Vigtig info til apple-brugere: Hvis du har installeret den nyeste opdatering til styresystemet IOS, kan du pt. ikke logge ind på vores selvbetjening eller tilmelde dig arrangementer som medlem. Vi arbejder på at løse problemerne hurtigst muligt og beklager enhver ulejlighed dette måtte medføre.

Important info for all apple users: If you have installed the latest update to IOS on your current device you will not be able to log in to the self service section or to sign up for events as a member. We're working on solving the issue as quickly as possible and we apologize for any inconvenience.

Slå dine klicheer ihjel

Af Sanne Juel, karriererådgiver, CA karrierepartner og a-kasse

Hvis du skal fremstå levende, så skal din ansøgning ikke være en lang kliché. Så rens ud i dit sprog. Det er alt for nemt at forfalde til velkendte og nemme løsninger.

Husk, du vil imponere modtageren og fange interesse. Du ønsker at tale til modtagerens sind og hjerte, ikke blot ørerne. Så øv dig i at fortælle om dine fortræffeligheder, så det bemærkes. Lad dit sprog være som diamanter, der glimter på papiret.

Forny dig

Det, der engang var en frisk og tankevækkende formulering, bliver efterhånden til en træt og tom vending. Klicheer har det med at blive ’ældre’ – det, der engang var nyt og spændstigt, er nu uden charme og varme. Det bliver trivielt og måske endda pinligt samt totalt ligegyldigt.

 • Det er med stor interesse, at jeg søger dette job.

 • Det vil glæde mig at høre fra jer.

 • Jeg brænder for…

 • Stillingen lyder interessant.

 • Jeg vil gerne udvikle mig…

 • Eller en indledning som: ”Jeg har set denne jobannonce hos…”

 • Jeg kan tænke ud af boksen.

 • Jeg var tovholder på…

 • At have det forkromede overblik.


Læs også: Hvordan skriver du et godt CV?


Hvordan

Tænk i nye overskrifter. Hvordan vil du sælge dig selv på en linje?

I stedet for hvorfor DU vil have jobbet – hvad kan du præcist GØRE for virksomheden? Evt. noget du har udrettet før? Har du en succeshistorie, du kan fortælle kort?

Brænder for – hvordan kan du finde synonymer for ordet brænder? Flammer, ild, varme, koger/kogepunktet, hed eller blot sveddryppende! Kunne du være helt varm ved tanken om dette job, og hvad du ville kunne udrette for dem?

I stedet for stillingen lyder interessant – så tal lige ud af posen. Jeg tror, vi passer sammen! Jeg kan se mig selv passe ind både fagligt og personligt, da jeg kommer med en baggrund indenfor…

I stedet for at DU VIL udvikle dig, hvad kan du så tilbyde dem? Hvad kan du bidrage med? Hvor kan du gøre en forskel FOR DEM?

Tænk ud af boksen – igen, find nye variationer. Det er ofte i detaljerne, det hele ligger gemt. Så små bitte ændringer kan gøre forskellen. ”Jeg kan kombinere min viden inden for forskellige felter, sådan at jeg danner nye valgmuligheder og ofte nye løsninger”… tænk selv videre.

Tovholder – projektleder, koordineringsansvarlig, ansvarlig for…

Forkromede overblik – ja, du kan overskue komplekse sammenhænge og finde løsninger

Du kan udfordre dig selv. Hvis din ansøgning bare flyder derudad, og den er skrevet på fem minutter, så kig den igennem for floskler og ting, du ofte siger, uden at tænke over dit sprog. Sørg for, at du virker opfindsom (uden at virke ’blond’ eller ’street smart’). Bevar en professionel tone.

Samtidig så brug den store haverive, når du kigger dit akademiker-sprog igennem – ”idet jeg henviser til jeres stillingsopslag, angående aktuelle job, opslået i xxx”. For langt, for kedeligt og for tungt. Lav det kort og spændstigt.


Læs også: De 10 dræberspørgsmål til jobsamtalen eller en af de mange andre artikler om at forberede dig på jobsamtalen


Tre udfordringer

Vil du udfordre dig selv max – så får du her tre små skrivetips til din nye unikke ansøgning

 1. Vælg enten ’kartofler’ eller ’hest’, og lad det indgå på en naturlig måde i din ansøgning.

 2. Skriv tre andre ord, der starter med ’k’ eller ’h’, ind i din ansøgning.

 3. Din afsluttende sætning, om hvorfor de skal se dig til samtale, må kun fylde en linje.

Og så husk lige – ansøgning EN side og gerne send i pdf format.

God rygvind!


Få CA's gratis e-bog "Jobbet er dit" med inspiration til din jobsøgning

** Ja tak, jeg ønsker at modtage e-bogen og accepterer samtidig, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. CA opbevarer mine data i 4 år. CA tilmelder mig ikke automatisk til nyhedsbreve og lignende, og jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke ved at skrive til kommunikation@ca.dk. Du kan læse mere i vores persondatapolitik eller kontakte vores dataansvarlige for spørgsmål og klager: Kianoush Yazdanyar, direktion@ca.dk.


Klik her, hvis du vil læse flere artikler med inspiration, tips og tricks om ansøgning >

Læs mere om CA karrierepartner og a-kasse