Dagpenge eller ferie til sommer?

Kan du søge job fra sommerhuset? Kan du være til rådighed på stranden? Og hvad nu hvis du gerne vil holde ferie som ledig - hvornår skal jobcentret så have besked?

DecorativeHvis du er på dagpenge, og vil holde ferie, så skal Jobcentret have besked mindst 14 dage før. Hvis du ikke holder ferie, gælder de sædvanlige regler om jobsøgning og rådighed så længe du er på dagpenge – også henover sommeren. 

Mens du får dagpenge, kan Jobcentret eller CA indkalde dig til job, møder og samtaler med dags varsel.

Meddel ferie 14 dage før

Hvis du vil holde ferie, og ikke vil stå til rådighed for Jobcentret i ferien, skal du meddele både dit Jobcenter og CA, at du holder ferie. Du skal give Jobcentret mindst 14 dages varsel forud for ferien.

Ellers behøver de ikke respektere din ferie, men kan indkalde dig til møder og samtaler på en af dine feriedage.

Hvem kommer først?

Du skal dog være opmærksom på, at hvis først du er indkaldt til et møde eller en samtale på en dato, kan du ikke bagefter meddele ferie på den dato - heller ikke selvom der er mere end 14 dage til den ønskede feriedag. I så fald fanger bordet, og du har pligt til at deltage i mødet eller samtalen. Det er derfor en god ide, at meddele ferien i så god tid som muligt. 

Betalt ferie

Hvis du har optjent ferie med feriegodtgørelse fra en tidligere arbejdsgiver, skal du enten registrere ferie på Feriekonto, eller sende dit feriekort til a-kassen. Så attesterer vi det, og videresender det.

Hvis du har optjent ret til feriedagpenge fra CA, kan du se en opgørelse over dine feriedage med feriedagpenge på CA's online a-kasse. Dér kan du også søge om feriedagpenge under ferien. Men din ansøgning om feriedagpengene skal være modtaget i a-kassen senest dagen før ferien skal starte, hvis du er ledig på ferietidspunktet. Ellers kan du ikke få feriedagpenge.

Til rådighed hver dag som ledig

Hvis du ikke holder ferie, skal du være til rådighed for arbejdsmarkedet. Det betyder altså, at

  • du skal søge job i samme omfang som du normalt gør. Hvis der er færre jobopslag på grund af sommerferien, må du udvide søgningen, så du f.eks. søger i et bredere geografisk område, eller søger job, der ligger uden for dit arbejdsområde eller stillingsniveau. Du kan også skrue op for de uopfordrede ansøgninger.
  • du skal kunne reagere på et jobtilbud eller en mødeindkaldelse med dags varsel. Det sker typisk med mail, så det er derfor afgørende for din dagpengeret, at du har adgang til din mail og tjekker den dagligt. Ellers kan du ikke få dagpenge.

Vær til rådighed i sommerhuset

Som ledig kan du godt søge arbejde fra andre steder i Danmark end din hjemadresse, for eksempel et sommerhus, hvis blot du fortsat opfylder betingelserne for at få dagpenge - og altså fx kan nå hjem til et møde eller en samtale, hvis du bliver indkaldt til det. 

En-dagsture til udlandet på dagpenge

Normalt kan du ikke få dagpenge, hvis du er i udlandet. Du kan dog godt få dagpenge, hvis du er på en sviptur, og rejser ud og hjem samme dag. Så har du nemlig fortsat mulighed for at komme hjem og komme til møde med dags varsel. .

Jobsøgning i udlandet

Som en undtagelse kan du dog få dagpenge i op til fem dage, hvis du skal til jobsamtale i udlandet. Før rejsen skal du dokumentere over for a-kassen og Jobcentret, at du skal til en konkret ansættelsessamtale med en arbejdsgiver. Du kan også få dagpenge, hvis du søger job i op til tre måneder i et andet EU-land eller Norge, Island eller Liechtenstein (som er EØS-lande). Tilladelsen til at få udbetalt danske dagpenge under jobsøgning i et andet EØS-land gives af STAR - Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Læs mere om rådighed, ferie og ophold i udlandet på ca.dk/ledig