Watch out for World Wide Web - din kommende chef googler dig

Af Sanne Juel, karriererådgiver, CA

Fest, farver og druk kan afsløre dig. Chefen vil Google dig før samtalen! Og det kan i værste tilfælde sætte en stopper for din karriere eller betyde, du vælges fra til en evt. samtale. Så tjek dine online platforme som; LinkedIn, Facebook, Twitter, blogs, hjemmesider, tags, videolinks, henvisninger, og hvad du ellers har liggende af informationer om dig selv i det trådløse univers.

Det er rigtig vigtigt, at du er bevidst om, hvilke oplysninger der er frit tilgængelige om dig i det offentlige rum.

Fremover vil du høre til samtalen - "Ja, det har vi Googlet på dig". Så kan du ellers sidde der med alle dine talenter og ærgre dig 'blålilla' over bikini shots, en fredags brandert, et besøg hos tatovøren eller måske endda 'suspekte' venner på din facebook.

Du gør dig selv sårbar på nettet, hvis du ikke tænker dig gevaldigt godt om

En europæisk undersøgelse viser, at næsten halvdelen af de personer, der ansætter nye medarbejdere, undersøger kandidaternes profiler på nettet. Og op mod hver fjerde har sorteret ansøgere fra på grund af det indhold, de fandt. Omvendt er det kun hver tiende forbruger, der ved, at de informationer, man lægger ud på nettet, kan belaste ens jobmuligheder ('Orientering' P1 den 4. februar 2010).

Den europæiske undersøgelse omfatter Tyskland, England og Frankrig, mens tallene fra USA viser, at endnu flere arbejdsgivere tjekker nettet, inden de ansætter.

Arbejdsgiverne bruger bevidst de nye sociale medier

Førhen var det sådan, at arbejdsgivere tjekkede eksamensbeviser og referencer fra tidligere arbejdsgivere. Det gør de fortsat, men de benytter sig også i højere grad af de let tilgængelige oplysninger, der er at finde i de sociale online medier. Det er hurtigt, let og giver et anderledes indtryk af ansøgerne.

Professor Henrik Holt Larsen fra Copenhagen Business School siger, "tidligere blev folk ansat på baggrund af karakterer, hvor man i dag bliver ansat på baggrund af både karakterer og karakter."

Søger flere oplysninger om det 'hele' menneske - inkl. fritidsinteresser

Fritidsinteresser og internationale erfaringer har også fået større betydning for, om en ansøger bliver ansat.

Oplysningerne giver nemlig arbejdsgiveren mulighed for at få et indblik i, hvad det er for en person, de står overfor. Derfor får det øget betydning at skille sig ud fra mængden ved at beskrive sin profil som helhed (inkl. fritid), samt hvis man har international erfaring på den ene eller anden måde. Og her kan nettet også give svar.

Party, Piger og Paraplydrinks

Men nettet kan være en ulempe for mange, specielt unge mennesker. Denne gruppe har ofte ikke nøje overvejet, hvilke informationer og billeder der ligger af dem på nettet.

Og hvis en arbejdsgiver ser upassende billeder (letpåklædte piger, pikante party fotos eller masser af alkohol), videosekvenser eller tekster, så er det en oplagt grund til at vælge den ansøger fra. Dermed gør de unge sig meget sårbare.

Det kan godt være, at du som ansøger tænker, at virksomhederne da burde kunne skelne mellem private oplysninger lagt ud på nettet og en kommende arbejdssammenhæng. Ja, men sådan fungerer virkeligheden ikke.

"For det er svært ikke at lægge vægt på en viden, man først har tilegnet sig", siger professor Henrik Holt Larsen – Institut for Organisation på CBS


Klik her, hvis du vil læse flere artikler med inspiration, tips og tricks til jobsamtalen >


 

Få CA's gratis e-bog "Jobbet er dit" med inspiration til din jobsøgning

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.