Digitale indfødte gider ikke MUS-samtaler

Decorative

Af Ole Strand, kommunikationskonsulent i CA

For de unge - de digitale indfødte - er forandringer forudsætningen, og ustabilitet er standard. De forventer umiddelbar belønning og har brug for en ny generation af ledere på arbejdspladsen. Det fortæller erhvervsforsker Søren Schultz Hansen i en ny bog.

Alle chefer, der har medarbejdere under ca. 28 år – eller som får det om lidt – bør spidse ører, når Søren Schultz Hansen fortæller om de digitale indfødte, der lige nu vælter ud på arbejdsmarkedet. De forventer nemlig helt anderledes ledelse i forhold til den, der møder dem i dag.

Det er ikke mangel på respekt, når de unge medarbejdere tjekker Facebook, mens I holder møde. Hvis du blot reagerer med irritation, er det ét af de konfrontationspunkter, der kommer flere af, når de digitale indfødte indtager arbejdsmarkedet.

Erhvervsforskeren Søren Schultz Hansen har de seneste syv år fulgt den første generation af unge, som har levet hele deres liv i en digital verden, og har netop præsenteret studier af, hvad der sker, når de bliver voksne. Det gør han i bogen ’Digitale indfødte på job’ der er netop er udkommet i marts 2015.

Digitale indfødte gider ikke MUS

Søren Shultz forudser, at de ”gamle” ledere skal vænne sig til nye typer medarbejdere. Han anbefaler, at ledere justerer på de gamle ledelsesformer og opfattelser, hvis de vil have det bedste ud af de unge. Og kommer med konkrete forslag til hvordan.

Fx giver de årlige medarbejderudviklingssamtaler ikke mening for en digitalt indfødt, forklarer Søren Schultz Hansen.

For digitale indfødte signalerer planlagte 1-1-samtaler og årlige MUS manglende nærvær alene pga. tidsperspektivet. Vejen til nærhed og tilgængelighed i ledelse går for digitale indfødte via løbende og kvantitativ anerkendelse, som de er vant til fra sociale medier. Som de – vel at mærke – har kendt til altid! På den måde bliver MUS helt til grin. Du skulle hellere have anbefalet medarbejderens arbejde i et projekt på LinkedIn i løbet af året …

På samme måde er Facebook måske stedet, hvor de ordner forhandlinger om et arbejdsprojekt – såvel som aftalen for weekenden. Men grænserne for privatliv og arbejdsliv er bare helt anderledes for digitale indfødte. Og ledere skal finde ud af at navigere i denne grænseløshed.

Tiltideværende ledelse

Søren Schultz Hansen beskriver i bogen 'Digitale indfødte på job', at det handler om at bedrive tiltideværende ledelse i stedet for tilstedeværende ledelse, når man har medarbejdere, for hvem nuvær er vigtigere end nærvær. GPS-ledelse er vejen frem: Du kender målet, men når de unge ikke er målstyrede, men startstyrede, kræver det, at du snarere giver anvisninger til dem undervejs frem for at bede dem orientere sig mod det endelige resultat. Det kræver løbende feedback i en grad, som ældre, målstyrede medarbejdere ikke har brug for.

Selvfølgelig kan ledere vælge at fortsætte med at lede, som de altid har gjort. Men risikoen er ikke kun konflikter, men også at arbejdspladsen går glip af det store potentiale, der ligger i de unges relationelle kompetencer og nye måder at arbejde på, mener Søren Schultz Hansen


MUS-bog-forsideHvis du alligevel skal til MUS-samtale... 

Så download CA's e-bog 'MUS - få mere udvikling i jobbet' med praktiske værktøjer til en god og konstruktiv udviklingssamtale.  

Bestil CA's e-bog "MUS - Få mere udvikling i jobbet"

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.

(*) Ja tak, jeg accepterer samtidig at CA sender mig e-mails med inspiration om karriere og studie-/arbejdsliv, invitationer til events og konkurrencer samt tilbud og rabatter fra CA og CA's samarbejdspartnere.