Ringere dimittend-dagpenge kan på sigt smadre arbejdsløshedsforsikringssystemet

21. oktober 2015

Der er pt. overvejelser fra en række beskæftigelsespolitiske ordførere,  om at lade dimittenderne betale en endnu større del af regningen for en dagpengereform, ved at sænke dimittendsatsen yderligere i forhold til Dagpengekommissionens anbefalinger - for at finansiere et lavere antal karensdage.

CA's direktør Christian Sørbye Friis har i dag skrevet til beskæftigelsesminister og beskæftigelsesordførerne, og advaret mod disse overvejelser.

"Det kan være fristende at lade de højtuddannede betale en større del af gildet for resten af reformen. Der er tale om en relativt lille gruppe, der jo både har fået SU og en uddannelse af samfundet – hvorfor skal de overhovedet kunne modtage dagpenge? Men selv om det kan være fristende, kan det ikke anbefales at gøre dagpengesystemet mindre attraktivt for netop denne gruppe", skriver ChristianSørbye Friis

De højtuddannede bliver sædvanligvis til varige a-kassemedlemmer, der i resten af deres liv har en lav ledighedsrisiko, og som dermed er nettobidragsydere til arbejdsløshedsforsikringssystemet. De fleste af dem finder ret hurtigt efter endt uddannelse et arbejde og bliver derefter på arbejdsmarkedet i mange år. De bliver også i arbejdsløshedsforsikringssystemet, selvom det ofte vil være således at arbejdsløshedsdagpengene ved eventuel ledighed giver en meget lav dækningsgrad i forhold til den løn, de oppebærer. I CA er dækningsgraden for lønmodtagere p.t. på 47%.

"Vælger man at gøre arbejdsløshedsforsikringen væsentligt ringere for de nyuddannede, risikerer vi at skabe en situation, hvor store dele af de højtuddannede simpelthen vælger arbejdsløshedsforsikringen fra efter endt uddannelse og muligvis aldrig melder sig ind i en a-kasse. Det vil i længden være rigtig farligt for hele ideen om et arbejdsløshedsforsikringssystem, hvis de højtuddannede begynder at lade være med at forsikre sig. Derfor vil vi stærkt opfordre til, at I i jeres forhandlinger om et fremtidigt dagpengesystem, undlader at falde for fristelsen til at lade en mindre, men dog vigtig gruppe som de højtuddannede betale regningen", skriver Christian Sørbye Friis.

Se hele brevet her:

.