10 ting du bør undgå på sociale medier

Af Erik Bernskov, partner i HEL Udvikling

På nettet er dine billeder, dine statusopdateringer og kommentarer – stort set alt du lægger ud på nettet – med til at danne din online profil. Her er 10 gode råd til, hvad du ikke bør gøre på de sociale medier.

1. Læg ikke noget på nettet, som kan ødelægge dine karrieremuligheder

Tænk over indholdet af dine blogposts, statusopdateringer, profil, billeder osv. Undgå at overskride den professionelle grænse ved at udtale dig om private holdninger og anliggender (fx kritik af ledere, politiske holdninger osv.) Er du i tvivl, så spørg dig selv: Ville denne kommentar fremme eller skade mine chancer, hvis min kommende arbejdsgiver læste den?

2. Kontakt ikke folk, du ikke kender

Lad være med at tilføje kontakter og venner til dit netværk, du ikke kender - medmindre du først er blevet introduceret via en fælles kontakt.

3. Undgå stave- og grammatikfejl og dårligt sprog

Stavefejl, grammatiske fejl og bandeord giver et dårligt og uprofessionelt indtryk.

4. Ingen negative statusopdateringer om chefen

Selvom du ikke er ven med din chef eller en potentiel arbejdsgiver på Facebook, ved du aldrig, hvem der ser dine billeder og status (eller hører om dem). Lad derfor være med at skrive negative ting om dit job eller din chef i din statusopdatering.

5. Brug ikke sarkasme online

Sarkasme kan fungere i talesprog, men meget sjældent i skriftsprog – så undgå det helt.

6. Skriv ikke tekst med store bogstaver

- medmindre du vil give udtryk for at råbe. På samme måde som med sarkasme, kan STORE BOGSTAVER tolkes meget forskelligt – og af nogle negativt.

7. Søg ikke job via din statusopdateringer

Spørg ikke direkte om job i dine statusopdateringer. Meget få vil være i stand til at love dig et job, men flere vil være villige til at give dig ideer og gode råd. I stedet for at skrive ”søger job” kunne du skrive ”søger gode råd om forlagsbranchens arbejdsmarked”. Du vil få en større og også mere udbytterigt respons.

8. Tweet ikke om jobsøgningsdetaljer

Selvom du måske bruger Twitter til at fremme din karriere eller finde nyt job, så undgå at fortælle alt i detaljer. En potentiel arbejdsgiver eller en headhunter har ikke brug for at vide, hvor og hvornår du er til jobsamtaler i diverse virksomheder, eller hvordan det gik. I værste fald kan de tro, du ikke længere leder efter job.

9. Udlevér ikke andre på nettet

– det gælder både med hensyn til tags på upassende billeder og kommentarer på diverse sociale netværk. Ikke alene stiller du dig selv i et dårligt lys, men du kan også skade andres karrieremuligheder.

10. Læg aldrig billeder på nettet, som kan give det forkerte indtryk

Billeder er en stor del af de sociale medier. Sørg for ikke at offentliggøre billeder, som kan blive brugt imod dig, og som giver andre et forkert eller skævt indtryk af, hvem du er.

 
Find andre relaterede artikler her

JobOgLedelse.dk ejes og drives af HEL Udvikling ApS, der siden 1991 har beskæftiget sig med lederudvikling, outplacement og search & selection. Der er således opbygget en stor viden om ledelse, jobsøgning, karriere og rekruttering, som løbende opdateres og videreformidles.