Netværk og internet er vejen frem

Af Jimmy Buchmann

Glem avisen og jobdatabaserne. De gode studiejob får du via netværket eller via stillingsopslag på nettet. Det viser en undersøgelse, som CA har foretaget blandt 1.427 studerende på Copenhagen Business School.

Netværk giver jobbet

Næsten fire ud af 10 studerende (38,3 %) har fået studiejobbet via deres netværk.

De fleste job via netværk kommer i stand ved, at en studerende i en virksomhed skaffer sine studiekammerater ind, hvis der bliver ledige studiejobs.

Måske er du heldig og får et job uden selv at være udfarende. Men du øger din chance, hvis du aktivt bruger dit netværk. Dit netværk er ikke kun andre studerende - men derimod alle de personer, der kender dig og ved, hvad du står for - i store træk. Både familie, venner, bekendte og tidligere kollegaer møder andre, som alle kan være dig til støtte og hjælp i din søgen efter succes.

Lav en liste over dit netværk og dem, der eventuelt kan hjælpe dig til det gode job. Sørg for, at de relevante personer i netværket kender til din interesse for den jobtype, som netop de kommer i forbindelse med. Tænk på, at ikke alle ved, hvad du kan, og hvad du er interesseret i. Fortæl om dine kvalifikationer, så netværket forstår det.

Netannoncer jorder aviserne

Fire ud af 10 studerende finder studiejobbet i en jobannonce. Men jobannoncer skal ses på nettet og ikke i avisen, hvis man spørger de studerende. 36 % af de studerende har fundet studiejobbet via en jobannonce på nettet, mens kun 3,2 % af de studerende har brugt avisannoncer. I modsætning til netannoncer, er der ikke mange studerende, der får job via jobdatabaser. Kun 3,1 % har fået studiejobbet ved at lægge deres CV i en jobdatabase.

Mænd og netværk - kvinder og nettet

Både mænd og kvinder finder i stort omfang jobbet via netværk og internettet. Men der er alligevel en tendens til, at mændene i højere grad får jobbet via deres netværk, mens kvinderne oftere finder jobbet på nettet.
44,2 % af de mandlige studerende får studiejob via netværket, men kun 33,2 % af de kvindelige studerende. Omvendt har 39,8 % af kvinderne fundet jobbet via internettet, mens dette kun gælder 31,7 % af mændene.

Kilde: CA analyse fra marts 2007 foretaget på 1427 CBS studerende