Danskere i udlandet

Vi har spurgt om CA-medlemmers erfaringer med at bo i udlandet – og om deres gode råd til andre, der overvejer at rejse ud. Nedenfor kan du nogle af deres erfaringer. Klik ind på hele undersøgelsen, hvis du vil se alle de mange gode kommentarer og erfaringer fra Danskere i udlandet

Decorative

Netværket er langt væk

Den største udfordring ved at bo i udlandet er at være væk fra familie og netværk, og at skulle skabe et nyt netværk. Det mener næsten hver anden udlandsdansker i undersøgelsen. Særligt for en medfølgende ægtefælle kan det være en udfordring at være langt væk fra netværk og karriere.

”Det tager gerne 6 måneder at blive ’up and running’ mht. børn i skole/institution, nyt netværk, etc. Men det er svært at få to karrierer til at fungere samtidig, så den hjemmegående må selv være meget udfarende og skabe en indholdsrig hverdag” - Kommentar fra CA-undersøgelsen ’Danskere i udlandet’.

DecorativeTilpas ledelsen til landet

Hver anden CA’er i udlandet er leder. Men du kan ikke bare tage din danske lederstil med til udlandet. Der er forskelle i arbejdskulturen i de fleste lande, men størst er forskellen i forhold til Asien, hvor arbejdspladserne er meget mere hierarkiske og topstyrede.

”Min danske chef leder mig efter danske principper med selvledelse. Jeg kan ikke lede mine kinesere sådan. De forventer, at chefen ved alt og fortæller dem alt, hvad de skal gøre og ikke gøre. Og kan de ikke finde ud af det, siger de det ikke for ikke at tabe ansigt. Det betyder dog ikke, at vi ikke skal forsøge at finde en mellemvej” - Kommentar fra CA-undersøgelsen ’Danskere i udlandet’.

DecorativeKarrieren på standby

Det kan være svært at vende hjem igen. Hver tredje er udsendt af en dansk arbejdsgiver, men kun i få tilfælde har de lavet en karriereplan med virksomheden om, hvad der skal ske, når de kommer hjem igen. Hver tredje sidder i tidsbestemte job og projektansættelser og har ikke noget job at vende hjem til. Det samme gælder for de fleste medfølgende ægtefæller, hvor karrieren har været på standby i udlandet.

”Min egen karriere i DK er sat på standby - ved slet ikke, om der er job til mig, når jeg en dag vender hjem til virksomheden i DK, så det er en satsning. Og kan danske arbejdsgivere forstå og værdsætte de kompetencer, jeg en dag kommer hjem med?” - Kommentar fra CA-undersøgelsen ’Danskere i udlandet’.

Læs mere om Danskere i udlandet