7 gode råd til nye studerende

Af Ole Strand, CA

Er du lige startet på en videregående uddannelse? Velkommen til en helt ny verden med masser af krav og oplevelser. Nye måder at studere på, nye omgivelser og masser af medstuderende, som du skal lære at kende og arbejde sammen med.

Er du forvirret? Synes du, det er svært følge med? Føler du dig som et stort spørgsmålstegn, mens alle de andre virker som om de har 110% styr på det?

Rolig nu. Det har de ikke. Hjælp hinanden og brug hinanden. Sørg for at holde fokus på studierne. Få sat struktur på dit studieliv, og nyd dit nye liv som studerende.

Hvad er det bedste råd, du kan give de nye studerende, der starter på en videregående uddannelse?

Det har vi spurgt de studerende om, som startede på en videregående uddannelse sidste år. Undersøgelsen er lavet i august 2015 blandt 1.357 studerende. 304 har svaret.

Her er 7 af de bedste råd, som går igen og igen i besvarelserne:

Acceptér, at du nu står på egne ben. Der er ingen lærer, som hjælper og guider dig på vej, så disciplinen skal være i orden og det er vigtigt, at du kan håndtere at lave dine egne nye studievaner”.
Brug din studiegruppe så meget som muligt. I er alle i samme bås og kan hjælpe hinanden med at forstå svære tekster, give feedback på opgaver osv. De bliver de bedste venner, hvis du kan bruge den ordentligt!”
Mød dine nye studiekammerater med et åbent og positivt sind. Tre års fagligt slid bliver lidt mere overskueligt med et godt socialt netværk :-) ”
Man kan sjældent være god til alt på de videregående uddannelser. Glem de skyhøje karakterer på ungdomsuddannelserne, og lad dig ikke slå ud af, at der måske pludselig står 02 eller sågar 00 i "karakterbogen"
Lad vær' med at tænke i job når du starter på studiet. Tag det roligt og find din egen rytme. Studiejobbet skal nok komme senere hen"
Find nogle gode vaner i dit nye studieliv. Jo bedre du er til at strukturere din hverdag, jo mere overskud finder du i den. Det giver plads til at opleve forandringerne som noget positivt, i stedet for hvad der umiddelbart kan virke overvældende og uoverskueligt"
Nyd det :-) Du er ikke alene med dine frustrationer omkring alt det nye, der sker. Alle har det svært og forstår ingenting i starten!”

Jagten på studiejob presser nye studerende

Studiestart er samtidig start på jagtsæsonen på studiejob. Det gælder også for de helt nystartede studerende. I løbet af det første studieår får 2 ud af 3 studiejob – og det giver problemer med at finde balancen mellem studie, fritid og studiejob, viser ny undersøgelse fra CA.