swipegesture

Få overblikket – en kaotisk weekend i Silicon Valley

Det har været en tumultarisk weekend med mange ubesvarede spøgmål og spekulationer, som følge af OpenAI’s hastige beslutning om at fyre medstifter og CEO, Sam Altman.

Artikel
af Niclas Randgaard - 22. november 2023 - Photo by Zac Wolff on Unsplash

Det har været en tumultarisk weekend med mange ubesvarede spøgmål og spekulationer, som følge af OpenAI’s hastige beslutning om at fyre medstifter og CEO, Sam Altman.

Greg Brockman, den daværende bestyrelsesformand i OpenAI, beskrev i et X-opslag, hvordan situationen havde udspillet sig. Altman blev torsdag aften indkaldt til møde den følgende dag kl. 12, hvor han skulle mødes med hele bestyrelsen, undtagen Brockman, fredag ved middagstid.

På mødet blev Altman fyret. Efter mødet, der antageligvis kun tog et kvarter, blev Brockman indkaldt til et Google Meet-møde. Her blev han informeret om Altmans fyring, samt, at han selv ikke længere ville forblive i bestyrelsen. Brockman ville dog forblive i sin rolle i virksomheden.

Samme fredag annoncerede OpenAI, at

  • Sam Altman forlader sin stilling som CEO og forlader også bestyrelsen.
  • Mira Murati, der er Chief Technology Officer hos OpenAI, er udnævnt til midlertidig CEO med øjeblikkelig virkning.

Mira Murati har været en del af OpenAI's ledelsesteam i fem år og har spillet en afgørende rolle i virksomhedens udvikling til en global leder inden for AI.

Hun har en unik forståelse af virksomhedens værdier, drift og forretning og leder allerede virksomhedens forskning, produktudvikling og sikkerhedsfunktioner.

Bestyrelsens beslutning om at fjerne Sam Altman skyldes, at han ikke var konsekvent ærlig i sin kommunikation med bestyrelsen, hvilket hindrede deres evne til at udføre deres ansvar. Bestyrelsen har mistet tilliden til hans evne til at fortsætte med at lede OpenAI.

Bestyrelsen understreger, at OpenAI blev oprettet for at sikre, at kunstig generel intelligens gavner hele menneskeheden. De er taknemmelige for Sams bidrag, men mener, at nyt lederskab er nødvendigt fremadrettet. De har stor tillid til Mira Muratis evne til at lede OpenAI i overgangsperioden.

Greg Brockman træder tilbage som bestyrelsesformand, men forbliver i sin rolle i virksomheden og rapporterer til CEO.

Årsagerne til Altmans afgang

Bestyrelsens beslutning om at fjerne Altman skyldes angiveligt manglende gennemsigtighed i hans kommunikation med bestyrelsen. Det må antages, at der er tale om noget ekstraordinært alvorligt, når bestyrelsen føler sig nødsaget til at handle så definitivt og med så kort varsel.

Dette skridt antyder dybere spændinger inden for organisationen og rejser spørgsmål om en splittet organisation. I bestyrelsens annoncering understreges OpenAI’s vision om at skabe sikker AI til gavn for menneskeheden. Dette har forstærket spekulationer om hvorvidt der er intern uenighed om hvordan dette skal opnås. Læs mere om OpenAI’s tyste værdiskift

Umiddelbart efter mødet med Altman og Google Meet-mødet med Brockman, opsagde Brockman sin stilling i OpenAI.

Han fik hurtigt følgeskab af adskillige andre, der heller ikke vil arbejde hos OpenAI uden Altman og Brockman i toppen.

Blandt disse er tre essentielle medarbejdere:

  • Jakub Pachocki (GPT-4 lead og Director of Research),
  • Aleksander Madry (Head of AI Risk), og
  • Szymon Sidor (Open-source Baselines Researcher).

Det er ikke mere end en måned siden, at det blev offentliggjort at Madry var leder af OpenAI’s nye Preparedeness team, d. 26. oktober.

Opsigelserne skal ses som et tegn på den interne splittelse i spørgsmålet om hvordan man opnår sikker AI: Three senior openAI researchers resign as crisis deepens

Den interne splittelse og bekymringer om sikker AI kan også findes i en transskribering af et internt møde i OpenAI som følge af fyringen af Altman.

Ifølge transskriberingen af mødet, spurgte mindst to ansatte Ilya Sutskever, medstifter og bestyrelsesmedlem i OpenAI, om fyringen betød et kup eller ”hostile takeover”.

For flere ansatte kunne dette betyde, at Sutskever har følt, at Altman var for hurtig til at gå på kompromis med sikkerheden for at gøre OpenAI’s softeware kommercielt tilgængeligt.

Sutskever besvarede anklagerne om et kup således:

”You can call it this way, and I can understand why you chose this word (red. “coup”), but I disagree with this. This was the board doing its duty to the mission of the nonprofit, which is to make sure that OpenAI builds AGI that benefits all of humanity”.

Det fremgår af en artikel i www.theinformation.com.

Læs mere om OpenAI’s vision om AGI.

Microsofts andel i OpenAI

Microsoft, der har investeret USD 13 mia. i OpenAI, er en nævneværdig partner i denne sag.

Udover deres massive investering satser Microsoft stort på deres integration af GPT-4 modellen i Copilot 365, som blev udgivet til en række større virksomheder d. 1. november i år, og planlagt at blive bredt tilgængeligt inden længe.

Microsofts rolle som investor er så signifikant, at det fremgår af OpenAI’s organisationsoversigt.

På trods af dette, fik Microsoft kun få minutters varsel inden nyheden om fyringen blev offentliggjort. Ifølge Murati har Microsoft’s CEO, Satya Nadella, og CTO, Kevin Scott, udtrykt den ”yderste tillid” til OpenAI efter de pludselige nyheder.

Man får et lidt mindre positivt indtryk fra et efterfølgende X-opslag fra Satya Nadella.

Han skriver blandt andet:

”We have a long-term agreement with OpenAI with full access to everything we need to deliver on our innovation agenda and an exciting product roadmap; and remain committed to our partnership, and Mira and the team.”

Udmeldingen giver ikke udtryk for meget andet end en forsikring om, at Microsoft endnu har et samarbejde og kan levere på egne vegne.

Weekendens rygter

Allerede i weekenden begyndte rygterne om, at Altman potentielt ville vende tilbage til OpenAI eller måske starte en helt ny virksomhed. Det er tidligere set, at tidligere medarbejdere hos OpenAI går sammen om at starte en ny virksomhed.

Her er det værd at nævne Anthropic, som står bag AI-modellen Claude, er startet af en gruppe tidligere ansatte fra OpenAI.

Yderligere rygter begyndte at florere om, at Microsoft og andre investorer pressede OpenAI til at genansætte Altman og erstatte den siddende bestyrelse med en ny.

Efter sigende skulle de have en liste med potentielle kandidater til bestyrelsen. Blandt dem var tidligere Salesforce Inc. co-CEO, Bret Taylor.

Thrive Capital, den næststørste OpenAI-investor, har gjort det klart for OpenAI, at fyringen af Altman vil påvirke deres handlinger.

Læs mere på bloomberg.com

Microsoft tager affære

Microsofts CEO Satya Nadella har løbende været i kontakt med Altman, og har lovet sin støtte til Altman lige meget hvad han vælger at gøre.

Dette blev i første omgang tolket som, at Microsoft ville være klar til at støtte en helt ny virksomhed, som Altman kunne starte. Mandag morgen udmøntede støtten sig dog på anden vis. I et X-opslag informerer Nadella om, at både Altman og Brockman, sammen med andre kollegaer er blevet ansat i en ny AI-gruppe under Microsoft. 

Samme dag valgte OpenAI’s bestyrelse at erstatte den midlertidige CEO Mira Murati efter blot én weekend. Den nye midlertidige CEO er Emmett Shear. Shear er medstifter og, indtil marts 2023, CEO af Twitch – en online streaming platform.

Shear fortæller på X, at det første han vil gøre som midlertidig CEO er at starte en uafhængig undersøgelse af hele sagen.

Utilfredshed hos OpenAI

”OpenAI is nothing without its people”.

Sådan begyndte en lang række ansatte at skrive i X-opslag, for at give udtryk for deres utilfredshed med fyringen af Altman. Protesten stoppede dog ikke med det.

I et brev til OpenAi’s bestyrelse, truer flere end 600 af OpenAI’s ca. 700 ansatte med at forlade virksomheden, hvis ikke hele bestyrelsen træder tilbage. 

Blandt underskriverne er Sutskever, som ellers menes at være den primære årsag til fyringen af Altman.

Kort inden de ansattes brev blev sendt til OpenAI’s bestyrelse skrev Sutskever på X, at han fortrød sin deltagelse i bestyrelsens handlinger og vil gøre alt for at genforene virksomheden. 

Seneste nyt – en afslutning?

Som en afslutning på denne kaotiske sag, har OpenAI og Altman indgået en aftale tidligt onsdag morgen den 22. november 2023 (dansk tid). Udover genansættelsen af Altman som CEO, har OpenAI fået en ny intial bestyrelse. Indtil videre vil bestyrelsen bestå af:

  • Bret Taylor (Chair),
  • Larry Summers, and
  • Adam D'Angelo

Det vil sige, at hele den tidligere bestyrelse, med undtagelse af D’Angelo, er blevet fyret. Altman skriver på X, at han ser frem til at vende tilbage til OpenAI.

I et lignende X-opslag udtrykker Nadella sin glæde ved udskiftningen af bestyrelsen og ser frem til et stærkere samarbejde om den næste generation af AI.

Dette lader til at være afslutningen en mildt sagt kaotisk weekend – for nu. Vi sidder dog tilbage med en lang række ubesvarede spørgsmål. Særligt hvad den oprindelige årsag til fyringen af Altman var.

Mange sidder måske tilbage med den samme følelse som Elon Musk, der skrev dette til OpenAI’s X-opslag:

”You guys literally did all this for nothing. Nice marketing stunt”.

Hvem står tilbage som vinder

Dagene efter fredag har uden tvivl været kaotiske og tumultariske. Microsofts rolle i denne saga er særligt bemærkelsesværdig.

Som en betydelig investor og partner i OpenAI har Microsoft formået at manøvrere sig til en position af styrke, især i lyset af de seneste hændelser. Microsofts hurtige handlinger – at ansætte Altman, Brockman og andre i en ny AI-gruppe under Microsoft – antyder en strategisk udnyttelse af situationen.

Dette skridt kan potentielt styrke Microsofts position i AI-landskabet, samtidig med at det rejser spørgsmål om deres langsigtede planer og forpligtelser over for OpenAI.

Microsoft har kontinuerligt holdt fast i samarbejdet med både Altman og OpenAI. Selvom Altman igen er tilbage hos OpenAI når støvet har lagt sig, så har Microsoft demonstreret enorme resurser og en determineret tro på AI teknologien.

Denne episode hos OpenAI fremhæver de komplekse dynamikker i tech-industrien, hvor magt, innovation og etik ofte kolliderer.

Medarbejderes utilfredshed og trusler om masseopsigelser, kombineret med bestyrelsens handlinger og investors påvirkning, skaber et usikkert miljø, der kan have langsigtede konsekvenser for virksomhedens retning og succes.

Mens Microsoft lader til at komme ud som en potentiel vinder i denne krise, står OpenAI over for en afgørende periode, hvor genopbygning af tillid, klarhed i lederskab, og redefinering af mission og værdier vil være afgørende for deres fremtid. Hvad denne fremtid vil bringe, og hvordan OpenAI vil navigere igennem disse turbulente tider, forbliver et åbent spørgsmål.