Flere Corona-ledige giver travlhed i CA

 

DecorativeMød Tove Baldus. Hun er en af CA’s forsikringsrådgivere, der for øjeblikket har travlt derhjemme med at svare på telefoner og mails fra de mange medlemmer, som kontakter CA på grund af Corona-krisen.

Det handler næsten alt sammen om Corona og dagpenge. Det er især folk, der er blevet fyret, eller er bange for at blive det, men også små selvstændige og ledere, der vil høre mere om hjælpepakkerne til virksomhederne.

Det fleste spørgsmål kan Tove og kollegerne nemt svare på.

Men henvendelserne handler ikke kun om regler.  Det handler ligeså meget om, at give lidt mere tryghed og overblik for dem, der kontakter CA, fortæller Tove Baldus:

”Det er aldrig sjovt at miste jobbet. De fleste får et slag på selvtilliden og er nervøse for økonomien og fremtiden. Men med Corona er det hele forstærket, fordi der er mange flere ledige og færre jobs og ingen ved, hvor længe krisen varer. Så usikkerheden og frygten for fremtiden er meget større end normalt”, siger Tove Baldus.

Forventer flere bølger af Corona-ledige

Ledigheden er steget voldsomt siden Corona-krisen startede for et par uger siden. I CA er der kommet 20% flere ledige i marts 2020. På landsplan er der kommet 44.000 nye ledige på grund af Corona - og det kan sagtens blive værre, mener Tove Baldus.

”Vi har nok kun set de første bølgeskvulp. Mange af dem, som ringer ind nu, er blevet opsagt, så hvis Corona-krisen ikke går i sig selv, kommer de som en ordentlig ledighedsbølge til juni og juli, når deres opsigelsesvarsler udløber”, siger Tove Baldus,

Kom i gang med jobsøgningen – selvom du ikke behøver det

Men uanset om man bliver ledig nu eller har et langt opsigelsesvarsel, anbefaler Tove Baldus og de andre forsikringsrådgivere, at man kommer i gang med jobsøgningen hurtigst muligt – eller i hvert fald gør de indledende øvelser – og tager en samtale med CA’s karriererådgivere, hvis der er behov for det.

”Som ledig behøver du faktisk ikke søge job og stå til rådighed for arbejdsmarkedet, mens corona-krisen er på sit værste. Men der er trods alt stadig job at søge, så vores anbefaling er klart, at søge det, som du synes er relevant og som du har mulighed for”, siger Tove Baldus.  

Vi knokler på hjemmefra –med lidt udfordringer

CA’s telefoner åbner kl. 10, men Toves arbejdsdag starter allerede kl. 6 om morgenen, hvor hun sætter sig ind på hjemmekontoret og sagsbehandler ledighedserklæringer og dagpengesager. Det gør hun for at få noget fra hånden i ydertimerne, hvor it–hastigheden er nogenlunde normal. Det er ikke gearet til, at alle arbejder hjemme, så det går noget mere langsomt, når alle forsikringsrådgiverne er logget på i den normale arbejdstid.

”Det kan være møgirriterende, at sidde og vente på, at systemet kommer videre. Men det har jeg løst med mit strikketøj. Jeg strikker en halv pind, mens jeg venter, og siger pyt, det er et corona-vilkår. Jeg kan alligevel ikke gøre noget ved det”, siger Tove Baldus.

Strikke-tricket hjælper i sagsbehandlingen, men ikke når medlemmerne ringer ind og må vente på svar mens it-systemerne snurrer og snurrer.  Det forlænger svartiden på telefonen, men giver heldigvis næsten ingen sure kunder.

”Langt de fleste har stor forståelse for, at der er lidt specielle forhold med Corona og hjemmearbejde, og at nogle ting tager længere tid end normalt’, siger Tove Baldus.

Ingen forsinkelser for de ledige

Men selvom der er kommet mange flere ledige, som skal have behandlet deres ledighedssager og udbetalt dagpenge, kan CA’s forsikringsrådgivere stadig godt følge med – trods de tekniske udfordringer ved at arbejde hjemmefra.

”Forleden aften var jeg helt træt ved tanken om de 80 mails, der lå og ventede på mig om morgenen. Men næste morgen var de væk, fordi en fra det uofficielle aftenhold havde siddet og knoklet til ud på natten”, siger Tove Baldus.

Og her rammer hun måske ned i den største udfordring ved at arbejde hjemme i CA. For det kan være svært at sætte grænser mellem arbejde og fritid.

”Jeg føler ikke, at jeg rigtigt har fri, fordi jeg kan hele tiden sætte mig hen og fortsætte arbejdet, og jeg ved at der er nok at lave. Men så er det godt, at manden også er hjemme til at minde om fælles frokost i hjemmekantinen og til at sige: Nu er det nok for i dag, Tove. Nu skal du ud og luftes”.

CA's Corona-FAQ

Knap: Arbejdsfordeling
Knap: Ledig
Knap: Lønsikring
Knap: Lønkompensation
Knap: Selvstændig
Knap: Er du blevet opsagt?
Knap: Lønmodtager

CA holder CV-samtaler med nyledige - trods Corona

Decorative

2. april 2020

Staten har 'fredet' de ledige og suspenderet beskæftigelsesindsatsen under Corona-krisen. Men mange ledige vil gerne have sparring på deres jobsøgning. Derfor indkalder CA stadig alle nyledige til de lovpligtige CV-samtaler - nu er de bare frivillige og foregår hjemmefra.