Hvad lægger virksomheder vægt på i ansøgninger?

af  Sanne Juel, coach & karriererådgiver i CA karrierepartner og a-kasse,

Er du nysgerrig efter at vide, hvad Carlsberg, NNIT og Accenture lægger vægt på, når de læser ansøgninger og CV'er igennem?

Nedenstående testimonials (udtalelser) viser, hvad hver enkelt virksomhed prioriterer ved gennemlæsning.

Eks. udtaler NNIT; "Fremhæv kun de kompetencer, du har, som matcher vores krav fra stillingsannoncen. Hvis du kan fem fremmedsprog, og vi ikke skal bruge det, så lad være med at bruge meget tid på det. Hvis du har skrevet speciale om "korruption i offentlige instanser i Afrika" på studiet, og vi heller ikke efterspørger disse kvalifikationer, så lad være med at bruge en masse plads på denne information".

Carlsberg udtrykker sig således; "Hvis virksomheden kun vil have ansøgningen elektronisk, så undlad at sende den med posten. Hvis vi ikke efterspørger eksamensbeviser eller udtalelser, så undlad at fremsende".

Her er et par gode råd til dig fra det pulserende erhvervsliv. Fakta er indsamlet 4. kvartal 2009.

Carlsberg:

 1. Brug god tid på at lave et overskueligt CV - det er meget mere værd end selve ansøgningen. 
 2. Har du eksempelvis været spejderleder gennem flere år, så uddyb, hvad du har lært om ledelse, organisering etc. på dit CV.
 3. Lad være med at ringe til virksomheden, hvis du ikke har rigtige relevante spørgsmål - de husker dig alligevel ikke bedre af den grund.
 4. Uddyb gerne lidt om tidligere virksomheder, du har været ansat i (størrelse, geografi, omsætning etc.) - forvent ikke, at modtageren kender alle virksomheder.
 5. Fremhæv de væsentligste ord i ansøgningen, som du tror har netop værdi ved denne stilling.
 6. Læs opslaget omhyggeligt, og fremsend kun ansøgning og CV, som de efterspørger.
 7. Tilpas ansøgning og CV til netop det job, du søger, og undgå huller i tidslinjerne. Husk, sæt det nyeste først.
 8. Hvis du medsender billede af dig selv, så vælg et pasfoto -et billede af dig fra ferien sender ikke professionelle indtryk.

 
Acccenture

 1. At relevante kvalifikationer og kompetencer er fremhævet i forhold til den søgte stilling.
 2. At der er eksempler, som understøtter kompetencerne - f.eks. projekter eller konkrete opgaver.
 3. At ansøgeren har prioriteret enkle og præcise oplysninger, der matcher stillingen.
 4. At ansøgningen er overskuelig med afsnit og kun fylder en enkelt side.
 5. At ansøgers navn og kontaktinfo er tydelige.
 6. Mercuri Urval

"Jeg undrer mig stadig over den svingende kvalitet af både ansøgning og cv. Rigtig mange bruger ansøgningen til standardklicheer og til at fortælle det, der står i cv'et. Det er ikke godt nok. Det skal fremgå tydeligt, hvorfor man søger. Det gælder om at sætte sig i modtagerens sted og svare på, hvorfor modtageren skal invitere lige netop denne person til samtale".

NNIT

 1. Nej tak til standardansøgninger, hvor kun enkelte data opdateres. Målret ansøgningen, og gør den personlig. Reflekter over kravene i stillingsannoncen, og svar på dem.
 2. Research NNIT - kend forretningen, produkter/ydelser, størrelse - forberedelse er vigtig. Og den ses.
 3. Begrund din motivation for valget af netop vores virksomhed. Hvorfor søger du netop stillingen hos os?
 4. Analysér, hvilke kvalifikationer og kompetencer, som NNIT siger, er krav (!), og hvilke er ønskelige. Hvis du skal være lastvognchauffør, så er et stort kørekort ikke 'et forslag'.
 5. Fremhæv de kompetencer, du har, som matcher vores krav fra stillingsannoncen. Ikke en hovedløs opremsning af samtlige kompetencer.
 6. Udarbejd et CV, hvor NNIT hurtigt kan se kronologi i karriere- og uddannelsesforløb. Du signalerer ordenssans, struktur, detailorientering, prioriteringsevne m.m.
 7. Karrieren i morgen. Hvor er du som ansøger på vej hen (en ansøgning er fremadrettet. Et CV er bagudrettet). Ingen leder er interesseret i at ansætte en person, som i virkeligheden allerede nu er motiveret for et helt andet job. Men vi vil gerne have personer med ambitioner og talent for mere...

_______________________________________________________________________________________

Kilder: Udtalelser er indhentet af CA's karriererådgivere Thomas Kantsø og Susanne Bruhn. NNIT: Søren Rasmussen, Teamleder i Human Resources. Carlsberg: Steen Petersen, HR Manager, Human Resources. Accenture: Susanne Mortensen, Recruiting lead. Mercuri Urval: fra artikel på business.dk "målret din ansøgning" af Christian Kurt Nielsen, Adm. Direktør.


Klik her, hvis du vil læse flere artikler med inspiration, tips og tricks om ansøgning >


 

Få CA's gratis e-bog "Jobbet er dit" med inspiration til din jobsøgning

**Med min indsendelse af denne webform accepterer jeg, at CA kontakter mig telefonisk og/eller på e-mail med henblik på en dialog om CA's medlemsfordele, hvor der kan ske yderligere indsamling af personoplysninger. Jeg kan til hver en tid få indsigt i samt tilbagekalde mit samtykke og CA opbevarer data i maksimalt 3 år efter seneste interaktion, som beskrevet i CA's persondatapolitik. Ved afmelding, spørgsmål eller klager kontaktes CA's dataansvarlige: Kurt Wolf, persondata@ca.dk.