Kommuniker dine kompetencer klart

Af Lars Ulrik Jeppesen

Skal du i gang med jobsøgningen? Sådan får du sat ord på dine kvaliteter og kompetencer, så de også giver mening for en kommende arbejdsgiver.

Kompetenceafklaring er hårdt arbejde

Når man søger på ’kompetencer’ og ’kompetenceafklaring’ på internettet, så skriver de ’kloge hoveder’ ofte, at man bare skal sætte sig ned og sætte ord på sine vigtigste kompetencer - som om det var det letteste i hele verden. Det står 100 % i skærende kontrast til de studerende, jeg møder som karriererådgiver, som bliver blege i ansigtet, når talen falder på at udarbejde sin egen kompetenceafklaring.

Ofte ved de godt, hvad de står for, og hvad de er gode til, når vi får talt lidt ind på emnet. Problemet er bare, at som jobsøgende har du normalt ikke din egen afklaringscoach ved din side til at stille alle de svære og ubehagelige spørgsmål, som man ’Ik’ liiige helt’ får stillet sig selv i afklaringsprocessen.

Ikke desto mindre er det essentielt, at DU arbejder med at få DINE styrker og ressourcer helt ’frem i lyset’. Det er en proces, som gør dig mere afklaret om dine spidskompetencer, og så bliver det langt lettere at skrive målrettet ansøgning og CV – uanset om du søger en opslået stilling, eller om du søger job uopfordret.

Nyuddannet – men ikke uden kompetencer!

Kompetencer er noget, vi samler hele livet igennem, og ofte kan mange af dem overføres fra kontekst til kontekst. Det er der bare nogen, der har glemt at fortælle studerende og nyuddannede. Alt for ofte møder jeg bemærkningen – ”Ja men jeg har jo ingen erfaring. Jeg har bare taget en uddannelse, og så har jeg haft forskellige studiejobs”.

Men underkend ikke dig selv: Som studerende har du fået en masse ballast via dine akademiske kompetencer, projektarbejder, præsentationer, eventuelt udenlandsophold og/eller internships, konkurrencedeltagelse og frivilligt arbejde. Det kunne eksempelvis være: ’Strukturering’, ’Projektorganisering og projektledelse’, ’Planlægning og styring efter en deadline’, ’Networking’ samt ’Skabe forenklede modeller over et komplekst emne’. Alle disse kvaliteter skaber en merværdi for dig, du skal blot kende til ’hemmeligheden’ om, hvordan det bliver formidlet, så de også skaber værdi for din kommende arbejdsplads, når først du er blevet ansat.

It’s all about communication!

Kunsten er at få kommunikeret til modtageren i modtagerens verden. Alle virksomheder, der ansætter, skal du betragte som en potentiel køber af din arbejdskraft. De sidder og spørger sig selv – What’s in it for us? Derfor bliver kunsten at få oversat dine erfaringer til ting (egenskaber), der skaber udbytte/merværdi for virksomheden. Denne proces skal DU som jobsøgende hjælpe virksomheden med.

Jeg plejer i rådgivningen at kalde det, at ’Du skal hjælpe virksomheden i sin oversættelsesproces’. Derfor skal du ikke fylde CV og ansøgning op med erfaringer, - beskrevet på en måde, så de giver mening for dig – men i stedet forholde dig til, hvad dine erfaringer vil give af udbytte for virksomheden, når de først ansætter dig.

EFU – fra kompetence til værdi

I salgsverdenen bruges EFU-modellen ofte til at vise denne kommunikationsproces. E - for egenskab, F – for fordele og U for udbytte. Du skal altså tage alle de egenskaber (erfaringer), du ønsker at fremhæve omkring dig selv, og få dem oversat til, hvad de skaber af udbytte for virksomheden. Kunsten er at vende EFU om til UFE, når du skal kommunikere til virksomheden: Start med at fortælle om, hvilket udbytte de får ud af at ansætte dig, og underbyg det derefter med de fordele og de erfaringer, som du bygger din argumentation på.

Egenskab

Fordele

Udbytte

Dine egenskaber og dine erfaringer. Alt det du kan, som er relevant for virksomheden.

 

De fordele, det skaber for den virksomhed, hvis du bliver ansat.

 

Virksomhedens udbytte: Det som virksomheden får igen ved at ansætte dig og betale din løn.

 

Kompetencer kommer ikke ned på papir af sig selv!

Beskrivelsen af dine spidskompetencer kommer ikke af sig selv, det er hårdt arbejde, og der er sjældent gode genveje frem til løsningen. Men når du er kommet igennem processen, vil du stå meget stærkere i CV/Ansøgnings-skrivningen og i jobinterviewsituationen.

Så…

  • Kom i gang med den afklaring.

  • Glem alt om, at du ikke kan noget og ikke har noget at byde på. Du har allerede anvendt over 20 år til at samle kompetencer.

  • Hav fokus på modtageren og dennes udbytte ved brug af dine kompetencer. Du trænger bedst igennem, når du sender på modtagerens frekvens.

  • Tænk bredt – det er både på studiet, i dine studiejobs, i dit frivillige arbejde, i bestyrelsesarbejdet samt på udvekslingsopholdet, at ’guldet ligger begravet'.

Sådan kommer du videre

Som studiemedlem i CA kan du gratis deltage på vores kurser eller modtage en personlig rådgivning. CA's medlemstilbud.


Læs flere artikler og inspiration om Kompetenceafklaring >