Få job via Skype? - ja, det kan man sagtens!

Af Mai-Britt Petersen

1. Hvad er din baggrund?

Emil: Jeg er en 27 år gammel københavner. Jeg blev færdig som Cand.merc.kom i oktober 2012. Jeg har været ansat hos Vertic, et globalt digitalt bureau med danske rødder, siden januar 2012. Hos Vertic arbejder jeg med strategi og konceptudvikling i rollen som Strategic Planner. Helt konkret arbejder jeg med at analysere vores kunders markedssituation, forretningsstrategiske mål og brugersegmenter, for på den måde at skabe en strategisk kerne, som vi kan bygge kreative koncepter op omkring. I denne rolle har jeg fået lov til at arbejde med mange forskellige brancher og projekttyper; alt fra banksites til patientstøtteprogrammer hos nogle af de største virksomheder nationalt og internationalt. Det er selvsagt superfedt at få prøvet så meget forskelligt, med så stor ansvarsgrad, så tidligt i karrieren.

Julie: Jeg er 27 år og blev uddannet Professionsbachelor i International handel og markedsføring fra CPH Business Lyngby i januar 2012. Jeg var efterfølgende på barsel i et år og søger nu job. Jeg bor i København med min kæreste Carl, som er journalist og arbejder på Københavns Universitet. Sammen har vi vores søn på 1,5 år. Jeg søger primært marketingjob, men også salgsjob.

Martin: Jeg er 28 år, bor i København og er uddannet Cand.ling.merc i kommunikation og spansk fra maj 2013. Jeg starter i nyt job den 1/10-2013 som marketingmedarbejder hos e-virksomheden Phonegadget.dk. Da jeg endnu ikke er startet i job, er det svært at give en detaljeret beskrivelse af mine opgaver, men som udgangspunkt er jeg ansvarlig for videreudvikling af virksomhedens online-markedsføringsstrategi. Det bliver primært inden for områderne: SEO, SEM, sociale medier og affiliate marketing, ligesom jeg bliver ansvarlig for etableringen og udsendelsen af et nyhedsbrev.

2. Du er blevet interviewet til et job via Skype – hvordan var processen op til interviewet?

Emil: I 2011 var jeg i praktik på et reklamebureau i New York. Som praktikant derovre var min primære opgave at lave research i forbindelse med de virksomheder, som account-afdelingen skulle pitche. Da bureauet var specialiseret i grøn kommunikation, lavede jeg en del research om best-practice inden for dette emne. En dag faldt jeg over en Vestas-kampagne, Energy Transparency, der havde vundet en masse internationale priser og som et dansk bureau havde stået bag. Jeg havde faktisk aldrig før hørt om Vertic, men det, jeg læste om bureauet, vakte min interesse. Så da jeg fandt ud af, at Vertic også havde et kontor i netop New York, besluttede jeg mig for at invitere mig selv på en kop kaffe. I telefonen fik jeg fat i Claus, der er COO hos Vertic. Jeg fortalte kort om min baggrund, og at jeg var i New York på et praktikforløb og spurgte, om jeg ikke kunne komme forbi og sige hej over en kop kaffe. ”Desværre”, sagde Claus. De havde simpelthen for travlt i øjeblikket. Men han syntes, at jeg virkede som interessant profil og opfordrede mig derfor til at kontakte det danske kontor, når jeg kom hjem. Jeg havde ikke lyst til at vente til, jeg kom hjem, så jeg sendte simpelthen en uopfordret ansøgning til Tina, der er direktør på det danske kontor. Hun videresendte mine papirer til Kim, der i dag er min chef i strategiafdelingen. Efter et par e-mails frem og tilbage, spurgte Kim, om jeg havde mulighed for et Skype-møde. Det havde jeg selvfølgelig, og det satte vi op til dagen efter.

Julie: Jeg har prøvet at blive interviewet både over Skype og telefon.

Jeg blev interviewet over Skype senest den 27/9-13 i ca. 1 time, som første jobsamtale til et salgsjob hos DreamBroker. Grunden, til at jeg blev interviewet over Skype, er, at virksomheden har hovedkontor i Helsinki, Finland. Det var en samtale med en HR-medarbejder, som stillede en masse spørgsmål og fortalte om virksomheden og jobbet. Det var deres ide at ringe via Skype og skrev det over en e-mail med kontaktinformationer osv. til mig. Jobbet fandt jeg igennem min kæreste, da de ville sælge deres online video-produkt til hans arbejde. Han havde derfor en kontaktperson (Country Manager i DK), som jeg sendte en kort e-mail til og vedhæftede mit CV. Jeg blev herefter kontaktet af HR-afdelingen i Helsinki. Næste step er, at jeg skal høre fra Country Manageren og have en samtale. Jeg vil høre mere i næste uge.  

Jeg blev til et andet job interviewet over telefonen af Mercuri Urval, som første jobsamtale til et job hos NCC bolig. Samtalen tog ca. 20 min. Det var Mercuri Urvals ide, og de skrev dag og tidspunkt til mig for, hvornår de ville ringe. Det var et opslag, jeg havde set på jobindex. Jeg havde sendt ansøgning og CV. Jeg kom desværre ikke videre derfra grundet manglende erfaring.

Martin: Jeg blev interviewet over Skype, da jeg på daværende tidspunkt var i praktik på den danske ambassade i Lissabon og derfor ikke havde mulighed for at møde personligt op til en samtale. Jeg havde sendt en opfordret ansøgning efter, at jeg havde set opslaget på CBS' jobportal, og blev efterfølgende kontaktet via mail af virksomheden vedrørende en jobsamtale. Her foreslog jeg så selv, at vi kunne gøre det over Skype, og det var de helt med på.

3. Hvordan var det at blive interviewet til et job via Skype?

Emil: Selve interviewet var egentlig en fin oplevelse. I den anden ende sad to mænd, jeg aldrig før havde mødt. Det er en lidt akavet situation at blive udspurgt på Skype. Det er svært at læse de andres kropssprog, og jokes og sarkasme virker ikke så godt på Skype (hvilket passer mig så skidt!), da der er en smule forsinkelse på kaldet. Dette gør også, at man bliver nødt til at vente med at tale, til man er sikker på, at modparten har talt færdig. Ellers ender man med at tale i munden på hinanden, og det er jo ikke så godt. Så samtalen kan godt virke en smule mekanisk.

Julie: Det var min første samtale over telefonen. Jeg synes det gik godt. Jeg synes, det er mærkeligt, at man ikke har øjenkontakt og kan se hinandens kropsudtryk osv. Det savner jeg. Her bliver det i stedet ekstremt vigtigt at lytte og igennem stemmen mærke, hvornår man kan sige de forskellige ting.

Mht. Skype har man mulighed for at se hinanden på videoen (det gjorde vi. Jeg spurgte bevidst, om det ikke skulle være med video, da jeg synes, det er rarest). Via Skype er problematikken, at forbindelsen kan hakke en gang i mellem, og man mister nogle af sætningerne eller ordene. Her skal man så bede om at få gentaget dette. Ved fx et spørgsmål kan man få gentaget spørgsmål, hvis nu man vil have mere betænkningstid. Det brugte jeg selv, da det var et spørgsmål, jeg aldrig var blevet spurgt om før og derfor ikke lige vidste, hvad jeg skulle svare. 

Martin: Det var første og eneste gang, jeg har prøvet det. Jeg synes, det fungerede rigtig fint. Det virkede en smule mere uformelt end ved normale samtaler og var nok lidt mere afslappet. Jeg havde inden samtalen været lidt bekymret i forhold til internetforbindelsen og udfald, men det gik nogenlunde, heldigvis. Derudover var det selvfølgelig også lidt pudsigt, at jeg aldrig havde mødt personen fysisk. Jeg endte faktisk med at få jobbet i slutningen af interviewet, hvilket jeg heller ikke har prøvet før, så alt i alt var det en rigtig god oplevelse, og jeg ville bestemt ikke være skræmt af at gøre det igen.

4. Hvordan fulgte du op efter Skype-interviewet?

Emil: Efter selve interviewet aftalte vi, at jeg skulle komme forbi Vertics danske kontor, så snart jeg kom hjem. Jeg tror, det primært var fordi de gerne ville sikre sig, at varen matchede deklarationen. Som sagt så gjort. Jeg fik set Vertic an i virkeligheden, og de fik set mig. Kontraktdetaljerne blev diskuteret på plads, og jeg blev faktisk ansat samme dag.

Julie: Jeg modtog fra Mercuri Urval en e-mail med afslaget. Med DreamBroker var meningen, at Country Manageren skulle kontakte mig efter noget tid, men jeg har netop fået at vide, at jeg er inviteret til 2. samtale, hvilket bliver et fysisik møde i København - vildt spændende.

Martin: Som sagt, så fik jeg allerede jobbet under interviewet, og derefter fulgte der bare lidt mailudveksling om de formelle ting, som der plejer. Efterfølgende blev jeg inviteret ind for at hilse på et par uger inden, jeg startede i jobbet. Det var meget rart for både mig selv og arbejdsgiver at møde hinanden inden jobstart.

5. Hvad er dine bedste råd til en, der søger uopfordret job og skal gennemgå et interview via Skype?

Emil: Hvis du skal interviewes over Skype, er det helt sikkert anbefalelsesværdigt at øve sig. Dvs. brug Skype så meget som muligt inden da. Den sociale dynamik er tilpas meget anderledes på et Skype-opkald end i virkeligheden til, at man godt kan komme lidt ud af den. Især hvis man i forvejen let bliver nervøs i disse situationer. Og så vil jeg sige, at det til hver en tid er bedre at møde op, hvis man har mulighed for det, end at tage interviewet over Skype (eller telefonen for den sags skyld). 80% af et interview handler jo om at se hinanden an. Passer man ind i virksomheden? Hvordan er ens potentielle chef? Er folk søde? Osv. Derfor vil jeg heller ikke anbefale folk at tage et job over Skype. Der er simpelthen for mange usikkerhedsfaktorer. Men det er jo ikke altid, man har et valg.

Julie: Over telefonen: Hav forberedt nogle spørgsmål, der er relevante og gennemtænkte. Og Skype: Se ud, som du ville til et fysisk møde. Kontakt virksomheden, hvis du har noget at tilbyde og bidrage med J.

Martin: Forberedelse er altafgørende. Så sæt dig ordentlig ind i jobbet og virksomheden, så du kan stille de gode spørgsmål. Det har virket for mig at have et lille manuskript med spørgsmål og lidt detaljer om jobbet. Derudover skal man undgå lukkede spørgsmål, da det godt kan blive lidt akavet over telefonen, synes jeg. Ellers tror jeg bare, det er vigtig at være lidt frisk, uden at overdrive det og så hav lidt selvtillid.


Læs mere om Gennemslagskraft over telefonen >