At blive en vinder

Af Ole Strand, kommunikationskonsulent, CA karrierepartner og a-kasse

Hvordan får du sat mål på det du gør, og gjort dig selv til en vinder.

Mette Bloch underholdt om sin vej fra ufokuseret ungdomsroer til topmotiveret verdensmester ved et af CA’s gå-hjem-møder i foråret 2011. Omkring 100 CA-medlemmer hørte Mette Bloch fortælle en lang perlerække af anekdoter fra livet som eliteroer med en række skarpe paralleller til arbejdsliv og karriere.

Sæt et mål, for det du gør

Mette Bloch blev verdensmester 2 gange, nordisk mester 5 gange og dansk mester 10 gange i 90’erne. Men starten på rokarrieren havde ikke meget karriere over sig. Hele familien roede, så lille Mette blev slæbt med til Bagsværd Roklub.

”Så kunne jeg jo lige så godt også ro, når nu jeg var der. En dag efter træning spurgte en lille dreng: ’Hvad laver du?’ – ’Jeg har været ude og ro’ – ’Jamen hvor roede du hen?’ – ’Jeg roede 14 gange frem og tilbage’ – ’Hvorfor gjorde du dog det?’, spurgte drengen, og det kunne jeg faktisk ikke svare på. Og så tænkte jeg: Enten skal jeg finde en mere afslappende måde at være sammen med min familie på, eller også skal jeg have et mål med det her”, fortæller Mette Bloch.

Hun fandt ud af, at når hun nu roede, så ville hun også nå noget med det. Målet blev at komme med til VM, og det udløste en række delmål – træningsmål og konkurrencer, der skulle vindes – for at blive udtaget.

I 1989 blev målet nået. Mette Bloch kom med til VM og blev nummer 8. Flot resultat? Nej, ikke rigtig, når der kun er 6 deltagere i finalen. Hun var henvist til B-finalen, som blev roet meget tidligt om morgenen før der overhovedet var tilskuere og TV-transmission.

Efter den placering satte Mette sig et mål: Hvis hun skulle til VM igen, så skulle hun også vinde det. Det næste år blev derfor brugt på benhård træning og på mentaltræning, og det førte til VM-guldmedalje året efter.
 

Fordelsvand giver det mentale forspring

En af de ting, som Mette Bloch lærte, var at have et positivt fokus – udmøntet i begrebet fordelsvand.

”Forestil dig, at du er til VM. Du går ud og lægger årerne på broen, kigger ud over vandet og siger ’Hurra, vandet er som det er i dag, fordi det er til min fordel’. En sportslig helgardering, for så er det lige pludselig ligegyldigt om det er medvind, modvind, sidevand, storm, orkan eller blikvand. For det er fordelsvand”, siger Mette Bloch.

Samme koncept blev senere brugt derhjemme, når den lille datter skulle lokkes ud af døren.

”Hver morgen talte vi ned 3-2-1-nu, og flåede gardinet til side, og så råbte vi ’Hurra, vejret er som det er i dag, fordi det er til vores fordel’… Så var der en morgen, hvor hun sagde: ’Åh ja, mor. Surt for de andre. Det pisser ned’. Vi fandt aldrig ud af, hvad det var for en fordel vi egentlig havde… men det er bare federe at lede efter fordelen i en situation, man alligevel ikke kan ændre. I stedet for at kigge ud af vinduet, og sige, øv nu regner det igen”, fortæller Mette Bloch.


 

Få e-bogen 'Nå dine mål' - privat og professionelt

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.

(*) Ja tak, jeg accepterer samtidig at CA sender mig e-mails med inspiration om karriere og studie-/arbejdsliv, invitationer til events og konkurrencer samt tilbud og rabatter fra CA og CA's samarbejdspartnere.