Genveje til relevant erfaring

Hvad er din plan B, hvis du ikke kan finde lige præcis det studiejob, som vil være mest relevant i forhold til dit CV og studium?  Her får du nogle mulige genveje.

Undersøgelser viser, at studierelevant arbejde – og ikke mindst  studiejob, der peger i samme retning som karriereambitionerne – er vigtige for at komme videre med ønskejobbet efter studietiden. Men det er ikke altid, at det studiejob, som ville være det mest optimale i forhold til ønskejobbet efter uddannelsen, er så nemt at finde.

Lav en ”plan B”

Hvis du kommer i den situation, hvor du ikke kan finde det 'perfekte studiejob', bør du overveje at finde alternative løsninger, der kan give dig relevant erfaring med i bagagen og ikke mindst et værdifuldt løft til dit CV. Med andre ord: Lav en ”plan B”.

Inden du giver dig i kast med din ”plan B”, bør du overveje fire ting (skriv gerne dine overvejelser ned – erfaringen er, at det hjælper på processen):

 1. Hvad er din sandsynlige karrierevej efter studiet – hvilken faglig retning vil du forfølge? Hvilken vej går dine interesser? Måske er der mere en én mulighed, så skriv dem ned.
 2. Få defineret, hvad du skal have med dig efter endt uddannelse, for at ambitionerne om ønskejobbet bedst kan indfries, herunder hvad der skal stå på dit CV, når uddannelsen er afsluttet. Lav en liste over de opgaver, som du forventer, der vil være i dit ønskejob – og hvilke kompetencer de kræver af dig. Her kan sparring og gode råd fra et familiemedlem, en ven, en mentor, en fra dit netværk hjælpe dig med at sætte ord på, hvad der skal til af kompetencer:

DecorativePersonlige kompetencer. Hvilke personlige egenskaber skal der til for at lykkes med denne opgave?
Faglige kompetencer – Teoretisk (Det, du har lært på skolen)
Faglige kompetencer – Praktisk (Det, du kan/har lært i praksis)
Interesseområder (Hvis du vil arbejde med et bestemt produkt, en bestemt branche eller inden for et givent område, er det en god idé også at supplere med aktiviteter, der styrker og synliggør din viden om det konkrete område) 

 1. Hvilke af disse kompetencer har du i dag, og hvad mangler du for at matche dette?
 2. List derefter hvilke typer af opgaver og ansvarsområder, der er relevant at få bygget på dit CV. Nu har du din bruttoliste over kompetencer, som du har brug for at få tilføjet dit CV. Overvej nu dine alternativer til det perfekte studiejob.

Kan dit nuværende studiejob blive et ”50/50” job?

Kan dit nuværende studiejob komme til at indeholde nogle flere af de opgaver og ansvarsområder, som du har brug for? Tænk på, om du kan hjælpe din nuværende arbejdsgiver med udgangspunkt i nogle af dine faglige kompetencer fra studiet. Tænk, hvis du på en uventet måde kunne hjælpe din arbejdsgiver med at styrke forretningen, både til gavn for dig selv og din arbejdsgiver. Eksempler:

 • Du kan være kommunikationsstuderende, der kan hjælpe den butik, som du arbejder for, med at få noget positiv presseomtale i de lokale medier.
 • Du vil gerne arbejde med HR relaterede områder, og du arbejder på en café. Her kan du måske hjælpe med at rekruttere nye medarbejdere, lave introduktion for dem og/eller være med til at lave små teamevents.

Kan du finde et nyt studiejob, der giver mere relevans?

En anden mulighed er naturligvis at skifte til et studiejob, som måske ikke er 100 % det, du helst vil have, men alligevel bedre end det, du har i dag. Eksempler:

 • Du arbejder i et havecenter, men skifter til et andet, da du her kan komme til at arbejde med nogle markedsføringsopgaver 20 % af tiden, hvilket er noget af det, du har brug for på dit CV.
 • Du er IT studerende, og vil gerne arbejde som ekstern IT konsulent efter uddannelsen. Da du mener, at du har brug for at styrke dine udadvendte kompetencer, tager du et job, hvor du har en del kommunikation med kunder eller andre interessenter og måske endda skal løse nogle komplekse problemstillinger sammen med dem.

Kan du skabe dig dit eget relevante studiejob?

Der er også den mulighed, at du med kreativitet og en vis mængde gå-på-mod kan skabe dig det rigtige studiejob. Tænk på nogen, du kender, der arbejder et bestemt sted eller måske har egen virksomhed. Hvad kan du hjælpe dem med, som kan berige deres forretning på en måde, som de ikke tidligere har overvejet? Eksempler:

 • En bekendt eller et familiemedlem har et firma, der sælger varer på det danske marked gennem et mindre forhandlernetværk. Din bekendte har ikke nogen særlige sprogkompetencer og erfaringer med udlandet, men da du studerer med særlig fokus på handel på det tyske marked, kan du muligvis hjælpe din bekendte med at etablere kontakter til agenter på det tyske marked. Uanset lønnen, kan dette arbejde give dig relevant erfaring på CV’et, også selv om det måske er et mindre antal timer om ugen.
 • Du vil gerne arbejde med oplevelsesøkonomi, og du kontakter derfor en lokal producent af  brugskunst med idéen om at holde åbent i weekenderne og lave små workshops for familier og turister, hvor man kan arbejde sammen på sine egne produkter. Du tilbyder at starte konceptet op og teste det af, hvor både du og virksomheden gør en indsats.

Kan du lave din egen virksomhed?

Med udgangspunkt i nogle af dine eksisterende kernekompetencer fra studiet kan du starte en lille virksomhed op, der kan levere konsulent- eller serviceydelser til personer eller virksomheder. Det er muligt, at disse jobs specielt i starten skal suppleres med andre jobs for at sikre en hvis indtægt, (disse jobs kan så i princippet være hvad som helst):

 • Du er økonomistuderende og starter din egen regnskabsservice op, hvor du bogfører for nogle mindre virksomheder, som du har fået kontakt til via dit netværk.
 • Du har stærke IT kompetencer og tilbyder IT support til en række små virksomheder, der er for små til at ansætte deres egne folk.

Frivilligt arbejde?

Frivilligt arbejde kan være en oplagt mulighed, især hvis du gerne vil arbejde inden for NGO-området eller i interesseorganisationer. Men også selvom dette ikke er tilfældet, kan ansvarsområder i studenterforeninger, sportsklubber etc. være bedre end slet ingen erfaring. Det kunne fx være:

 • Ansvarlig for fundraising til studenterforening = Erfaring med markedsføring/salg
 • Ansvarlig for organisering af en gruppe frivillige i en lokal afdeling af en humanitær organisation = Erfaring med ledelse. 

Hold dit netværk åbent!

Samtidig med, at du tænker i alternative baner, skal du naturligvis dyrke dit netværk. Opsøg dine kontakter, få flere kontakter, og gør opmærksom på, at du søger studiejob inden for bestemte områder. Hvis du sørger for at gøre dette til en løbende proces, så vil mulighederne for at kunne tilføje et nyt og bedre studiejob til CV’et opstå mere end en gang.