Husk at holde fri og ferie fra jobsøgningen

Af Ole Strand, CA karrierepartner og a-kasse

Som ledig kan det svært at give dig selv lov til at holde fri og ferie. Jagten på det nye job kan nemlig let komme til at fylde det hele. Men det er vigtigt at holde fri fra jobsøgningen, for at lade batterierne op. 

Mens langt de fleste på jobmarkedet ser frem til en velfortjent sommerferie, kvier mange ledige sig ved at skulle holde fri i weekender og ferier. De har travlt med jobsøgningen og kan ligefrem få dårlig samvittighed over at holde fri.

”Som ledig har du et ekstremt fokus på at komme i job. Og du føler hele tiden, at du kan gøre mere, for at det lykkes. Derfor sidder mange ledige også med jobsøgningen i weekenden og ferierne, for tænk nu, hvis man gik glip af muligheden for at få et job. Problemet er bare, at du altid kan gøre en tand mere. Så hvis du ikke passer på, fylder jobsøgningen både dag og nat,” fortæller John Brøndum.

Hold fri fra dit arbejde som jobsøgende

Det er naturligvis vigtigt at komme i arbejde igen. Men det er også vigtigt, at du som ledig giver dig selv lov til at holde fri fra jobsøgningen.

”Det kræver sindssyg meget energi at være jobsøgende – du lever hele tiden i uvished om din fremtid og i jagten på det næste job. Men hvis du ikke holder fri indimellem og gør noget, du har lyst til, får du ikke ladet batterierne op igen, og så kører du død i jobsøgningen,” forklarer John Brøndum.   

Han anbefaler, at du som ledig betragter jobsøgnigen som et arbejde og planlægger tiden efter det. 

”Lad være med at søge job i døgndrift. Lav en fast arbejdstid for din jobsøgning. Hold styr på, hvornår du er på arbejde, og hvornår du holder fri. Sørg for at holde weekend og ferie, så du kan lade op sammen med familie og venner,” siger John Brøndum. 

Gode råd om jobsøgning og ferie

 1. Brug din ferie. Som ledig har du ret til at holde op til fem ugers ferie fra jobsøgningen. Du kan dog kun holde ferie med feriegodtgørelse eller feriedagpenge, hvis du har optjent retten til det.
   
 2. Meld ferien til jobcentret og a-kassen senest 14 dage før ferien. Ellers kan de indkalde dig til møder og samtaler i din ferie.
   
 3. Når du søger job lige op til din ferie, så ring og spørg virksomheden, hvornår den indkalder til samtaler.
   
 4. Skriv evt. i ansøgningen, hvornår og hvordan de kan få fat i dig, hvis du er bortrejst i en periode.
   
 5. Lad være med at søge job, mens du holder ferie – medmindre det virkelig er drømmejobbet. Hvis du ikke kan lade være, så afsæt fx en halv eller hel dag til det, så det ikke flyder sammen med resten af ferien.

Reglerne om ferie for ledige

Jobsøgning, mens de andre er på ferie

Decorative

Skal du ikke holde ferie hele sommeren. Hvad så med jobsøgningen? Er der overhovedet job at søge henover sommeren? Her er en masse gode råd til, hvordan du kan søge job i ferien - og udnytte at de andre holder fri. Du kan også læse om, hvor mange job du skal søge om sommeren, for at leve op til din rådighedsforpligtelse.