Regeringens skatteaftale straffer danskere, der arbejder uden for EU

7. februar 2018

CA mener

Regeringens aftale med Dansk Folkeparti om lavere skat på arbejde, som blev indgået den 6 februar, rammer desværre ved siden af på dagpengeområdet. Aftalen kommer reelt til at straffe danskere, der tager arbejde uden for EU - i f.eks. USA eller Asien, Blot 13 måneders ophold uden for EU/EØS vil kunne afskære dig fra dagpenge i op til 7 år, når du kommer hjem igen. 

Aftalen rammer derimod ikke borgere fra andre EU lande og kun i begrænset omfang borgere fra lande uden for EU, da denne gruppe i forvejen har svært ved at få arbejdstilladelse i Danmark.

I CA har vi i øjeblikket mindst 400 medlemmer, der arbejder uden for EU – men som har beholdt medlemskabet af den danske a-kasse, for at have tryghed ved hjemkomsten. Disse medlemmer vil kunne miste dagpengeretten, når de kommer hjem til Danmark, på trods af, at de har gjort, som Danmark har bedt dem om. Efter aftalen skal de nemlig bo i Danmark eller EU i mindst 7 ud af de seneste 8 år for at kunne have ret til dagpenge.

Som vi ser denne aftale, så medfører den på dagpengeområdet en begrænset mobilitet for danskere – men det er reelt de eneste, der bliver berørt af aftalen. Er det virkelig meningen?

De berørte danskere kan med god grund føle sig snydt. De har indbetalt til en forsikring i mange år, og med et snuptag laves reglerne om bagudrettet.

Der er med andre ord tale om en ommer. Det er en dårlig ide at begrænse den internationale mobilitet, og det er en dårlig ide at skabe tvivl om forudsætningerne for arbejdsløshedsforsikringen.

Vi vælger at tro, at der er tale om en smutter i aftalen, som parterne kan nå at lave om inden aftalen skal behandles i folketinget.

Med venlig hilsen 

Christian Sørbye Friis, direktør i CA Karrierepartner og a-kasse

 

Opholdskrav rammer danskerne i udlandet med tilbagevirkende kraft

Decorative

Familien Schønwandt i Sydney skal træffe en stor beslutning meget snart. Skal de rejse hjem før tid, eller skal de blive i 2 år som planlagt, og miste deres dagpengeret i 7 år? For mange andre danskere, der er eller har været i udlandet, er der ikke noget valg. De bliver ramt af opholdskravet med tilbagevirkende kraft.

Hvorfor er mit arbejde mindre værd?

Decorative

Hvem arbejder du for? Det taler danskerne i udlandet meget om for tiden. For fra nytår mister flere tusinder deres ret til dagpenge, hvis de arbejder for den forkerte virksomhed. En af dem er Lise Møller Frikke, der overvejer at blive i USA, hvis regeringens forslag om et opholdskrav bliver vedtaget.

Indhentet af fortiden – opholdskrav rammer familier i Danmark

Decorative

Selvom familien Kongstadt Michaelsen for længst er hjemme igen fra to år i Australien, bliver de ramt af regeringens nye lovforslag om et opholdskrav, så de mister dagpengeretten i fire år. Urimeligt, at lovgive med tilbagevirkende kraft, mener CA.

Danske a-kasser: Opholdskrav for dagpenge vil ramme mange danskere hårdt

Decorative

Hvad har Kasper, der har arbejdet 1 ½ år i USA til fælles med Louise og David der har rejst jorden rundt med deres familie i lidt over et år? Jo, de er alle udelukket fra dagpenge i 7 år, når de vender hjem til fædrelandet. Sådan er virkeligheden, hvis de netop aftalte opholdskrav træder i kraft ... læs mere