig op i at have et grundlæggende positivt livssyn og at være til stede i nuet. Det giver resultater.

”For mig er mindfulness en måde at være i verden på. Jeg gør tingene med glæde, i stedet for at gøre tingene for at blive glad. Jeg forsøger at slukke for både automatpilot og hamsterhjul, og altid være nærværende over for familie, venner og kolleger,” siger Claus Stig Pedersen.

En styrke som leder

De egenskaber, han har elsket frem ved hjælp af mindfulness, er en stor styrke for ham som leder:

”I min afdeling er alle vidensmedarbejdere. De ved mere om deres fagområde, end jeg gør. De skal derfor have plads og rum, og de skal så udpræget hverken kontrolleres eller styres.”

”Derimod skal man vise tillid og være nysgerrig og åben i dialogen med dem. Sådan er principperne i mindfulness også. De er derfor ideelle i et moderne videnssamfund”, siger han, mens han passerer afdelingens ”reload-rum” med store turkisblå og grønne Fatboy-puder.

Ligesom virksomheder tilbyder idræt til medarbejderne, vil de også snart tilbyde meditation, mener han:

”Man får så meget ud af det. Vi tør bare ikke endnu. Men det kommer. Det er jeg overbevist om.”

Claus Stig Pedersen er civilingeniør i kemi, har taget en ph.d. i ledelse inden for bæredygtighed og senest er han udnævnt til adjungeret professor ved Aalborg Universitet i bæredygtig virksomhedsledelse. Derudover er han passioneret elite-windsurfer og triathlet. Han er gift og har to børn.

”Jeg overkommer meget og oplever en følelsesmæssig robusthed. Jeg har lært at tænke – pyt, eller - det er, hvad det er, eller - nå for søren. Og det handler ikke om ligegyldighed,” siger Claus Stig Pedersen.

Han understreger, at vi mennesker jo er eksperter i at gøre et lille problem enormt stort.

”Men jeg siger, lad være at bekymre dig om det du alligevel ikke kan gøre noget ved. Langt de fleste bekymringer vi har, bliver jo alligevel aldrig til noget.”

Et personligt redskab

Claus Stig Pedersen vil dog hverken prædike eller missionere for mindfulness. Det er blot hans personlige redskab til at opleve større energi, glæde og ro, når alt er kaos.

Han mediterer 5-6 gange om ugen morgen eller aften med lukkede øjne siddende på stol, fordi et langt idrætsliv forhindrer ham i at sidde i lotusstilling.

”Du behøver kun at bruge et kvarter, men en time er fantastisk.”

Han starter en meditation med at koncentrere sig om en bestemt ting, en lyd eller åndedrættet.

Så opstår der en slags vuggende fornemmelse og der dukker en tanke op undervejs, som så forsvinder. Så dukker der en ny tanke op, der sender dig tilbage, så vugger han igen dybere og dybere og kommer efterhånden ned i hjernefrekvens, der hvor der luges ud og sorteres.

”Det er træning af den mentale muskel. Jeg har altid været overbevist om sammenhængen mellem den mentale og den fysiske sundhed, du skal både have krop og hjerne med for at fungere godt,” siger direktøren.

De svære valg

Efter at Claus Stig Pedersen er begyndt at arbejde med mindfulness er han også blevet klogere på de valg, han har truffet i livet.

”Jeg har arbejdet med bæredygtighed og socialt ansvar hele mit liv, og nu ved jeg, det er fordi det er så ekstremt meningsfuldt for mig,” siger han og understreger, at han selvfølgelig også er superambitiøs:

 ”Men mindfulness begrænser jo ikke mulighederne for at gøre karriere, snarere tværtimod. Mindfulness er ikke et opgør med præstationskulturen, men en udfordring af måden, vi præsterer på. Det handler ikke om at være uambitiøs, men om at være ambitiøse med den rette intention.”

Ingen mystik

Det er ham meget magtpåliggende at få fortalt, at mindfulness ikke er noget religiøst.

”Mange tror, at meditation er noget spirituelt eller mystisk. Men det er videnskabeligt bevist, at meditation meget effektivt sænker din hjernefrekvens, hvorved der frigives hormoner, der effektivt renser din krop for affaldsstoffer”, siger han og smiler.

For et naturvidenskabeligt menneske som ham er det nemlig vigtigt at vide, at den medicinske dokumentation findes. Dokumentationen kommer bl.a. fra den amerikanske forsker Jon Kabat-Zinn.

Det er også ham, der har inspireret Claus Stig Pedersen til ikke at leve livet som om det er en katastrofe.

”Dermed begrænser man livet helt enormt med bekymringer og sorger, og man er begrænset af begær efter at opnå kontrol og økonomiske fæstninger. Sig i stedet, at livet er en gave - det er fantastisk, det går nok. Det giver en fantastisk forskel i livskvalitet at kunne sige – og mene det.”

Decorative

Claus Stig Pedersen

Er det svært at holde fokus?

Decorative

Med bestselleren ”Sluk emhætten” lærer du at træne hjernen og forbedre dine præstationer.

Download de første 47 sider her
- og få en introduktion til mentaltræning, der virker!