swipegesture

Sådan falder du på plads i din nye hjemby

Det er en stor omvæltning at flytte til en ny by, når du starter på en uddannelse. Få 4 gode råd til, hvordan du hurtigt finder dig til rette.

Artikel
af Rasmus Back Christensen

Hvad gjorde jeg, da jeg stod i min nye studieby – uden familie og venner?

Hvert år, når kalenderen viser august måned, er der en tilstrømning af unge, som hiver teltpælene op og søger mod studiebyerne – én blandt massen var mig.

I 2018 valgte jeg at skifte mine vante omgivelser i det nordjyske ud med den københavnske hovedstad for at læse en kandidatuddannelse i Accounting, Strategy and Control på CBS.

Det var på mange måder en stor omvæltning at flytte til en ny og ukendt storby – det det behøver slet ikke være så skræmmende, som man går og frygter. Det var – og er stadig – et kapital i en ny og spændende tid i mit liv.

Derfor har jeg samlet mine 4 bedste råd, som kom mig til gode, da jeg forlod Aalborg til fordel for København.

Jeg håber, at mine erfaringer kan hjælpe dig, hvis du selv befinder dig i en ukendt by, eller hvis du overvejer at tage springet.

1. Bed om hjælp til flytningen

Dit liv er pakket ned i flyttekasser og klar til at blive flyttet – men inden du flytter, kan du med fordel høre, om nogle gode venner eller familie vil give en hånd med i flytningen.

Jeg følte, at det skabte en tryghed at have mine venner og familie i nærheden, da jeg skulle flytte.

2. Bliv del af et fællesskab

Når du er landet i en ny og ukendt by, kræver det, at du aktivt indstiller dig på at skabe en ny omgangskreds.

Når du er landet i en ny og ukendt by, kræver det, at du aktivt indstiller dig på at skabe en ny omgangskreds

Er du glad for at spille håndbold? Så kan du med fordel opsøge det lokale håndboldhold og høre, om de har plads til en ekstra på holdet.

Søger du blot nye bekendtskaber? Så vær’ med, når der er torsdagsbar på dit nye studie.

Du kan også vælge at blive aktiv i en studenterforening, stille op til studienævn eller Akademisk Råd på dit universitet. Det er en god måde at skabe et større fagligt og socialt netværk.

Jeg valgte f.eks. selv at stille op i Akademisk Råd gennem en studenterorganisation på CBS, hvor jeg sad i en periode.

Det har været med til at udvide mit netværk, både med mine medstuderende på tværs af studielinjer samt med flere professorer

Det har været med til at udvide mit netværk både med mine medstuderende på tværs af studielinjer samt med flere professorer.

3. Tillad dig selv at fare vild

En god måde, at lære et nyt sted at kende, er ved at fare vild i den.

Spørg dine nye bekendtskaber fra studiet, om hvad der er værd at se i byen – måske kan du endda opleve byen sammen med dem.

Før du ved af det, er du lige så kendt med byens perler, som var det din hejmby.

Vær’ ikke bange for at spørge folk om vej – Ikke alle er lige stedkendt. Før du ved af det, er du ligeså kendt med byens perler, som var det din hjemby.

Det er dog altid en god ide at have strøm på din smartphone, så du kan finde hjem.

4. Find dine stamsteder

Mit sidste råd, som kan hjælpe dig med at skabe en hjemlig følelse i din nye studieby, er, at du skal finde din egne lokale stamsteder.

Det kan være en cafe, hvor du kan sidde og læse uforstyrret i et beroligende miljø. Eller den lokale park, hvor du kan tænde op i grillen til god mad og en kold øl.

Der er mange ting, du aktivt selv kan opsøge, når du er flyttet til en ny by og gerne vil føle dig hjemme.

Forhåbentligt vil denne guide hjælpe dig med at gøre tilværelsen i din nye by mindre skræmmende.