Jagten på studiejob presser nye studerende

Studiestart er samtidig start på jagtsæsonen på studiejob. Det gælder også for de helt nystartede studerende. I løbet af det første studieår får 2 ud af 3 studiejob – og det giver problemer med at finde balancen mellem studie, fritid og studiejob, viser ny undersøgelse fra CA Karrierepartner og a-kasse.

Nye studerende på de videregående uddannelser prioriterer et indbringende studiejob særdeles højt. Og det har konsekvenser. I løbet af det første studieår får mere end hver femte studerende store problemer med at finde en ordentlig balance mellem studie og fritid.

Det viser en ny undersøgelse blandt de studerende, der startede på en videregående uddannelse sidste år, og således netop er startet på studiets 2. år. Undersøgelsen er lavet i august 2015 af CA, der er karrierepartner og a-kasse for højtuddannede i erhvervslivet.

De studerende føler sig presset fra alle sider – og af sig selv. Derfor gælder det om at få struktur på både liv og studieliv:

”Når du starter på en videregående uddannelse, træder du ind i en helt ny verden, hvor der er nye og meget større krav til dig end på de gymnasiale uddannelser, og hvor du selv har det fulde ansvar. Studiet er et fuldtidsjob, og det kræver selvdisciplin at styre det. Så hvis du kan klare dig uden studiejob i starten af studiet, gør det bestemt ikke noget”, siger Lars Ulrik Jeppesen, der i mange år har rådgivet studerende på Copenhagen Business School:

Økonomi og studiejob presser
Men de studerende prioriterer hårdt at have et studiejob ved siden af studiet. To ud af tre studerende har fået et studiejob i løbet af deres første studieår.  Og blandt de, der endnu ikke har et studiejob, vil næsten alle – fire ud af fem -  gerne have det.

Årsagen er først og fremmest økonomien. CA’s undersøgelse viser, at hver femte nye studerende har problemer med at få økonomien til at hænge sammen, og næsten tre ud af fire svarer i undersøgelsen, at de har deres studiejob af økonomiske hensyn.

Vil gerne tjene penge
To ud af tre studiejob er ikke studierelevante. Lars Ulrik Jeppesen mener også, at det relevante studiejob kan vente:

”Det er bedre at du i stedet koncentrerer dig om at komme ordentligt i gang med studiet. Hvis du virkelig er nødt til at tjene nogle penge, så tag et hvilket som helst job, men det skal passes ind i studierne,” siger Lars Ulrik Jeppesen, og fortsætter:

” Som nystartet studerende har du sjældent kvalifikationerne til et relevant studiejob. Du har måske heller ikke overskuddet.  Vent hellere  et år eller to med at tage studierelevant arbejde. Så har du lært noget teori, som virksomhederne kan bruge, og du har lært dig at studere, og har bedre tid og overskud til det krævende studiejob”, siger Lars Ulrik Jeppesen.

Nye studerende balancerer på en knivsæg

Hvis du skal lykkes som studerende, skal der både være tid til at opretholde det sociale liv, fritidsinteresserne og - måske - også at passe et studiejob, mener Lars Ulrik Jeppesen.

Selvfølgelig skal det nye studie være hovedprioriteten. Følg godt med fra starten, kom med i en god læsegruppe, der passer til dig, og deltag i det sociale liv, så du får et netværk på studiet. Men du behøver ikke være en stjerne på alle områder. Lær at sætte rammer og prioritér din tid. Skær ned på Netflix, og hav fokus på de ting, der er vigtige for dig”, siger Lars Ulrik Jeppesen.  

Stor omvæltning at starte på uddannelse

Da Christine Kilpatrick startede på Handelshøjskolen i Aarhus var det  en stor omvæltning.  

”Det var vildt stressende at flytte hjemmefra, lære hundrede nye mennesker at kende og vænne sig til en helt ny undervisningsform, som jeg slet ikke syntes, gymnasiet havde forberedt mig på. Det kræver vildt meget selvdisciplin. Der var slet ikke overskud til et studiejob, for der var rigeligt med udfordringer i forvejen”, siger  Christine Kilpatrick.

Derfor droppede hun studiejobbet fra det første år, hvor hun levede af sin opsparing og SU. Hun er netop startet på 2. år af cand.ling.merc-uddannelsen – og har samtidig taget et job som phoner 8 timer om ugen.

”Jeg kan godt mærke at studiejobbet er endnu en udfordring i hverdagen og i forhold til studiet. Men det fungerer, fordi jeg har lært mig at få struktur på mit studieliv”, siger Christine KilPatrick.

Hendes bedste bedste råd til de nye studerende er at holde fokus på studiet – og holde modet oppe:

”Læg en plan, eller et skema for din uge, så du får læst, fremfor at sove hele dagen væk. Hold ud og husk at alle har det svært ved studiestart, selvom de ser ud som om de klarer det problemløst og uden besvær”, slutter Christine Kilpatrick.  

 

7 gode råd til nye studerende

Hvad er det bedste råd, du kan give de nye studerende, der starter på en videregående uddannelse? Det har vi spurgt de studerende om i en undersøgelse om studieliv, som CA Karrierepartner og a-kasse har lavet i august 2015. 

Nye studerendes største problemer

1. Finde et job/studiejob 27 %

2. Finde en ordentlig balance mellem studie, fritid og evt. arbejde 22 %

3. Få økonomien til at hænge sammen 21 %

Nye studerende vil have studiejob

Blandt de nye studerende, der startede i efteråret 2014, har 66 % siden da fået studiejob – 24 % har studierelevant job, men 42 % har job, som ikke er studierelevant.

De nye studerende har først og fremmest studiejob af økonomiske hensyn (70%) , men også for at få erfaring og kompetencer (44%)

Mere end hver fjerde mener, at studiejobbet har påvirket indsatsen på studiet negativt.

Undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på en elektronisk survey, der i uge 34 er udsendt til 1.357 studerende, der startede på en videregående uddannelse i efteråret 2014. 304 studerende har svaret. Næsten alle er i gang med en erhvervsøkonomisk eller samfundsvidenskabelig uddannelse.