Strik en skarp ansøgning sammen

Af Sanne Juel, karriererådgiver, CA

Fordelene ved uopfordrede ansøgninger er, at man ikke har de 50-100 øvrige konkurrenter, som der tit er til opslåede stillinger. Desuden er der en økonomisk gevinst for firmaer ved at modtage uopfordrede ansøgninger, idet de kan være heldige og spare alle rekrutteringsomkostninger.

Forberedelse

Hvilken branche vil du søge indenfor?

Undersøg det pågældende firma (få evt. tilsendt brochurer), spørg rundt i dit netværk. Ring gerne til firmaet, du søger hos (personaleafdelingen), og hør om det i første omgang er umagen værd at sende en ansøgning. Stil konkrete spørgsmål til deres nuværende behov? Hvordan foretrækker virksomheden at modtage ansøgninger?

Målret

Vær så præcis som muligt i din skriftlige henvendelse. Fortæl, hvad du kan og vil. Hvilke problemer ville du kunne løse for dem. Hvad er dine spidskompetencer?

Tænk på, hvilke opgaver du kan lave for dem inden for hvilke arbejdsområder, og hvordan du er dine penge værd?

To fremgangsmåder

 • Riffelmetoden: Her skyder du målrettet mod en specifik virksomhed og en specifik type stilling.
 • Haglgeværsmetoden: Her er sigtekornet bredere, og du kan sende din uopfordrede ansøgning ud til mange typer virksomheder.

Eksempel på uopfordret ansøgningEksempler på CV.

Kommentarer til eksempel

 • Firmanavn og adresse (+ dato):
  Stav alt korrekt. Firma navn og kontaktperson. Vær sikker på, at du sender til den ansvarlige person i firmaet.

 • Fangende overskrift:
  Sælg dig selv på en linje. Vær meget kreativ og se, om du kan lave en fangende overskrift, der adskiller sig fra "vedr. uopfordret ansøgning", således at der bliver lagt mærke til dig fra start. Nævn eventuelt din største styrke allerede her.

 • Motivation for at søge:
  Hvad er din passion? Hvad motiverer dig lige præcis for at søge denne virksomhed? Hvorfor skal de overhovedet læse videre i din ansøgning? Fortæl hurtigt og klart, hvad du kan og vil, og hvad der driver dig. Hvor kan du gøre en positiv forskel i virksomheden?

 • Hvad kan du løse for virksomheden?
  Hvad er det, du kan? Hvordan kan du løse opgaver. Hvilken viden og energi kommer du med? Hvad har du lyst til at arbejde med? Tænk fleksibilitet ind i din ansøgning. Hvis det er et studiejob, så beskriv, hvor meget du kan arbejde (timer om ugen), og at du kan være fleksibel med dine tider. Hvis du yderligere er interesseret i vikarjob eller deltidsstillinger, så skriv, at du er åben inden for disse områder. Hvis du kan tiltræde med kort varsel, så skriv det på.

 • Faglig og erfaringsmæssig baggrund:
  Her gælder det om at sælge dig selv kort og godt. Opstil gerne i punktform. Nævn din faglige baggrund og din erfaringsmæssige baggrund. Har du et godt eksempel fra din hverdag, hvor du har været en succes, så beskriv det på maks. to linjer. Historier er med til at skabe kontakt og genkendelighed.

 • Personlighed:
  Hvad er dine spidskompetencer som menneske? Hvordan arbejder du sammen med andre, og hvilken type er du? Brug gerne bullet points, og hold det på 3-4 linier.

 • Afslutning:
  Besvar selv spørgsmålet: "Hvorfor skulle vi ansætte dig?" Gentag lidt din indledning blot med andre ord. "Slå med halen", og vær din egen største fan uden at virke ophøjet eller arrogant. Sig det bedste om dig selv, som du ved, du kan stå inde for. Husk ansøgningen er maks. en side. Layoutet er overskueligt, nemt tilgængeligt og materialet er selvfølgelig præsentabelt.

Enhver, som kan overbevise virksomheden om, at man tjener flere penge, end man koster, bliver ansat.


 

Få CA's gratis e-bog "Jobbet er dit" med inspiration til din jobsøgning

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.