swipegesture

Træk vejret rigtigt og få velvære, ro og bedre performance

Din vejrtrækning er en nøgle til trivsel og velvære, men også et redskab til high performance. Enkle vejtrækningsteknikker kan ændre din mentale og fysiske tilstand.

Artikel
af Lane Markholdt Hansen

Jeg vidste godt, at det var galt, men jeg lyttede ikke til min egen krop.” Sådan lyder det gang på gang, når åndedrætsekspert Thomas Jacobsen fra JustBreathe er ude i danske virksomheder for at lære de ansatte at trække vejret bevidst – det vil sige gennem næsen og helt ned i maven.

For det er netop her – gennem vejrtrækningen – at man kan ændre sin mentale og fysiske tilstand, fortæller Thomas Jacobsen.

”Her i Vesten får vi ofte en pille eller går til psykolog, hvis vi ikke har det godt. Det er de færreste, der har fokus på, at meget foregår i kroppen. Og at man derfor ved at lave vejrtrækningsøvelser kan sænke blodtryk og puls, sove bedre og få en bedre fordøjelse – og altså få det meget bedre,” siger Thomas Jacobsen.

Forebyg angst og stress med din vejrtrækning

Thomas Jacobsen har en baggrund som coach og har i mange år arbejdet med mennesker med stress og angst. Det var her, at han blev bevidst om, hvordan vejrtrækningen har indflydelse på hele kroppen og vores mentale tilstand.

Siden 2019 har han hjulpet danske virksomheder med at træne ledere og ansatte med at trække vejret bevidst. Ifølge Thomas Jacobsen er der masser af hjælp at hente her, hvis man ikke har det godt:

”Når vi har stress og angst, trækker vi vejret oppe i brystkassen. Det giver en masse spændinger i skuldre og nakke, og som kan sætte sig som spændingshovedpine,” siger Thomas Jacobsen. Det er netop den tilstand, han vil væk fra ved at bruge bevidst vejrtrækning:

”Måden, du trækker vejret på, har stor indflydelse på, hvordan du agerer på arbejdspladsen, særligt under pres. Som leder kan man bedre være åben, lyttende og empatisk, når man selv er i balance. Når du trækker vejret rigtigt, er det nemmere at bevare roen og træffe velovervejede beslutninger i stressende situationer,” fortæller Thomas Jacobsen.

Vejen til ro kræver ilt

Det, der helt præcist sker, er, at celler, væv og organer forenes med masser af ilt, når vi trækker vejret langsomt og dybt. Det betyder, at vores hjerteslag falder, hjernebølgefrekvensen ændres og blodtrykket stabiliseres.

”Det handler om at bruge det parasympatiske nervesystem. At sænke vejrtrækningssekvensen og trække vejret i næsen. Når vi gør det, får vi en øjeblikkelig følelse af ro, afslapning og mindre stress,” fortæller Thomas Jacobsen.

Sportsstjernerne gør det også

At dæmpe uro og forhindre eller fjerne kronisk stress er nogle af de fordele, man kan opnå, når man arbejder med at kontrollere sin vejrtrækning. Man kan også opnå et skarpere fokus, bedre koncentration og større mental klarhed, fortæller Thomas Jacobsen, der også tilbyder et High Performance 1:1 forløb.

”Med bevidst vejrtrækning kan du optimere din læring og mentale præstation. Det er også derfor, at mange store virksomheder som Nike, Nasa, Google og Microsoft har etableret bevidst vejrtrækning som en del af deres fastholdelses- og trivselsprogrammer for ansatte,” siger Thomas Jacobsen.

Også sportsstjerner har fokus på vejrtrækning. Tennisspilleren Novak Djokovic hyrede tilbage i 2016 en vejrtræknings- og mentaltræner og har siden udtalt, at det eneste, der kan få ham i ro inden en afgørende kamp, er at kontrollere sin vejrtrækning.

Det er også velkendt, at fodboldspilleren Ronaldo altid tager tre dybe indåndinger før et straffespark. Så han får ro på nerverne og større fokus. Ifølge Thomas Jacobsen skyldes den store popularitet omkring kontrolleret vejrtrækning den store effekt, det har:

”Uanset om du tror, at det virker eller ej, så virker det. I det øjeblik du trækker vejret bevidst, falder din puls helt automatisk,” siger Thomas Jacobsen.

Træn selv din vejrtrækning derhjemme og på job

Thomas Jacobsen fra JustBreathe kommer med et par gode råd til, hvornår du kan øve din vejrtrækning: 

1. Før mødet

Når I starter et møde, og alle kommer flyvende ind. Tag 2 minutter, hvor du trækker vejret gennem næsen. Det giver en helt anden ro og refleksion.

2. Sidst på eftermiddagen

Når du sidder med en opgave og bliver træt om eftermiddagen, så tag en tår kaffe, sæt dig et stille sted og træk vejret. Eller gå udenfor i 3-4 minutter og træk kun vejret igennem næsen. Du får meget mere ilt til hjernen og bliver mere frisk.

3. Inden sovetid

Sluk telefonen, sæt dig et stille sted, luk øjnene i fem minutter, før du går i seng. Træk vejret gennem næsen. Du vil opleve en større ro og dybere søvn.

Læs mere om vejrtrækningen

Forskning: Hjernens rytme følger din vejrtrækning 

Forskning fra 2022 fra Aarhus Universitet indikerer, at vejrtrækningen har betydning for vores følelser, fokus, og hvordan vi håndterer verden omkring os. 

Læs mere om studiet fra Aarhus Universitet

Derfor skal du trække vejret gennem næsen

Sænk dit stressniveau og giv kroppen et skud energi. Det er blot nogle af fordelene ved at trække vejret gennem næsen. 

Derfor skal du trække vejret gennem næsen - Samvirke.dk

En god vejrtrækning gør livet bedre - med øvelser

Bliv klogere på, hvordan du kan arbejde med din vejrtrækning, og dermed stimulere kroppen til at blive sundere, gladere, mindre stresset, få mere overskud og øge koncentrationen. I artiklen finder du også flere vejrtrækningsøvelser. 

En god vejrtrækning gør livet bedre - netdoktor.dk

Rabat på vejrtrækningsforløb hos JustBreathe

Du kan optimere din læring og mentale præstation ved simpelthen at kontrollere din vejrtrækning.

CA-medlemmer får 20% rabat på vejrtrækningsforløb hos Justbreathe.