Stress: Mænd kan lære af kvinder

Af Ole Strand, kommunikationskonsulent, CA karrierepartner og a-kasse

Stress er ikke kun en kvindesygdom. Rigtige mænd bliver også ramt af stress. Og de bliver ramt hårdere, fordi de ikke gør som kvinderne, fortæller stressekspert Majken Matzau i en ny selvhjælpsbog – til mændene.

Decorative

Statistikken er klar. Mens 15% af kvinderne i Danmark er alvorligt stressramte – enten sygemeldte eller på kanten af en sygemelding – gælder det kun for 9% af mændene. Men bag tallene ligger en dyster sandhed: Mænd får lige så ofte stress, de tæller bare ikke med i stressstatistikkerne, fordi de ikke kommer i behandling, før de er gået helt ned med flaget og en depression. Det fortæller erhvervspsykolog Majken Matzau, der er aktuel med bogen "Rigtige mænd går også i sort" – en selvhjælpsbog til stressede mænd, der netop er udkommet den 22. april 2014.

Kvinder opdager stress i tide − mænd går i sort

Erhvervspsykolog Majken Matzau har oplevet det igen og igen. Når kvinder får stress, opdager de ofte symptomerne tidligt i forløbet, hvor det kan behandles, mens mænd typisk først ser symptomerne på stress, når det alt for sent og de er gået helt i sort. Det handler om at være bevidst om sine følelser, og det duer mændene generelt ikke til.   

”Det lyder som en kliché, men det er dokumenteret i den ene undersøgelse efter den anden: Kvinder er mere bevidste om deres følelser og psykologi. De taler om deres følelser, når de er sammen, og hvis de ikke selv kan genkende deres stresssymptomer, så kan deres veninder se dem, og fortælle dem det. Mænd har en tendens til at vende tingene ind i sig selv i stedet for at dele det. De er den der 'lone ranger' ude på prærien, der prøver at handle sig ud af det, når angstniveauet stiger,” siger Majken Matzau.

Mænd underspiller stresssymptomer

Derfor er det også svært for andre at trænge igennem til en mand med stresssymptomer.

”Hvis man spørger en mand, hvordan det går, svarer han: "okay". Hvis man går ham på klingen, og spørger hvordan han har det inderst inde, så klapper han i som en østers. Selv hvis manden bliver slæbt op til lægen, så underspiller han ofte sine symptomer og er overoptimistisk om sin tilstand, dels fordi han ikke vil være syg, dels fordi det ikke opleves som mandigt at vise svaghed,” siger Majken Matzau.

En af mange cases i Majken Matzaus nye bog er elitesoldaten, der i mange år har været udsendt som soldat til verdens brændpunkter. Ved siden afer han leder i en virksomhed med 15 ansatte, og i sin fritid er han hardcore adventure-sportsudøver.

Han kommer til konsultation hos Majken Matzau, fordi han har det "lidt skidt". Men selvom det er tydeligt, at han har det meget skidt og har voldsomme stresssymptomer, kan han ikke erkende det.

”Han havde gennem sin professionelle karriere undertrykt så meget smerte, uro og spænding, at hans nervesystem og hans underbevidsthed var som en granat, der hvert øjeblik kunne eksplodere. Men han var ikke indstillet på at lave ændringer i sin livsstil. Hans indstilling var, at han havde det helt fint med tingene, som de var,” skriver Majken Matzau i bogen. 

Sammenbrud gav gennembrud

Et par dage efter sætter han sig ind i sin bil og får stærke hjertesmerter og besvimer. Han bliver fundet af naboen med hænderne knyttet fast om rattet og kommer på hospitalet. Her bliver han undersøgt og får konstateret et alt for højt blodtryk, men ingen blodprop. Ingen hjerterytmeforstyrrelser. Og intet slagtilfælde. Lægens diagnose var klar: Stress.

Et par dage efter kommer elitesoldaten tilbage til konsultationen som en forandret mand med tårer i øjnene og parat til forandring. Det krævede et fysisk sammenbrud at trænge igennem hans panser af psykologisk forsvar.

”Men man behøver ikke at være elitesoldat for at komme så langt ud. Rigtig mange mænd – uanset om de er soldater, pædagoger eller virksomhedsledere – skal helt ned og bide i græsset, før de kan erkende deres stress,” siger Majken Matzau.

Stress som overlevelsesmekanisme

Stress i mindre doser kan være en fordel. Når du er stresset, udløser kroppen de klassiske stresshormoner, fx kortisol og adrenalin; i folkemunde kaldet kamp-flugt-hormonerne. De giver ekstra styrke og ressourcer til at klare pressede situationer.  

”Det er vores overlevelsesmekanismer, som går mange tusinde år tilbage, der går i gang. Det er kroppens måde at få os til at reagere på bestemte måder, og det er designet til, at vi kan klare voldsomme ting, men systemet er designet til kun at være "tændt" i korte perioder. Stresssymptomer er relativt lette at håndtere, hvis bare man reagerer på dem. Men hvis du ignorerer kroppens faresignaler i længere tid, så slår kroppen helt fra, og du ender i det sorte hul med en depression,” slutter Majken Matzau.


Mænd: Bliv klogere om stresssignaler

"Rigtige mænd går også i sort" er en selvhjælpsbog til stressede mænd. Den giver gode råd om at spotte stressen og om at komme væk fra kollapset i den røde zone og holde sig til flowet i den grønne zone.

Bogen er skrevet af erhvervspsykolog Majken Matzau og ernæringsekspert Umahro Cadogan. 

Læs 1. kapitel "Hvad er stress?" hvor du kan få mere at vide om:  

  • De mest almindelige stresssymptomer,
  • Stresstrappen med fire faser fra flow til kollaps
  •  ’If you’re going through hell, keep going – Sikke noget Bullshit’ om Andreas Klinke Johansens stressforløb og sammenbrud.

Download hele kapitel 1

Her kan du læse mere om bogen ’Rigtige mænd går også i sort’


Få mere inspiration og gode råd på CA's temaside om stresshåndtering >

MUS-bog-forsideFå flere redskaber til at gå fra stress til ro, så det er dig der styrer stressen - og ikke omvendt.

Bestil CA's e-bog og bliv klogere på stress

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.

(*) Ja tak, jeg accepterer samtidig at CA sender mig e-mails med inspiration om karriere og studie-/arbejdsliv, invitationer til events og konkurrencer samt tilbud og rabatter fra CA og CA's samarbejdspartnere.