Søg studiejob i tide

Af Lars Ulrik Jeppesen

Er det i dag for sent at søge det relevante studiejob, der kickstarter din karriere?

Mange virksomheder vil helst ansætte studerende, som har minimum 2 år tilbage af studiet. Det er senest bekræftet i en virksomhedsrundspørge, som MetroXpress lavede tidligere i 2010.

Set fra virksomhedernes synspunkt handler det om at have medarbejderen i så lang tid, at man også får et udbytte efter indkøring og oplæring.

Find studiejobbet nu!

Desværre møder jeg til stadighed mange studerende, der skal i gang med sidste fase af deres uddannelse og for sent finder ud af, at de har satset for lidt på kompetenceopbyggende studiejobs og lidt for meget på jobs som bartenders, kundeassistenter og butiksassistenter inden for retail. Når der kun er få semestre tilbage, så er løbet næsten kørt, og det er ’lidt for sent’, med mindre man ønsker at forlænge sin uddannelse et eller flere semestre, og det er det nok de færreste studerende, der vil.

Søg selektivt – og søg i god tid

Erkendelsen er væsentlig – Din karriere starter i dag!! Derfor kan det næsten kun gå for langsomt med at tænke i ’find relevante studiejobs - baner’, og det gælder allerede i løbet af 4.-5. semester på din bacheloruddannelse. Først og fremmest er det vigtigt, at du kommer i gang med at søge i tide, så du er sikker på, at du kan tilbyde dig som studiemedarbejder i minimum 1-2 år, ellers kan du risikere, at det er tids-perspektivet du bliver fravalgt på, og det er bare for ’surt-show’.

Men det tidsmæssige er ikke det eneste, du bør tænke over. Du bliver også nødt til at være mere selektiv med, hvad jobindholdet skal være eller måske nok nærmere bør være – det er ikke altid dig, der bestemmer. Jobbet skal ikke kun lyde godt på papiret, men dine arbejdsopgaver må meget gerne give kompetencegivende erfaringer, der kan gavne dig på længere sigt, når du når til den dag, hvor du skal ud og søge fuldtidsstillinger som færdiguddannet. Det nytter ikke at undskylde sig med, at der ikke er nok job slået op - så må du ’krydre’ din ’formelle’ jobsøgning med at sætte netværket i stilling og samtidig søge job uopfordret.

Når nu JEG ikke kan lande det fede studiejob, så napper jeg bare noget frivilligt arbejde!

Det er sjovt med frivilligt arbejde. For nogle år siden, var det nærmest lidt ’hippie-agtigt’ eller blev opfattet som ’frelst’ at lave frivilligt arbejde. Men tiderne er skiftet, og det danske arbejdsmarked er nærmest blevet ’USA-i-ficeret’ på det område. Det er blevet cool og efterspurgt, at de jobsøgende har ’frivillig’ arbejdserfaringer med på papiret, og ydermere skelnes der ikke mellem, om det er et lønnet eller ulønnet job – det er de tilegnede kompetencer, der tæller!

Så tænk en ekstra gang over, hvilket frivilligt job du vælger. Det er ikke ligegyldigt, hvad du ender med at lave, i hvert fald ikke hvis du også vil se dit frivillige arbejde som karriere- og kompetencefremmende. Selv om lektiehjælp er meget prisværdigt og med sikkerhed hjælper mange, så eksisterer der langt mere frivillige jobs, som er langt mere kompetencegivende.

Er du ikke fyldt 30 år endnu, så vil ungdomsafdelingen i hjælpeorganisationer som Dansk Røde Kors og Red Barnet være et ret godt sted at begynde. Her er der mulighed for at få erfaringer og dermed tilegne sig kvalifikationer, inden for områder som rekrutteringer, bestyrelsesarbejde, regnskab og finansiering, fundrasing, mere administrative discipliner og eventarbejde.

Så afslutningsvis…

Sørg for at søge dit studiejob i tide og vær ikke ukritisk med, hvad du søger, og hvilke muligheder du siger ja til!

Både de gode råd og statistikkerne fra vores egne undersøgelser om jobmarkedet for studerende og færdiguddannede taler sit tydelige sprog – De relevante studiejobs hjælper dig i mange tilfælde til dit første job som færdiguddannet og der er en stor fordel i at søge studiejob og job i det hele taget i god tid.

Top 5 råd til fremtidige dimittender

  1. Få et relevant studiejob
  2. Start jobsøgning i god tid (f.eks. et halvt år), før du dimitterer
  3. Skab netværk til erhvervslivet via messer og karrieredage
  4. Hold kontakt til medstuderende, der er i job, fordi netværk skaber jobs
  5. Fokusér på at få et job i stedet for det 'rigtige' job

Kilde: CA Undersøgelse ”Dimittendernes Jobmarked; 2011