swipegesture

AI's kvantespring på 6 måneder

Kunstig intelligens (AI) har længe været et varmt emne inden for teknologi og innovation. Få et indblik i den enorme udvikling, der er sket på kort tid.   

Artikel 9 Min.
af Niclas Randgaard

Kunstig intelligens (AI) har længe været et varmt emne inden for teknologi og innovation, men på et halvt år - fra november 2022 - er udviklingen gået med lynende hast. 

November 2022

ChatGPT-3 frigivet

Den 30. november, at OpenAI gjorde sin nye model ChatGPT-3 tilgængelig som gratis Research preview. Modellen var baseret på hele 116 gange flere parametre end sin forgænger, hvilket gjorde den i stand til at skabe tekster på et hidtil uset nuanceret niveau.

Efter blot fem dage havde ChatGPT allerede 1.000.000 brugere. Til sammenligning tog det Facebook to år at få samme antal brugere. 

Den 5. juli 2023 blev ChatGPT dog overgået, da Meta lancerede deres twitter-konkurrent Treads og nåede 1 million brugere på 7 timer.  

Januar 2023

ChatGPT slår rekord

I januar rammer ChatGPT 100.000.000 månedlige aktive brugere efter kun to måneder, og bliver den hurtigst voksende applikation nogensinde.

Men også her er ChatGPT blevet overhalet af Twitter-konkurrenten Threads som nåede samme milepæl på 100.000.000 brugere på mindre end 5 dage. 

Februar 2023

ChatGPT -3.5 frigivet

Allerede den 1. februar frigav OpenAI en ny version ChatGPT-3.5 af deres sprogmodel.

Med flere parametre og mere kompleksitet forbedrer ChatGPT-3.5 detaljegraden og sammenhængen i de svar den genererer. Træningssættet der er brugt til ChatGPT-3.5 er også større og mere varieret end tidligere.

Alt i alt har den nyere version en større viden og en bredere kontekstuel forståelsesramme, som gør dens svar mere sammenhængende og mindre tilbøjelige til usande eller forvrængede oplysninger.

ChatGPT-3.5 er også bedre instrueret i at undgå skadelige eller stødende svar. 

Meta's LLaMA

Den 24. februar introducerede Meta (aka Facebook) deres sprogmodel LLaMa med 65 mia. parametre, der er klar til at tage konkurrencen op med de andre AI-modeller.

LLaMA er mindre end andre tilsvarende modeller og er designet til at være mere effektiv og mindre ressourcekrævende. Læs mere om LLaMA.

Marts 2023

OpenAI's GPT 4

Den 14. marts - kun 1½ måned efter ChatGPT-3.5 - lancerer OpenAI deres GPT-4, en betydeligt forbedret stor sprogmodel isammenlignet med ChatGPT-3.5.

GPT-4 er i øjeblikket kun tilgængelig for betalende kunder gennem deres ChatGPT Plus-program eller som betalt API, men dens potentiale er enormt.

Med forbedret forståelse og generering af tekst kan GPT-4 revolutionere mange områder, fra kundeservice til indholdsproduktion. 

Microsoft's Copilot 365

Den 16. marts introducerede Microsoft Copilot 365, en vision om en fremtid, hvor AI er dybt integreret i Microsoft 365-suite.

Copilot 365 hjælper brugere med at generere dokumenter, Excel-diagrammer og hele PowerPoint-slides med lethed, hvilket gør det til et kraftfuldt værktøj for produktivitet.

Se mere om Copilot 365

Åbent brev om at bremse videre træning af AI modeller

Den 22. marts offentliggøres et åbent brev, der opfordrer til at sætte al AI-træning (af modeller der er kraftigere end GPT-4) på pause i mindst seks måneder for at får tid til at reflektere og udvikle sikkerhedsprotokoller. 

Det åbne brev advarer om en række risici ved avanceret AI, såsom propaganda, jobautomatisering og tab af kontrol, og opfordrer til samarbejde mellem AI-laboratorier, eksperter og lovgivere for at sikre ansvarlig udvikling og regulering af AI. 

Der er i øjeblikket over 33.000 underskrifter, og blandt underskriverne findes prominente personer som Elon Musk (SpaceX, Tesla og Twitter) og Steve Wozniak (medstifter af Apple). 

Læs mere om det åbne brev

OpenAI's plugins til GPT-4

Den 23. marts lancerede OpenAI Plugins til GPT-4, der tillader GPT-4 at forbinde til tredjepartstjenester og udvide dens evner ud over bare GPT-chatbot. Dette åbner op for nye anvendelsesmuligheder for AI, da det kan integreres med en bred vifte af tjenester og applikationer.

OpenAI om plugins


Auto-GPT bliver frigivet

Den 30. marts blev Auto-GPT tilgængelig på Github. Auto-GPT er en applikation, som gør det muligt for AI at fungere autonomt, generere egne prompts og udføre kommandoer uden brugerintervention.

Den bruger GPT-4 som fundament og kan udføre opgaver som at søge på internettet og gemme filer. Auto-GPT har også tekst-til-tale-funktioner og viser AI's "tanker" og "ræsonnement" for at forklare dens handlinger.

Læs mere om Auto-GPT

Det italienske datatilsyn (GPDP) forbyder ChatGPT

Den. 31. marts forbyder det italienske datatilsyn (GPDP) ChatGPT i Italien med øjeblikkelig virkning. Årsagen til forbuddet skyldes ifølge GPDP, at OpenAI ulovligt indsamler italienernes personlige oplysninger og ikke har de nødvendige systemer for at verificerer mindreåriges alder.

Læs mere om forbuddet fra det italienske datatilsyn

April 2023

Elon Musk annoncerer rival til ChatGPT

Den 17. april annoncerer Elon Musk, at han har i sinde at skabe TruthGPT. Musk udtaler at: "En vej til AI-dystopi er at træne AI til at være vildledende," og "AI er farligere end f.eks. misforvaltet flydesign eller produktionsvedligeholdelse eller dårlig bilproduktion ... [Det] har potentialet til civilisationens ødelæggelse.".

Musk annoncerer TruthGPT

Det italienske datatilsyn ophæver forbuddet mod ChatGPT

Den 28. april ophæver GPDP forbuddet mod ChatGPT i Italien. Det sker efter at OpenAI har foretaget ændringer, der skal sikre en bedre beskyttelse af brugernes persondata.

Italien ophæver forbud mod ChatGPT

ChatGPT slår læger

Den 28. april udgives en videnskabelig undersøgelse i JAMA Internal Medicine, der sammenligner skriftlige svar fra læger og ChatGPT på konkrete spørgsmål om sundhed.

Et panel af autoriserede fagpersoner foretrak ChatGPT’s svar i 79% af tilfældene, fordi de vurderede, at svarene var af højere kvalitet og mere empatiske.

  Læger ChatGpt
Gode eller meget gode svar 22,1% 78,5%
Empatiske eller meget empatiske svar 4,6% 45,1%

 

Læs mere om undersøgelsen (bag betalingsmur)  

 

 

Maj 2023

Open preview af Bing AI

Den 4. maj skiftede Microsoft deres Bing AI fra at være limited preview til open preview, så den belv bredt tilgængelig uden venteliste. Bing Ai kombinerer store sprogmodeller som OpenAI’s GPT-4 med deres søgemaskine Bing og lover dermed resultater, der er aktuelle og med kildehenvisninger. Bing AI kan tilgås via Microsofts browser Edge og via Bing app. 

Microsoft om AI-innovation med Bing og Edge 

Google's Bard og Palm2

Den 10. maj holdt Google sin udviklerkonference Google I/O, som havde et stort fokus på AI. Ved den lejlighed offentliggjorde Google Bard, som er en ChatGPT-konkurrent med evnen til at gennemse internettet. Google annoncerede samtidig en nye Palm2 Large Language Model.

Den er i Beta-version lige nu og endnu ikke tilgængelig i Danmark.

What is Google Bard - Heres everything you need to know.

Anthropic's Claude

Den 12. maj annoncerede Anthropic, at deres AI-sprogmodel, Claude, nu har evnen til at analysere en hel bogs materiale på under et minut. Det viser, hvor langt AI er kommet i forhold til at forstå og analysere tekst.

AI can read a whole book in under a minute

Web browsing og plugins I ChatGPT 

Den 13. maj annoncerede OpenAI, at de vil åbne op for web browsing-funktioner for ChatGPT sammen med Plugins til sine Plus-abonnenter. Med plugins er det fx muligt at få GPT-4 til at læse hjemmesider, PDF-filer eller videoer, generere diagrammer eller videoer, eller lave avanceret matematik. 

ChatGPT til iOS 

Den 18. maj annoncerede OpenAI deres ChatGPT app til iOS. Udover det typiske tekstinput man kender fra ChatGPT, har OpenAI integreret deres Whisper i appen.

Dette gør brugere i stand til at give stemmeinput til ChatGPT. Appen synkroniserer din ChatGPT historik på tværs af forskellige enheder. Appen vil snart være tilgængelig til Android.

Introducing the ChatGPT app for IOS

AI udvikler sig med lynets hast

Fra forbedringer i sprogmodeller til nye anvendelser og integrationer, er 2023 allerede et skelsættende år for AI. Og med den hastighed, hvormed denne teknologi udvikler sig, er det sikkert at sige, at vi kun har set begyndelsen. Hvad resten af året - og fremtiden - vil bringe, er noget, vi ser frem til at opdage.