Løntilskud brød lydmuren

Af Ole Strand, CA a-kasse

Marianne Birkeskov insisterede på at starte i virksomhedspraktik og efterfølgende i løntilskudsjob, indtil  var selvkørende nok til at tjene sin løn ind

Der var ikke penge til at lære en nyuddannet op i lydbranding virksomheden Sonic Minds, men Marianne Birkeskov insisterede på at starte i virksomhedspraktik og efterfølgende i løntilskudsjob, indtil hun var selvkørende nok til at tjene sin løn ind.

Da Marianne Birkeskov blev færdig med uddannelsen som multimediedesigner i 2010, var hun ikke i tvivl om, at hun skulle arbejde hos Sonic Minds, en lydbranding virksomhed, som er specialiseret i at arbejde med effektiv kommunikation, hvor lyd og musik er redskabet. Sonic minds har bl.a. udviklet lydidentiteter til Danske Spil, Femina, VELUX og Mærsk.

”Musik har altid været en stor del af mit liv, og jeg har igennem mange år produceret musik ved siden af arbejde og uddannelse. Jeg valgte at blive multimediedesigner, da jeg ønskede at kombinere musikken med digital kommunikation, og på den måde inddrage musikken i mit arbejdsliv. Så da jeg fandt ud af, hvordan Sonic Minds arbejdede kommercielt med lyddesign, tænkte jeg: Her skal jeg arbejde”, siger Marianne Birkeskov.

Virksomhedspraktik var vejen ind

Hun tog fat i indehaveren Karsten Kjems, men han strittede imod. Det var en lille virksomhed med ham selv, og 5 specialister tilknyttet på freelancebasis, og han havde ikke overskud og økonomi til at ansætte en helt nyuddannet mulltimediedesigner med kun 3 måneders erfaring fra et praktikophold på DR.

Men Marianne Birkeskov gav ikke op. Under et karriererådgivningsforløb i CA a-kasse, havde karriererådgiveren støttet hende i at gå efter sine mål og havde fortalt om mulighederne for at bruge virksomhedspraktik og løntilskudsjob som en murbrækker til at få foden inden for i en virksomhed. Det viste sig at virke.

”Jeg sagde til Karsten, ’Jamen, hvis du ikke har råd til mig, skal jeg så ikke lige komme i virksomhedspraktik i fire uger? Så kan du jo afprøve mine kompetencer, uden at det koster dig noget’, og det gik han så med til. Man får ganske vist ikke løn under virksomhedspraktik, men kun sine dagpenge, men jeg tænkte, at det var en rigtig god mulighed for arbejdsgiveren at lære mig at kende, og for mig til at lære virksomhedens arbejdsområde at kende”, siger Marianne Birkeskov.

Lærte at tjene sin løn hjem

Under virksomhedspraktikken fortsatte Marianne i 6 måneder i løntilskudsjob, og blev derefter fastansat som musikkonsulent.

”Jeg havde aldrig kunnet ansætte Marianne uden det løntilskud. Vi er en lille virksomhed, og det vi laver, er så specialiseret, at vi ikke har råd til at bruge et år på at lære folk op til det. Marianne har stadig noget at lære, men nu er hun selvkørende og kan tjene sin løn ind.”, siger Karsten Kjems.

Hjælper med lydidentiteten

Sonic Minds hjælper kunderne med at udvikle en lydidentitet, der passer til virksomhedens brand, og som går igen på virksomhedens digitale platforme. På den måde afspejler lydidentiteten virksomhedens brand – både i telefonen, i reklamer, på hjemmesider og video.

”I Sonic Minds regi producerer jeg ikke selv musik og lyd, men står for kontakten med kunderne, og udviklingen af strategier og koncepter forud for selve produktionen. Jeg hjælper kunderne med at afklare deres værdier, og hvad de gerne vil udtrykke. På baggrund af det, udvikler lyddesignerne musikken og lyden i samarbejde med mig. Det kræver et dybdegående analysearbejde, et klart koncept og en god fornemmelse for hvad kunderne ønsker”, siger Marianne Birkeskov. og fortsætter:

”Når vi producerer lyd til f.eks. en Mærsk video om et containerskib, skal lyden afspejle deres brand og passe til udtrykket i videoen. Når vi producerer musik til Femina, skal den afspejle noget helt andet”.

Decorative

Sådan får du job via praktik og løntilskud

Se fire korte videoer og lær, hvordan du kommer i fast job - enten gennem et praktikforløb eller en ansættelse med løntilskud.