swipegesture

7 myter og falske forventninger, der kan koste dig dyrt i dit første job

Det første job efter uddannelsen. Nu skal du for alvor i gang med arbejdslivet og karrieren og bruge alt det, du har lært. Men pas på, at du ikke sætter barren for højt og brænder dit lys i begge ender.

Artikel 5 Min.
af Ole Strand

Det kan være hårdt arbejde at være den nyuddannede på jobbet, især hvis du  – måske ubevidst – ligger under for myter og falske forventninger til jobbet, chefen og kollegerne. Det kan gøre det sværere end det behøver være.

Det fortæller Laura Meisner, som har rådgivet mange hundrede nyuddannede i sit arbejde som karriererådgiver i CA Karrierepartner og a-kasse.

”Du er færdig med uddannelsen. Nu skal du ud og give den gas. Men du risikerer at gøre det mere besværligt for dig selv end nødvendigt, hvis du ikke gør op med nogle de jobmyter, som jeg møder hos mange nyuddannede”, siger Laura Meisner.

"Sænk skuldrene. Du behøver ikke være perfekt og knokle 24/7. Chefen og kollegerne ved godt, at du er ny og at du lige skal ind i tingene. Men de kan ikke læse dine tanker, så husk at sige til - og fra - hvis du har brug for sparring eller hjælp".

Laura Meisner opregner 7 myter – eller falske forventninger, som der er god grund til at gøre op med. 

Myte 1: Dit første job skal være perfekt, hvis du vil have en god karriere

Bare rolig. Det første job er ikke altafgørende. Din karriere kan bevæge sig i mange retninger i løbet af et langt arbejdsliv.

Og intet job er perfekt. I næsten alle job er der både spændende opgaver og rutineopgaver, men i de fleste job får du nyttig erfaring, som du kan bruge i din videre karriere.

Myte 2: Du skal kunne alt fra den første dag i jobbet

Mange nyuddannede tror, at de forventes at kunne alt fra dag ét, og at de ikke må lave fejl.

Men langt de fleste ledere ved godt, at der typisk er en læringskurve, og at nyansatte har brug for tid til at blive fortrolige med deres opgaver og virksomhedens processer.

Myte 3: Du kan ikke sige nej. Du er nødt til at knokle for at vise dit værd

Nej. Det skal du ikke. Det er ok at sige fra og holde en normal arbejdstid.

Du skal ikke sige ja til opgaver, hvis du bare kan mærke, at mavefornemmelsen ikke er god, eller hvis du i forvejen har for meget at lave.   

Din leder vil hellere have en medarbejder, der siger fra, end en medarbejder der går ned med flaget.

Myte 4: Din leder har helt styr på dine opgaver og dine behov

Det kan du ikke være sikker på. En leder har typisk flere ansatte og har sjældent overblik over alles opgaver og behov. Ofte regner lederen med, at ’intet nyt er godt nyt’, så hvis du ikke siger noget, gør lederen heller ikke noget.

Så hvis lederen ikke selv reagerer, er du nødt til selv at række hånden op, hvis du fx gerne vil have mere sparring, involvering eller prioritering af dine opgaver.

Myte 5: Din chef vil automatisk give dig udvikling og nye opgaver

Det kan du ikke være sikker på. Du skal ikke regne med, at chefen kommer og giver dig nye spændende opgaver, eller giver dig en pose penge til kurser, hvis ikke du selv kommer på banen.

Vær åben over for din leder om dine ambitioner og ønsker på kort og på længere sigt, så lederen kan være din sparringspartner og vejleder.

Myte 6: Dine kolleger hjælper dig ind i virksomhedens netværk

Dine kolleger har sikkert travlt og har måske ikke altid overskud til  at række ud.

Derfor er det vigtigt, at du selv er proaktiv og tager ansvar for at opbygge dit netværk inden for virksomheden. Det kan åbne døre til fremtidige muligheder og hjælpe dig med at etablere værdifulde relationer.

Myte 7: Det er upassende at tale om løn med dine kolleger

Uha, løn kan godt være et lidt af et tabu, som dine kolleger ikke har lyst til at tale om. Men prøv alligevel – gerne på tomandshånd.

Hvis du ved, hvad andre får i løn for samme type arbejde, kan du bruge din viden og være bedre stillet, når du næste gang skal forhandle løn med din chef. 

Karriererådgivning

Har du brug for sparring på dit arbejdsliv?

Med CA's karriererådgivere kan du gratis få professionel karriererådgivning, job- og karrierecoaching, der hjælper dig med at nå dine mål – både professionelt og personligt.