Er du virkelig leder af teamet?

Af Lars Hansen, Programme Director hos Mannaz

Dine medarbejdere ser dig ikke nødvendigvis som en leder, bare fordi du har titlen. Du skal nemlig gøre dig fortjent til at være leder, før nogen vil følge dig. Spørgsmålet er så, om du er værd at følge?

DecorativeHånden på hjertet. Er du virkelig den reelle leder af dit team? Er det dig, som sætter kursen og får alle med ombord? Er du sikker? For selvom du muligvis har det formelle ansvar for at lede teamet, er det ikke ensbetydende med, at dine medarbejdere ser dig som en leder, de har lyst til at følge. Ledertitlen er nemlig ikke et all inclusive-armbånd, hvor du får alle retterne serveret.

Er du værd at følge?

At være leder er noget, man gør sig fortjent til. Og det store spørgsmål er derfor, om du er værd at følge?

Hvis du gerne vil finde årsagen til, at det forholder sig sådan, skal du grave dybt – 75.000 år for at være mere præcis. Det er nemlig urmenneskets skyld, at situationen er sådan. Vi, homo sapiens, er ikke skabt til at følge en leder, vi ikke selv har valgt. Vi er derimod skabt til at følge den leder, som bedst sikrer os overlevelse. Den gode stifinder. Den stærke kriger. Den snu strateg. Og så er det, at problematikken opstår. På din arbejdsplads har ledergruppen formentlig udnævnt dig. Ikke medarbejderne. Og det er vigtigt at forstå, at du skal vælges igen på et uformelt plan, før du reelt bliver leder af teamet.

Det fører mig frem til tre spørgsmål, som du bør stille dig selv, før du leder et team af medarbejdere:

 • Hvordan bliver du accepteret som leder?
 • Hvordan får du et stærkt team?
 • Hvordan bliver dit team en succes?

Hvordan bliver du accepteret som leder?

Hvis du er klar over, at din autoritet som leder ikke kommer med titlen, har du allerede passeret den første forhindring. Det betyder nemlig, at du er klar over, at lederskab kræver noget mere end ”bare” hårdt arbejde og en masse tal i Excel-arket.

Enhver lederrolle er desuden todelt. Der er rollen, som er dit formelle mandat, og så er der personen. Personen er dig og den måde, du er på. Nogle ledere er for meget i rollen, andre er for meget i personen. Den gode leder finder en balance og forstår, at der er en naturlig og indbygget konflikt mellem rollen og personen, og den gode leder formår samtidig at sammensmelte den indre og ydre autoritet. Det er i den balance, du skal få medarbejderne til at have tillid til dig. Du skal vise dem, hvem du er, så de stoler på dig, og du skal samtidig vise, at du er god for dem. Du er lederen, som vil varetage deres interesser og arbejde på, at I får succes sammen. Men først og fremmest skal du selv tro på din ret til at være leder – for hvis du ikke engang selv ser dig som en leder – hvorfor skulle de andre så?

Hvordan får du et stærkt team?

Alle drømmer om et stærkt team, som bare leverer varen. Desværre dumper drømmeteams sjældent ned fra himlen. For at opbygge et stærkt team kræves det, at du som leder forstår dynamikken i teamet. Den anerkendte forfatter, Patrick Lencioni, taler om fem dysfunktioner i et team og de elementer, som skal være på plads for at skabe et stærkt team.

 • Et klart mål
  Et stærkt team skal have et klart mål, som alle kan forstå – inklusive dig selv. Du skal være sikker på den historie, du fortæller. At have styr på teamets mål er udgangspunktet for succes.
   
 • Tillid i teamet
  Uden tillid er det svært at skabe resultater. Du skal derfor bruge tid på at skabe relationer og vise, hvem du er. Det er en investering i tid og interesse udover selve arbejdsopgaverne, men den betaler sig, fordi et team, som stoler på hinanden, bruger mindre tid på negative konflikter og tør dele viden.
   
 • Plads til diskussioner
  Når der er tillid, tør vi også sige vores ærlige mening, og det får langt flere gode idéer og problemstillinger frem i lyset. Du skal derfor skabe plads til diskussioner. Husk, at de fleste af os har brug for at sige vores mening – ikke nødvendigvis at få ret.
   
 • Commitment
  Hvis alle får lov til at sige deres mening, er sandsynligheden for, at alle lever op til den fælles aftale meget større. Resultatet er, at teamet står stærkt både indadtil og udadtil og trækker på samme hammel. Hvis du får kommunikeret formålet tydeligt, er sandsynligheden altså større for, at teamet bakker op og udviser engagement. Engagement er vand på møllen for stærke teams.
   
 • Ansvarlighed
  Hvis man ikke kan gå hen til hinanden i teamet og sige; ”Hey, du laver ikke det, vi har aftalt”, så er der problemer med tillid og kommunikationen i teamet. Der skal være en ansvarlighed til stede hos den enkelte, så aftalte opgaver ikke skal trumfes igennem.

Hvordan bliver dit team en succes?

Når du har valgt at være leder for et team, har du også valgt at lede de ressourcer, du har fået tildelt ud over rollen. Med andre ord bliver du nødt til at forholde dig til de enkelte personer i teamet, også selvom der opstår dårlig stemning og brok. Du kan selvfølgelig ikke være leder på andres værdier og identitet. Men du skal tage ansvar for holdning, adfærd og resultat i forhold til teamet. Hvis du opstiller nogle klare forventninger inden for den ramme, bliver det nemmere at skabe en god proces og dermed sikre dig succes.

At være leder for et team eller en større afdeling er et spændende og udfordrende job i forandringens frontlinje, men et nemt job er der vist ingen, som påstår, det er. God vind derude!

DecorativeOm Lars Hansen

Lars Hansen er Programme Director hos Mannaz. Han har en baggrund fra den finansielle sektor, hvor han i 17 år har været i forskellige lederroller. De seneste syv år har Lars arbejdet som intern og ekstern konsulent med speciale i implementering af strategien gennem struktur på forandringer og derigennem opnåelse af resultater. Gennemgående for hans arbejde er at skabe tillid i organisationen, så potentialet kan realiseres – dette gennem opbygning af stærke relationer.

 

 


Denne artikel har tidligere været bragt i Signatur - medlemsblad for FSR - Danske revisorer, som er en af CA's samarbejdspartnere.