swipegesture

Opdag dine kompetencer og få styr på dem, når du søger studiejob

Lær at beskrive dine personlige og faglige kompetencer i dit CV og din ansøgning - Så du kan matche arbejdsgiverens behov.

Artikel
af Carina Fogsgaard Christiansen

Er du i tvivl om, hvad du er god til og hvilke kompetencer du kan tilbyde en potentiel arbejdsgiver? Måske har du ikke så meget erfaring endnu. Eller måske har du brug for konkrete måder, du kan udfolde dine personlige og professionelle kompetencer i CV og ansøgninger.

Hvis du kan genkende ovenstående, så er du kommet til det rette sted.

Her finder du konkrete råd, værktøjer til afklaring af dine kompetencer og et webinar, der gør dig bevidst om dine evner og viser dig, hvordan du kan beskrive dem i CV, ansøgninger og til jobsamtaler.

Du kan opdele dine kompetencer i tre typer

  1. Akademiske kompetencer > Din viden
  2. Faglige kompetencer > Praktiske erfaringer
  3. Personlige kompetencer > Måden du bruger, hvad du ved og kan

Blot ved at opdele dine kompetencer i disse tre kategorier, kan det blive meget lettere for dig at overskue, hvilke kompetencer du allerede besidder.

Du kan fx inddele en A4-side i tre kolonner og begynde at notere, de evner du umiddelbart kan komme i tanker om.

Hvis du har brug for eksempler på, hvad dine akademiske, faglige og personlige kompetencer kunne være, så får du nogle konkrete bud nedenfor, som du kan forholde dig til.

Husk at du ikke behøver at være på ‘ekspert niveau’ for at kunne sætte en kompetence på dit CV.

Målestokken er, om du kan skabe resultater/løse relevante opgaver med de evner og den viden, du har.

Omvendt, så kan du også have så stærke kompetencer i noget, at du oplever det som noget naturligt.

Nogle har nemt ved visse ting, fx at organisere eller være kreativ, tror at andre har lige så nemt ved det. Og dermed kan de overse nogle af deres stærkeste kompetencer og talenter.

Derfor er det en god ide at spørge folk omkring dig, fx forældre, studiegruppen, venner, nuværende eller tidligere kolleger/ledere, hvad de oplever at du er god til.

Akademiske kompetencer

Hvilke akademiske kompetencer du udvikler på din uddannelse, kan du blive klogere på ved at tjekke din studieordning.

I studieordninger redegøres der nemlig for viden, færdigheder og kompetencer som du udvikler gennem dit studie – både overordnet og på hvert fag.

Faglige kompetencer: Se de 20 mest efterspurgte

Se listen over de mest eftertragtede faglige kompetencer og lær, hvorfor du bør uddybe kompetencer i dit CV for at overbevise arbejdsgiveren om at du har de evner, de søger.

Læs artiklen og se listen over de faglige kompetencer

Personlige kompetencer: Se de 20 mest attraktive

Se listen over de mest eftertragtede personlige kompetencer og lær, hvorfor du ikke bare kan liste disse evner i dit CV og ansøgning, hvis du vil skille dig ud og have resultater med din jobsøgning.

Læs artiklen og se listen over de personlige kompetencer


Brug EFU-modellen til at ‘oversætte’ dine evner til værdi for en virksomhed

EFU-modellen er et værktøj, der kan hjælpe dig med at ‘oversætte’ dine evner og egenskaber til sætninger, som gør det nemt for arbejdsgiveren at se værdien af det du kan tilbyde en arbejdsgiver. Lav tre kolonner på et papir og brug denne PDF som inspi.

I pdf’en finder du også eksempler på ‘oversættelse’ af personlige kompetencer. Hvis du ikke har så meget erfaring endnu, bør du især understrege dine personlige kompetencer i dit CV og ansøgning. Eksemplet viser også, hvilke ‘oversættelser’, du kan bruge i dit CV og hvilke du kan bruge i din ansøgning.

Hent EFU-modellen