Vejen til den første fuldtidsstilling

Hvad gør man, når man er nyuddannet, og jobmarkedet ikke lever op til de forventninger, man havde? Tenna Riis Sørensen hoppede i halvandet år rundt mellem praktik, løntilskud og midlertidige stillinger. I dag er hun landet i sin drømmestilling som Online Marketeer hos Europas hurtigst voksende rejsebureau, TravelBird.

Selvom jobmarkedet ser bedre ud end det har gjort længe, så er der stadig arbejdsløshed blandt nyuddannede akademikere. I maj 2015 var 28,4% af dimittenderne ledige. Der er mange konkurrenter til de forskellige stillinger, og man skal ikke være bange for at tage andre veje for at få den nødvendige erfaring.

Det gjorde Tenna Riis Sørensen, som blev færdiguddannet som Cand. Ling. Merc. i virksomhedskommunikation fra Aarhus Universitet i 2013. Hun arbejder i dag som Online Marketeer hos rejsebureauet TravelBird i Amsterdam, men situationen så lidt anderledes ud, da hun skulle til at søge sit første job.

”Da jeg blev færdig, var der ikke mange jobs at søge. Jeg forestillede mig en form for administrativ stilling som kommunikationsmedarbejder enten i det offentlige eller private. Min personlige drøm var nok mest at komme ind på et bureau, men jeg kunne dog godt se, at det ikke var helt realistisk i forhold til min erfaring på det tidspunkt”.

Det vigtigste var at få erfaring

Tenna fortæller, at hun i det første lange stykke tid kørte klassisk jobsøgning;

”jeg browsede jobsøgningssider, gik til CA’s kurser og sparrede med andre nyuddannede. Senere forsøgte jeg at gøre opmærksom på mig selv via Linkedin og Twitter. Det kom der bl.a. fire ugers praktik ud af, hvor jeg fik erfaring med at arbejde med sociale medier”.

Frygten for at gå arbejdsløs i for lang tid gjorde, at Tenna søgte arbejde i forskellige områder, selvom hun var bekymret for, at hun aldrig ville komme videre, hvis hun kom for langt væk fra kommunikationsområdet. Hun endte med at tage en midlertidig stilling, som var mere teknisk end det hun ville, men som skulle vise sig at være et springbræt;

”Jobbet var både svært og en smule uinteressant, men det viste sig at være et rigtigt godt afsæt til et senere job, fordi jeg fik erfaring med CMS”.

Muligheder i udlandet

Der gik halvandet år efter den sidste eksamen før Tenna fik sin første fastansættelse, men inden da havde hun taget imod alle de muligheder, hun blev mødt med. Hun nåede at være på supplerende dagpenge, i virksomhedspraktik og løntilskud, og fik også en midlertidig stilling før en bekendt fortalte hende, at der var gode jobmuligheder i Amsterdam.

”Jeg havde slet ikke overvejet udlandet, men da jeg begyndte at søge, faldt jeg hurtigt over jobbet om dansk webeditor hos TravelBird, hvilket passede ret godt til min profil. Jeg sendte en utraditionel ansøgning, og havde første dag hos TravelBird seks uger senere. Efter få måneder fik jeg ansvaret for vores sociale medier, og da jeg havde været hos TravelBird i bare 10 måneder, blev jeg tilbudt stillingen som Online Marketeer".

Tenna sidder nu med en lang række opgaver indenfor online markedsføring og PR. Hun sidder blandet andet med den daglige kontakt til TravelBirds affiliate-partnere, promovering af deres app, SEO-aktiviteter og analyse af salgstal og trafik.

Selvom hun nu sidder med et job, der lever op til de forventninger hun havde, da hun blev færdig, så er hun også gået på kompromis med nogle ting for at nå til det sted, hun er i dag.

Ikke uden kompromis

”Jeg er helt klart gået på kompromis med lønnen. Lønniveauet er omkring 1/3 lavere i Holland, til gengæld er skatteprocenten tilsvarende lavere. Hos TravelBird er der dog en masse medarbejderfordele, der vejer op for lønnen herunder vores egen barista, frokostbuffet, firmacykler, gratis fredagsbar og en masse gratis sportstilbud. Men man kan også sige, at jeg – og måske især min kæreste, som er rejst med – er gået på kompromis med placeringen. Men jeg er virkelig glad for springet til Amsterdam, selvom der er nogle ting i Danmark, man må gå glip af”.

Tenna understreger, at hendes vej til at nå hvor hun er i dag, har været afgørende for hende. Det har haft en stor betydning, at hun har prøvet at arbejde i forskellige miljøer med forskellige opgaver. Det har hjulpet hende med at finde ud af, hvad der fungerer bedst for hende på en arbejdsplads;

”Det har også været rigtigt givende for mig at flytte til et andet land. Jeg har fået et kæmpe internationalt netværk, og kan vise fremtidige arbejdsgivere, at jeg er klar til at tage en udfordring op”, slutter Tenna.


Tennas råd til nyuddannede

  • Mist ikke håbet!
  • Sæt nogle realistiske mål. Der er som regel nogle ansøgere, der har mere erfaring end dig, så det kan godt betale sig at pendle eller lave noget mindre interessant i et halvt år, hvis det betyder, at man får erfaring.
  • Tag de muligheder der kommer ind, når du er nyuddannet. Når du endelig kommer ud i en virksomhed, så vær ivrig, nysgerrig og proaktiv!

Overvejer du at søge arbejde i udlandet, så kan du læse mere om fordele og ulemper - og få gode råd om jobsøgning i udlandet


 

Få e-bogen 'Nå dine mål' - privat og professionelt

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.

Sådan får du job via praktik og løntilskud

Se fire korte videoer og lær, hvordan du kommer i fast job - enten gennem et praktikforløb eller en ansættelse med løntilskud.